Училище в столичния район "Надежда" с оранжерия и зелена класна стая

-

Снимка: Facebook

Зелена класна стая и оранжерия ще бъдат изградени в двора на 15 СУ "Адам Мицкевич" в столичния район „Надежда“. Проектът е създаден от Университета за архитектура в Барселона, съобщават от районната администрация.

Откритата класна стая ще допринесе за прилагането на съвременни образователни подходи и за обучение в условията на физическо дистанциране, наложени от мерките срещу разпространението на COVID-19. В тази зелена класна стая ще се провеждат уроци на открито, а в оранжерията ще се отглежда растителност – дребни тревисти растения, храсти, малоразмерни дървесни видове. Учениците ще имат възможност да участват в отглеждането и да наблюдават развитието на различни видове растения.

В двора на училището има съществуващ каптаж с минерална вода, с температура 55 градуса, който е възстановен от Столична община, Направление “Архитектура и градоустройство. След като дълги години сондажът е бил затрупан и неизползваем, сега конструкцията е напълно нова. Водата от извора обаче е с висока минерализация и не е годна за пиене и напояване на оранжерията. Намеренията са да се използва за отопление на сградата, каза пред БНР Велин Киров, представител на екипа на проект URBiNAT, в рамките на който ще бъдат изградени съоръженията.

Има идея да се изгради и минерален басейн в терена зад 15 СУ “Адам Мицкевич“. В момента се подготвя конкурс за идеи, който в следващите месеци ще бъде разпространен сред студентите по архитектура в България, каза още той.

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Той предвижда и изграждане на Зелен Коридор на Здравето, който ще осъществява пешеходна връзка между парк Надежда и Северен парк чрез поредица намеси в обществените пространства по протежението му.

Основната цел е дългосрочно подобрение на градската среда в район Надежда. Концепцията предвижда четири зони за фокусирана намеса, посветени на четирите области на проекта. В зона „Зелена природа“ предстои изграждане на Зелен амфитеатър в ж.к. „Надежда“ – 2, който има потенциал да се превърне в любимо място за провеждане на срещи, семеен отдих и събития.

Информационна „точка“ на Проекта ще бъде павилион в ж.к. „Надежда“ – 2, където местните жители ще могат да се запознаят с предстоящите инициативи. В зона „Жива вода“, предложенията се обединиха около изграждане на места за спортни и социални дейности. Концепцията на проекта предвижда още нови идейни решения за ж.к. „Свобода“ като изграждане на спортни и детски площадки, места за игри и изява на майсторски умения за деца и възрастни в близост до блок 4А, както и подзона „Екопаркинг“ при бл. 15, бл. 30, бл. 31, бл. 32, ул. Петко Д. Петков (зад магазин СВА), подходяща за обособяване на паркинг за автомобили, велосипеди и други.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Черен дим се носи над "Надежда 1", усеща се остра миризма...

За лоша миризма във въздуха и черен дим от комините над ТЕЦ „Люлин“ сигнализираха читатели на Столица.bg &b...

Прочети още keyboard_arrow_right