Областна администрация е безсилна за замърсяването за Панчаревското езеро

Панчаревското езеро

Снимка: Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне

Проблемът със замърсяването на езерото в Панчарево продължава и все още не са предприети мерки. За спасяването на водоема активно работят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Почти месец обаче представители на неправителсвената организация не могат да установят връзка със служителите от областна администрация на София град.

Хората очакват проблемът да се реши от София област и затова са пуснали писмо до областния управител Николай Пехливанов. До момента нямат отговор на писмото, входирано в началото на април т. г. "20 дни и минимум 200 позвънявания. Затова отидохме на място. След скандал бяхме приети от зам.-областния Живка Първанова", пишат в профила в социалната мрежа от Сдружението.

Езерето е замърсено и след след десетки проверки на институциите категорично е установено, че в него се изливат отпадни води от канализация. Именно затова от организацията искат среща с областния управител. Оказва се обаче, че писмото е препратено по компетентност към Министерство на земеделието, собственик на езерото Панчарево.

"Представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне са поискали съдействие от Областна администрация на област София по време на среща със зам.-областния управител г-жа Живка Такева-Първанова. Областният управител предприе действия по свикване на междуведомствена комисия, която да извърши съвместно с определени представители на Областната администрация проверка на състоянието на Панчаревското езеро. Резултатите от проверката ще бъдат предоствени, както на гражданските организации, така и на медиите. Важно е да се отбележи, че действия по същество са задължение на собственика на съоръжението. Законът изрично казва, че всички действия по поддържането и ремонтно-възстановителните работи на язовири и езера са в отговорността на стопанисващата организация, в случая съгласно АПДС, това е МЗХГ", отговориха от администрацията на София област пред Столица.bg.

От София област обясниха, бе са безсилни и нищо не могат да направят по отношение на замърсяването на Панчаревското езеро. Те участват като институция в проверките на Междуведомствена комисия и единствено могат да я свикат отново. Не станя ясно, кога за последен път такава комисия е проверявала водоема.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В с. Казичене почистват за Задушница (СНИМКИ)...

Почистване започна в село Казичене, район Панчарево от днес. Акцията стартира от канала зад селото. Почистването е зарад...

Прочети още keyboard_arrow_right