Тема: район Лозенец

comment 0
visibility 81
ЧЕЗ премахна опасен стълб на ул. Якобица

ЧЕЗ премахна опасен стълб на ул. Якобица

Екип на ЧЕЗ- Разпределение е премахнал старият и опасен дървен електрически стълб на ул. Якобица в район Лозенец. Служители на Столичен инспекторат са направили проверка и са установили, че на ъгъла на ул. Якобица с ул. Кричим има елекрически стълб, който застрашава преминаващите граждани. Веднага е подаден сигнал до експлоатационното дружество ЧЕЗ - Разпределение, което е собственик на съоръжението. От там веднага са предприели дейсвия по премахването му. С отстраняването на стълба са предотвратени евентуални инциденти с гражданите, съобщиха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 702
Отстраниха опасен стълб на тротоара на ул. Персенк

Отстраниха опасен стълб на тротоара на ул. Персенк

Стар, дървен, електрозахранващ стълб с бетонова основа бе премахнат днес от тротоара на ул. Персенк 40 в район Лозенец. Той бе препятствие за пешеходците в квартал Лозенец. Съоръжението бе отстранено след разпореждане на контролните органи. Екип на електроразпределителното дружество незабавно премахва опасния стълб, който е тяхна собственост, съобщиха от Столичен инспекторат. Тротоарът вече освободен и простраството е лесто достъпно за пешеходците.

comment 0
visibility 504
Издраскана детска площадка в кв. Витоша

Издраскаха детска площадка в кв. Витоша с цинизми (СНИМКИ)

Детска площадка в столичния кв. Витоша, район Лозенец е издраскана с цинизми по дървената ограда и с грозни драсканици по стената. Снимки на грозната гледка са публикувани в социалната мрежа. Детската площадка, която се намира на ул. "Дионисий Дионисиев", пресечка на "Константин Петканов", е нова и със специална настилка. "Тези надписи не са от бебета и малки деца. За съжаление това са следи за закъсняло или липсващо възпитание", пише възмутена майка. Тя призовава родителите на тийнеджъри. "Нека се себеизразяват тийнейджърите, но нека е с нещо красиво и градивно, а не с доказателства, че знаят как да си напишат името или как се пишат анатомичните органи", препоръчва възмутената майка. Според живеещи в района около детската площадка имало камери и можело да се разбере кой е надсраскал стената и оградата.

Реклама
comment 0
visibility 460
"Коледна феерия" с ретро трамвай из София

"Средец" и "Лозенец" правят "Коледна феерия" с ретро трамвай

Емоционално изживяване с коледни изненади е подготвил "Средец" на Столична община. Централният район в партньорство с "Лозенец" организират безплатна "Коледна феерия" с ретро трамвай по софийските улици. Малчуганите ще са радват на присъствието на дядо Коледа и Снежанка и ще получат веселба, вълшебна доза забавление и много подаръци. Коледния трамвай тръгва на 16 декември от 14.45 ч. от пл. "Възраждане", потвърдиха от "Средец" пред Столица.bg. Откриването на "Коледна феерия 2019" започва с музика в изпълнение на  вокалната група на 38 училище "Васил Априлов", чийто ръководител е Мариана Дикова. Точно в 15 часа в понеделник ретротрамваят ще потегли пълен с усмивки, веселие и коледно настроение. Забавленията ще продължат по време на приказното пътуване из столицата. Ретротрамваят е с 25 места и затова няма да се одпускат двама родители с едно дете. Желателно е да бъде родител с дете или родител с повече деца. Целта е да има повече места за малчуганите, които да се насладят на вълшебното коледно преживяване. "Коледна феерия" ще пътува по маршрута двупосочно, а на всеки кръгъл час ще тръгва от пл. "Възрадане". Следващите спирки са все знакови за София - пл. "МАкедония", пл. "Гарибалди", пл. "Славейков, бул. "Васил Левски, УАСГ и пл. "Журналист". Ретро трамваят ще пътува и през работните  16,17,18 и 19 декември т. г. от 15 до 19.00 ч. В почивните 21 и 22 декември т. г. от 10 до 14 ч.  

comment 0
visibility 602
Счупена пейка в градинката на НДК.

Вандали счупиха пейка и обърнаха тоалетна в градинката на НДК (СНИМКИ)

Хулигани са виняли тази нощ в градинката на НДК до подлеза откъм "Фритьоф Нансен". Нова пейка е потрошена на парчета. Дори дебелите метални нитове не са издържали на вандалското безумие. Освен пейката и химическа тоалетна е обърната насред зелената площ. Снимки от вандалския кат са публикувани в социалната мрежа. Това е станало на метри от сградата на община "Лозенец". В този район има камери и би трябвало хулиганите да бъдат разпознати. Столичани вече порявяват нетърпимост към хулиганските прояви и от местната власт се очаква да има сериозни санкции за извършителите. При установяването на лицата, потрошили пейката и вилняли в градинката, те могат да бъдат съдени за хулиганство и за унощожаване и увреждане на чуждо имущество, обясниха юристи. Дори и административно да е наказанието, паричната санкция би трябвало да е голяма, защото има материални щети.

comment 0
visibility 539
Извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Пуснаха графика за извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Едрогабаритни отпадъци ще се изхвърлят и извозват следващата седмица в район Лозенец в София. От кметството вчера бе публикуван графикът за извозване. "Всички, които изхвърлят стари мебели или други, по-големи, ненужни вещи - да го правят в указаните дни", призоваха от район Лозенец в социалната мрежа. В графика е посочено в кой ден по кои улици ще се извозват едрогабаритните отпадъци. Според коментари в социалната мрежа графикът не се спазвал. "Едрогабаритен отпадък стоя поне месец на ул. Беломорски проход, без да бъде извозен", коментира жител на Лозенец. Други пък искат районният кмет да даде указания реално да се събират отпадъците, защото "само спират камиона до кофата за 2-3 минути, за да може системата да отчете GPS координатите и да им се плати за услугата". Други искат допълнителни съдове за боклук, тъй като са недостатъчни. "На Сребърна 15-17 има пазар, 4 блока, 1 строеж и само 2 кофи за боклук", оплакват се живеещи в района.

comment 0
visibility 1039
Задръстване и ремонт в кв. Витоша

Ремонт за отводняване задръсти кв. Витоша и изнерви столичани (ВИДЕО)

Ремонт в столичния "Витоша" и падналия първи сняг блокираха целия квартал на район Лозенец. Зоната беше непроходима за автомобили и това изнерви до краен предел шофьори, граждани и живеещите в квартала. Задръствания се образуваха по ул. Могилата и ул. Димитър Яблански и улиците бяха труднопроходими. Колони от автомобили чакаха дълго докато преминат разстояние от няколко метра. В социалната мрежа се "изливаха" снимки, видеа и недоволство на хората от квартала, защото през целия ден бяха подложени и на шум от работещите машини. Недоволството премина в нападки към новоизбрания кмет на район Лозенец Константин Павлов защо точно в този ден имало ремонт. След създалия се хаос районният кмет на Лозенец написа: Здравейте, в ход е ремонт на канализацията в участък от ул. "Могилата". Идеята е да бъде облекчена ситуацията с наводненията във влажните месеци от годината, като бъде изградена и дъждовна канализация. Става дума за проект, забавен повече от 4 - 5 месеца. Инженерите в районната администрация казват, че е от изключителна важност да стане сега, тъй като през влажните месеци става наводнение близо до кръстовището на "Чавдар мутафов" и "Могилата". Фирмата изпълнител пое ангажимент да уведоми жителите на квартала за това, което предстои. Моята грешка е, че не проследих лично как върви уведомяването, както и вида на временната организация на движението. Утре  (б. а. днес) ще потърсим с колегите облекчаване на положението. Много съжалявам за неприятните емоции.

comment 0
visibility 2581
Събаряне на Златен век

Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК събаряне на "Златен век"

Новият кмет на "Лозенец" Константин Павлов е внесъл искане в ДНСК за събарянето на скандалния небостъргач "Златен век" в район Лозенец. Заявлението е адресирано до началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов, съобщават от Демокративна България на официалната си страница. Към искането е приложено и становище с правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса. Според Павлов разрешителното за строеж на "Златен век" отдавна е загубило правното си действие. Сагата със близо 100-метровата кула в кв. Лозенец продъжава да е спорен, но вече 6 месеца не е окончателно решен. Строежът бе спрян, но продължиха да се чуват мнения, че трябва да се събори. Други пък смятат, че не трябва да бъде толкова висока сграда.  През юли спирането на строежа бе отменено от Административния съд поради липса на правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда. През април т. г. шефът на ДНСК прехвърли като горещ картоф проблема на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, че той трябвало да се произнесе. Арх. Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Според АДминистративния съд само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство. Темида е категорична, че този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда. Новоизбраният кмет на район "Лозенец" Константин Павлов пък е направил искане и до Столичния кмет и главния архитект на София и  настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", за да се спазват законовите изисквания за строителство в тази част на "Лозенец.

comment 0
visibility 849
Откраднат бус от столичния кв. Витоша

Откраднаха бус от кв. Витоша, собствениците го търсят чрез фейсбук (СНИМКИ)

Бус Фолксваген е откраднат в понеделник през нощта от столичния квартал Витоша. Собствениците търсят помощ и съдействие от съседите и евентуално, ако има очевидец на кражбата. В социалната мрежа хората молят за помощ, ако бусът бъде забелязан някъде из квартала или града да им се съобщи.  Volkswagen Multivan е изчезнал към 3 часа в понеделник през нощта от ул. "Васил Арнаудов", до комплекс Монт Вю. Според последните данни от GPS-а, вчера все още се е намирал кв. Витоша. Именно затова собствениците са потърсили помощ в социалната мрежа. Няма много гаражи, където може да се побере бусът поради височината си, може да е забелязан някъде в района, написаха пострадалите. На буса отзад е имало монтиран багажник за 4 велосипеда, но вече не е ясно дали не е премахнат.

comment 0
visibility 2434
Проектиране на реконструкцията на ул. могилата, кв. витоша, район Лозенец

Разширяват с метър ул. Могилата, завършва проектирането

Столичната улица "Могилата" в кв. Витоша", район Лозенец ще бъде разширена с около метър. Така ще се облекчи трафикът по наторавеното трасе в кв. Витоша. "Приключваме най-трудната част - проектирането и сме в срок. То вече е към края", потвърдиха пред Столица.bg от район Лозенец. Според проекта освен разширение там ще се изгради ново осветление и система за отводняване. Улицата бе ремонтирана в началото на годината, но в другия ѝ край. Тогава и там бе подменено осветлението и вече няма локви и събиране на вода. Сега е вторият етап на обновяването на "Могилата" откъм "Чавдар Мутафов". Ще има нормален тротоар и бордюри, обясниха от районното кметство. Отсечката, която предстои да се обнови е около 50 м, но със сигурност след това по "Могилата" движението ще бъде облекчено.  

comment 0
visibility 1358
35 СУ "Добри Войников" с нови спортни площадки

С нови спортни площадки в 35 СУ "Добри Войников" в Лозенец (СНИМКИ)

С обновени спортни игрища започва новата учебна година в 35 СУ "Добри Войников" в Лозенец. Там е направен цялостен ремонт на спортните площадки и е изграждено на ново мултифункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол, видя Столица.bg. През уикенда кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с районния кмет на Лозенец Лобомир Дреков провериха дали са приключили ремонтите и готово ли е училището да посрещне децата за новата учебна година. Дворът на 35 училище "Добри Войников" в Лозенец е изцяло обновен. Децата имат на разположение общо 4 игрища, които са преасфалтирани и с нови спортни съоръжения, направена е и маркировка. Обновена е и централната алея в двора с настилка от унипаваж.

comment 0
visibility 2293
Продадена тоалетна в парк Баня Лозенец

Още една продадена тоалетна лъсна в парк "Лозенец"

Поредната продадена на частник тоалетна лъсна насред центъра на София до НДК. Тя се намира в обновения и китен парк "Баня Лозенец". Съоръжението е точно от страната на бул. "Черни връх", а отсреща е НДК. Тоалетната отдавна е неизползваема, а в парка друга няма. Собственици са фирмите "Глория" ВБХ ООД и "Милениум 22" ООД, научи Столица.bg. ПРиватизационния договор е от далечната 2004 г. По времето на кметуването на Стефан Софиянски бяха продадени като лукчета десетки градски тоалетни в паркове и градини. А интересът към апетитни имотни на много места в София остана неоправдан. Такъв е случаят и с някогашната градска тоалетна в парк "Баня Лозенец", защото там не може да се строи. През 2004 г. когато обществените тоалетни в София се продаваха от Столична община се позволяваше над тях да се строят заведения, какъвто е случаят в градинката "Такeв" в район "Средец". Тоалетната в Лозенец обаче, ще си остане така и може да бъде единствено тоалетна, защото паркът е паметник на праковото изкуство, коментираха пред Столица.bg от общината. Проблеми е имало дори с детската площадка при откриването на обновения парк, защото той трябвало да изглежда както в първоначалния си вид и изключително трудно било дори да се променят алеите. Приватизационният договор за тоалетната в парк "Баня Лозенец" е изтекъл през 2014 г. и на собствениците е наложена неустойка от 70 000 лв., казаха от общината. Първоначално собствениците са имали намерение да я реновират, но инвестицията била доста голяма и трудно възвръщаема затова се отказали. Вече никой не знае какво ще се случи с тоалетната и парчето земя от парк "Баня Лозенец". Както Столица.bg ви информира точно под орлите на Орлов мост също има подземна градска тоалетна, продадена на частник. А над продадена тоалетна в парка "Заимов", район "Оборище" вече са вдигнати два етажа.

comment 0
visibility 688
Ремонт на покрива на 120 училище "Георги С. Раковски"

С нов покрив и зелено игрище 120 училище посреща учениците

С нов покрив, обновена парна инсталация и зелено игрище приема учениците, на 16 септември, 120 училище "Г. С. Раковски" в столичния квартал "Лозенец", научи Столица.bg. Ремонтът е направен от районното кметство, а финансирането е осигурено от Столична община. Това е едно от най-старите училища в София, основано през 1894 г. и сградата е паметник на културата. През лятото покривът бе обновен, а заедно с това е ремонтирана и парната инсталация. Учениците ще се радват на зелено игрище през новата учебна година. Стойността на обновяването е 440 000 лв. Преди два дни в района на училището бяха обновени пешеходните пътеки.

comment 0
visibility 438
Ремонт на ул. Ралица, Лозенец през нощта

Нощен ремонт на дупки и пешеходни пътеки на ул. Ралица (ВИДЕО/СНИМКИ)

Запълване и асфалтиране на дупки и възстановяване на пешеходни пътеки в София се извършва през нощта, видя Столица.bg. Целта е за откриването на учебната година - 16 септември т. г., маркировката да е възстановена и пътното платно ремонтирано особено около училищата в столицата. На ул. Ралица в кв. Лозенец работници усилено запълниха няколко дупки и само след час те бяха асфалтирани. Точно пред църквата "Възнесение Господне", около 23 часа, те пребоядисаха и пешеходната пътека. Поддръжката на кварталните улици се извършва от фирма "Аква блидниг". Движението не бе спряно, извършваше се само в едното платно. На гърба на църквата има училище. "За около два часа пешеходната пътека ще е чисто нова", коментира работник. По същото време с конуси движението се извършваше само в една лента и по "Драган Цанков". Точно над автогара Юг работници ремонтираха участъка с дупки по пътя. В над 20 локации в София се работи усилено по кварталните улици, а по-големите ремонти трябва да приключат до неделя.

comment 0
visibility 772
Разбитата улица Галичица в кв. Лозенец

"Галичица" в Лозенец като след войната в Сирия (СНИМКИ)

Столичната улица "Галичица в баровския квартал Лозенец прилича на улица в Сирия след войната. Павираната настилка не е издържала на напора на тежка техника от близките строежи и е пропаднала стабилно. Толкова стабилно, че в ямата спокойно може да се закотви лек автомобил. Снимките на разбитата улица бяха публикувани в социалната мрежа. "Историята с безотговорни строители и контролиращи се повтаря. Същите два строежа - съсипана общинска инфрастуктура, заплатена от нашите данъци. За непосредствената опасност за живота, здравето и автомобила да не говорим!", написа възмутен гражданин.

comment 0
visibility 595
детска площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша

До 6 IX поставят чешмичка на терена за детска площадка на ул. Стубел

В края на следващата седмица ще бъде поставена чешмичката на терена на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, отреден за изграждане на детска площадка. "До 2 септември на мястото ще бъде изграден водоровода, а до 6 септември канала. Това означава, че в края на следващата седмица ще има чешма", съобщиха от Софийска вода пред Столица.bg. Срокът за изпълнението на плануванат детската площадка отдавна е минал, въпреки че от район Лозенец са готови с проекта. След изграждането на подземната инфраструктура районната администрация има готовност веднага да се започне със строителните дейности на детската площадка, потвърдиха от кметство "Лозенец". Стойността на детската площадка е 70 000 лв., финансирането е осигурено от Столична община, а изпълнението е от район Лозенец. Зоната за деца може да е готова до месец след като Софийска вода приключат с изграждането на инфраструктурата, потвърдиха от "Лозенец". Проектът на площадката е одобрен от живеещите в квартала граждани и те са настоявали да има чешмичка, за да може да се полива и зеленината. След дълго отлагане до  края на октомври т. г. децата в кв. Витоша може да се радват на люлки и пързаллки.

comment 0
visibility 1286
Детска площадка Манастирски ливади

Чешмичка бави изграждането на детската площадка на ул. Йордан Стубел

С чешмичка с вода ще е детската площадка, която е планувана да се изгради на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозенец, научи Столица.bg. За там има готов проект, а срокът на изпълнение отдавна е изтекъл. Местните жители отдавна очакват да се изгради зоната, в която децата да играят и да се забавляват. Оказва се обаче, че чешмичката е причина за забавянето на детската площадка. "Срокът отдавна е минал и строителството е спряно заради "Софийска вода". От район Лозенец имаме готовност с проекта, но ще продължим когато се направи канализацията и отводняването. Жителите в квартала са пожелали там да има чешмичка, за да може да се полива растителността. Никой няма сметка, нито изгода да се бави изграждането на детска площадка, коментираха пред Столица.bg от кметството в Лозенец.  Вчера, 28 август т. г. от район Лозенец са входирали искане в Софийска вода за изграждане на чешмичка на детската площадка на ул. Йордан Стубел, показа проверка на Столица.bg. "Искането е за изграждане на инфраструктура за чешма. Инспектор трябва да отиде на място да провери, след това да се изготви проект, да се одобри и едва тогава да започне изграждането на чешма и инфраструктура", обясниха от "Софийска вода".  Живеещите днес са забелязали, че багер отново е влязъл в терена, отреден за детска площадка и радостта си, че скоро ще има място за децата те споделят в социалната мрежа. Повече от месец хората изразяваха и недоволството си заради забавянето на строителството на детската площадка.  

comment 0
visibility 968
Паднало дърво в Лозенец

Бурята свали дърво, за което имало сигнал в район Лозенец

Бурята свърши работата на общинската администрация в район Лозенец за опасно дърво. Докато се води писмена кореспонденцията с гражданите, силният вятър в столицата снощи свали дървото в Кръстова вада. Сигналът за него е подаден на 14 юни т. г. За щастие при падането снощи има само материални щети и леко е засегната лека кола. "Здравейте Г-н Любомир Дреков, мога ли да използвам фейсбук, за да оттегля сигнал СОА19-КЦ01-27946/14.06.19 за опасно дърво (виж снимки)? Вече не е актуален. Дървото снощи си падна само, без ваша помощ. Върху кола и преминаващи пешеходци", написа в социалната мрежа гражданин, подал сигнала. Той обяснява, че дървото е било на общински терен, на парцел, на който се строи градина. В София обстановката вече е нормализирана след бурята. Почистващите фирми са изчистили листа и паднали клони. Градският транспорт се движи по график и няма проблеми с движението. Това заяви директорът на "Превенция и аварийна безопасност" към Столична община Красимир Димитров пред БНТ. Над 80 сигнала са подадени до аварийното звено и столичната пожарна за паднали дървета, клони, маркировка по пътните платна. Повечето сигнали са били от районите Панчарево и Лозенец. Екипите продължават на работят по още  7 сигнала. Разчистват се съборените от дъжда и вятъра паднали клони и дървета в София, съобщават и от Гражданска защита.

comment 0
visibility 676
Необезопасен строеж

Деца се катерят и играят на необезопасен строеж в кв. Витоша (СНИМКИ)

Деца рискуват живота и здравето си като си търсят разнообразие и приключения. Малките се качват на строеж, който е на поляната зад "Макси" в кв. Витоша, район Лозенец. За опасността сигнализира наблюдателна жена в социалната мрежа. Тя публикува снимка с децата, които са последната плоча на строежа. Оказва се, че строежът не е обезопасен. На една от стените има пробив и липсват тухли. На децата обаче явно им е забавно да са нависоко и там да играят. Сградата прилича на изоставена. Тя е висока около 10 метра и са вдигнати 3 етажа. Опасността за малчуганите е да не падне някое от 10 м или изкачвайки се по стълбището на строежа. "Разхождайки кучето си, често засичам група деца по строежите на поляната зад Макси. Катерят се по строежите, които не са обезопасени", написа наблюдателна столичанка. Снимката предизвика възмущение и коменатрите са насочени към районната община Лозенец, както и към родителите на децата, дали знаят къде играят наследниците им. "Трябва да се сигнализира полицията, защото това е навлизане в частен имот, което е недопустимо. От район Лозенец ще отидем на място, за да порверим дали имотът има ограда и колок е висока. При установени нередности ще направим предписание", обясниха пред Столица.bg от район Лозенец.

comment 0
visibility 835
Кал по улицата, разнасяна от камион

Камион омаза ул. Йордан Радичков", след като бе измита (СНИМКИ)

Камион, който излиза от строеж в столичния квартал Витоша, район Лозенец тотално омаза ул. "Йордан Радичков" в събота. И това се случва само ден, след като улицата е била измина и лъсната от фирма за чистота. За наглата постъпка сигнализираха възмутени граждани в социалната мрежа. Вероятно шофьорът е разчитал, че в почвините дни от Столичен инспекторат няма да го забележят и да го глобят. "Мърлячите от строежа се изгавриха с всички ни", коментираха живеещи в квартала. Според тях шофьорът на камиона е карал на зиг-заг, за да си изчисти по-добре гумите от калта още по "Йордан Радичков" преди да излезе на Симеоновско шосе. Разбира се, че по Симеоновско е по-голяма вероятността да бъде забелязан и глобен, коментират възмутени столичани.

comment 0
visibility 4395
Кметството на район Лозенец

Кметът на Лозенец: Строежът на градината в Кръстова вада приключва през септември

Строежът на детската градина в кв. Кръстова вада в район Лозенец ще приключи през септември т. г. Следват процедурите по въвеждане в експлоатация на сградата. След тяхното приключване идва ред на обзавеждането и оборудването на помещенията, подбор на персонала и други дейности - неразделна част от откриването на детска градина. След всички тези процедури ще бъде обявен прием. Това отговори районният кмет Любомир Дреков на въпросите на живеещите в район Лозенец. През уикенда те му  зададоха въпроси в социалната мрежа. Другият сериозен проблем, който вече не търпи отлагане е частният имот на ул. Константин Петканов, която бе разкопана от собствениците. Минаващите по улицата столичани искат сами да си запълнят отворените дупки, за да не си чупят автомобилите. До момента обаче те не получават разрешение от собствениците на имота, които през май разкопаха улицата. "По този въпрос, работата на районната администрация е свършена, във възможно най-краткият срок. Проведени са преговорите със собствениците и е постигнато съгласие. Изготвен е доклад, който е мотивиран и защитен пред Столичен Общински съвет. Решението за изкупуване на имота е факт. Това е, което се е искало от нас е направено. От тук нататък вече става въпрос за частно-правни отношения между два субекта, които следва да подпишат договор, помежу си и да финализират сделката. Районната администрация не е страна от този договор", обясни пред Столица.bg Любомир Дреков. Той споделя, че няма информация за подробностите и сроковете, които двете страни са си поставили, но предполага, че е въпрос на дни все пак, изхождайки от обществения интерес по въпроса. Кога обещаните от години детски градини, градинки и пространства, предназначени за деца ще бъдат реализирани и налични?, питат живеещите в Лозенец. "Коректно ще е да посочите конкретна площадка, в кв. “Витоша-ВЕЦ Симеоново”, за която съм обещал и не е реализирана. Всички възможни терени, за детски площадки и градинки, които сме коментирали с живущите и инициативният комитет на квартала са проектирани, буквално от тях, и са реализирани или в процес на реализация", коментира районният кмет.

comment 0
visibility 777
Отчуждаване на частни имоти, които попадат в обхвата на ул. Филип Кутев

5 доклада за отчуждаване на имоти в Лозенец влизат на СОС

Кметът на район Лозенец Любомир Дреков вкарва пет доклада на сесията на СОС в четвъртък. Всички те са за отчуждаване на частни имоти, засягащи уличната мрежа в района. Първият е за имот в обхвата на ул. Филип Кутев в кв. Витоша-ВЕЦ Симеоново. Вторият е за терен, който е в регулацията на ул. "Борис Арсов" и в момента е собственост на физически лица. Следващите три имота отнfво са в зоната на ул. "Филип Кутев". "Филип Кутев" бе изцяло ремонтирана и обновена и движението по нея бе пуснато преди месец. Тя е част от планираният вътрешен ринг на София, който се свърза с натоварената ул. Тодор Каблешков. Целта е да се разтовари трафикът от центъра на София. От другата страна улицата трябва да продължи и да стигне до Симеоновско шосе. В момента в Лозенец назрява сериозен проблем с отчужден имот по ул. Константин Петканов. Собствениците обаче не са получили парите си за имота и през май-затвориха улицата. След намесата на прокуратура и кмет, улицата беше отворена, но от двата края на частния имот има огромни дупки, а живеещите в зоната си чупят колите.

comment 0
visibility 664
Детска градина

Над 500 сигнала е обработило НПО при кандидатсване в детски градини, ясли и 1 клас

Над 500 сигнала на родители за нередности, проблеми и нарушение на нормативни документи при кандидатстването за детски градини, ясли и първи клас са получили в Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Всички сигнали са обработени и реално са решени проблемите на хората, съобщиха пред Столица.bg Васил Николов от неправителствената организация. Една част от директорите не са чели наредбите, другата не ги разбират, а третите се правят, че не разбират, коментираха от Инициативния комитет. Вчера в Столична община на заседание се събра работната група за промените в детските градини и яслите. Отчетени са пропуските и най-вече бъговете в автоматизираната система, чрез която става кандадтстването, приема и класирането на децата. Оказва се, че тя е стара и постоянно се допълват към нея оптиции, но те давали много грешки. Район Лозенец спешно се нуждае от детски градини, сочат данните от анализа за прием. Това е единственият район, в който има неприети деца с 13 т. Разговаряхме с кмета Любомир Дреков за терени за нови детски градини и готови проекти за такива, каза пред Столица.bg Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование. От организацията искат да се вдигнат на 2 т. за самотен родител, тъй като са увеличени за работещи родители. На работна група вчера е отчетено, че в системата трябва да се премахне полето за месторабота на родителите. На събирането са присъствали зам.-кметът по обарозавнието доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на комисията по образование и култура Малина ЕДрева, директорът на "Образование" в Столична община Чария Минчева, експерти директори и представители на граждански организации.