Сдружение чака 9 месеца пейки и кошчета по програма "Зелена София"

Проект на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне

Снимка: Фейсбук

Голямото чакане е упражнението, което девети месец правят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Девети месец организацията чака да получи пейки и кошчета за боклук по програма "Зелена София". Те изпълняват два проекта по програмата на Столична община за облагородяване на зелени площи и междублокови пространства. 

Единият е в Коколяне, парк "Орниче", а вторият е място до Бистришката река в Панчарево. За нередностите от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне разказаха пред Столица.bg. Кой контролира изпълнението на проектите и как се харчат обществените пари?, питат членове на организацията.

Възмущението им е за безконтролното изливане на средства, без да е ясно кой и как изпълнява проекта си. Идва време за отваряне на програмата за 2019 г., а все още не са доставените по договор материали от Столична община за проектите от Зелена София 2018, възмущават се от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне.

Проектите си те подават през юли 2018 г., а през август са одобрени. Първите материали започват да пристигат едва през ноември 2018 г. Една фирма доставя семената за тревата, втора една част от растенията, трета другата част, четвърта дръвчетата, пета плочите, шеста кашпите. От сдружението дават доброволен труд, каквото е изискването по програмата на Столична община.

Пейките и кошчетата обаче още се чакат. На запитване от общината им отговорят, че е сменена фирмата за тези материали и ще ги доставят през май, разказа пред Столица.bg Галина Бел. Друг е въпросът, че само една част от растенията, засадени през ноември са оцеляли.

От сдружението влагат и лични средства за багер и да се докара пръст на терените. Въпреки несгодите те са амбицирани да си завършат проекта и Панчарево и Кокаляне да имат красиви градинки.

Възмущение има и от отношението на общината. Никой не е ходил да провери как се реализира проектът, а става въпрос за обществени средства. "Искаха ни само две снимки. Ами ние можеше да си облагородим дворовете", недоволстват от сдружението.

За двата проекта те трябва да получат 16 пейки и 10 кошчета за боклук, но дано ги дочакат!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В с. Казичене почистват за Задушница (СНИМКИ)...

Почистване започна в село Казичене, район Панчарево от днес. Акцията стартира от канала зад селото. Почистването е зарад...

Прочети още keyboard_arrow_right