Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в Надежда 3 (СНИМКИ)

photo_library
 • Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в Надежда 3

  Снимка: Фейсбук

 • Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в Надежда 3

  Снимка: Фейсбук

Това ще е вторият храм в района и ще е бъде на общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС

Стартира градежът на православна църква в столичния район Надежда. Новият храм ще носи името на „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ и ще бъде в жк Надежда 3. Църквата ще се вдигне със съдействието на Софийската света митрополия и църковното настоятелство на новия храм, благодарение на решение на Столичния общински съвет от 25 юли 2019 г., с което се дава безвъзмездно и бесрочно право на строеж.

Сградата ще се издигне върху общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС с площ 2194 кв.м. От тях 260 кв. м са предназначени за църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към храма ще се построят и обслужващи помещения - на 180 кв. м.

Към момента в район Надежда, с над 80 000 жители, има една единствена църква - "Свети Дух" и новият православният храм ще е вторият. Той ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.

Заради стартът на строително-монтажни дейности на терена, районна администрация „Надежда“ вече е уведомила гражданите да не паркират моторни превозни средства на имота, заключен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС „Бели Дунав“.

Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски" в Надежда 3

"Надежданци, това е историческо събитие. Ще ще се строи или първия, или може би един от първите православни храмове посветени на един от най-големите православни светии и чудотворци на XX век и покровител на София, свети Серафим Софийски Чудотворец. Неговите мощи са в Криптата на известната Руска църква в София "Св. Николай Чудотворец"! Явно самия светец е пожелал неговият храм да е точно в Надежда. Помагайте с каквото можете за това голямо дело, било с молитва, труд или средства и нека помощта и закрилата на Свети Серафим Софийски Чудотворец да бъде с вас!", призова в социалната мрежа жител на "Надежда".

През 2019 г. Столичен общински съвет подкрепи изграждането и поддръжката на още 4 църковни храма на територията на Столична община. В момента, пак на общински терен, се завършва строежът на единствената църква в район Изгрев "Свети Пимен Зографски".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1058 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1252 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Деца от "Илиянци" отбелязаха традиционния празник на квартала...

На 2 август се проведе традиционния събор на столичния квартал "Илиянци" по повод Илинден. Това съобщиха от районната ад...

Прочети още keyboard_arrow_right