Столична община взема за 25 години управлението на минералната вода в Казичене

-

Снимка: Столица.bg

Столичния общински съвет прие решение, с което дава съгласие кметът на Столична община да предприеме действия пред Министерството на околната среда и водите за безвъзмездно предоставяне за ползване и управление на обособен участък от находище на минерални води № 31 „Казичене-Равно поле“. Столичният кмет ще подаде писмено заявление за срок 25 години.

Докладът е внесен от името на арх. Здравко Здравков, Главен архитект на София и Николай Гюров, кмет на район "Панчарево". Приемането му е свързано с осъществяването на основната цел на Стратегията за използване и управление на потенциала от минерални води на територията на Столична община - „Развитие на София като БАЛНЕОЛОЖКИ ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА чрез възраждане, утвърждаване и модерно продължение на античната хидротермална култура и традиция“.

В Казичене изграждат чешма с 4 чучура на минерален извор и зони за отдих (СНИМКИ)

"Искаме управлението на находището, за да може този ценен ресурс - минералната вода да се ползва свободно от гражданите и гостите на София", каза пред Столица.bg кметът Николай Гюров.

Изворът се намира зад жп линията. Минералната вода в момента си тече неспирно и наоколо е станало блато. В Казичене има 11 минерални извора и нито един не се ползва по предназаначение, разказват местните жители пред Столица.bg. Преди 2 години по иницатива на кметът Григор Григоров около единият извор бе издигната беседка, направена красива чешма и зоната се превърна в място да отдих.

Добротворци: Минерален извор обедини жителите на Казичене, изградиха си нова чешма и зона за отдих (СНИМКИ)

Минералните води на София са важен фактор за устойчивото развитие на града и околоградския район, поради което приоритетна задача на Столична община е устойчивото използване и оползотворяване на ресурсите от 8-те типа минерални води на територията на София и Софийски регион, посочват от направление "Архитектура и градоустройство" на СО.

За успешното използване на ресурсите от лековити води с висока минерализация и повишено съдържание на силиций в участък „Казичене“ предстои да извършим сериозен обем работа за обследване актуалното състояние на вододобивните съоръжения и възстановяване експлоатацията на нестопанисвани/занемарени повече от 30 години сондажи с дълбочини 630 м–680 м, извеждащи на повърхността най-топлите минерални води на територията на Столична община с температура 60°-80° С.

Съгласно предвижданията на Стратегията тези води ще са основата за изграждането на извънградски балнеоложки център в подножието на Лозенската планина, за междуселищни рекреационни комплекси в района Казичене-Кривина, както и за отопление на училище и детска градина в Казичене.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха стопанка на куче, ухапало минаваща жена в с. Бистрица...

Стопанката на домашен любимец получи акт от Столичен инспекторат за това, че е допуснала излизането на животното без пов...

Прочети още keyboard_arrow_right