В "Надежда" отбелязаха Международния ден за опазване на озоновия слой

-

Снимка: район "Надежда"

Започна проект "Пътешественици във времето", изпълняван от 115 ДГ "Осми март" в столичният район "Надежда". Това съобщиха от районната администрация.

Стартът на проекта, който се финансира от програма "Опазване на околната среда и климатични промени", беше даден в Международния ден за опазване на озоновия слой. На празника в детската градина присъстваха екипът на „Сдружение Азбукари“, Цветелина Стефанова, началник отдел „ Комуникация,дигитализация, програми и проекти“ - район Надежда, Столична община, педагози и Десислава Бонева, детски психолог.

Сравнително непознатата за малките тема за опазването на озоновия слой беше интерпретирана много атрактивно и достъпно с открито занятие, проведено от Вася Василева, главен учител на 115-та детска градина. Децата направиха опит с чаша вода, в която вкараха мехурчета със сламка и научиха, че въздухът няма цвят и мирис. А после затиснаха нослета с ръце и установиха колко е важен въздухът за тях. Провериха и дали въздухът е толкова важен за растенията. Децата обсъждаха замърсения въздух на булеварда от пушеците на автомобилите, праха по улиците от строежите и мръсния въздух около боклукчийските кофи; комините, бълващи дим, пясъка върху колите след буря, праха по строежите. Говориха и за дезинфектантите, лепилата, пушенето на възрастните в стаите, непочистените подове и обувки, парфюмите, дезодорантите и всичко, което замърсява въздуха в домовете им.

Празникът продължи с концерт на импровизираната сцена в двора на детската градина, където децата пяха песнички за красивата природа и танцуваха.

„Темата за здравословния начин на живот не е нова за нашата детска градина. Първото и най-важно условие е децата да са здрави. Във връзка с това ги мотивирахме да започнат да мислят, как бихме опазвали околната среда. Често сме си задавали въпроса, с какво можем да допринесем ние като педагози да обогатим тяхната екологична култура. Благодарение на съдействието на района Надежда в лицето на инж. Димитър Димов, кмет, успешно стартирахме изпълнението на проекта и дейностите и инициативите, които имат за цел да повишат познанията на децата по темите за опазване на околната среда“, каза директорът Велизара Стоименова.

“Целта на “Пътешественици във времето” беше да се създаде уникална и иновативна образователна програма и кампания - каза Цвета Кирилова, председател на “Сдружение Азбукари” - основен партньор на проекта. - Този път насочихме вниманието си към най-малките - децата от детските градини от 2-ра до 4-та група.”

От ДГ 115 „Осми март“ и НПО “Сдружение Азбукари” са привлекли експертен екип, който да проучи, анализира и създаде иновативно и уникално съдържание, илюстровано под формата на комикс. Разработили са различни образователно-занимателни мисии и занятия, които да са част от съдържанието на комиксите за работа с децата. Осигурени са допълнителни образователми материали и пособия за децата.

Предстои организирането и провеждането на образователни кампании по проекта “Пътешественици във времето” в 6 различни детски градини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Премахнаха незаконна скоба пред бл. 445 в „Надежда“...

Екип на Столичния инспекторат е издал предписание за премахване на незаконно антипаркинг съоръжение до бл. 445 в район &...

Прочети още keyboard_arrow_right