Студенти създават пластики от изсъхнали дървета в Южния парк

-

Снимка: Столична община

Студенти на Националната художествена академия от специалностите „Резба и Метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн ще използват три изсъхнали дървета в Южния парк, за да създадат художествени произведения от дърво в комбинация с метал, посветени на птиците, съобщават от Столичната община.

Младите хора работят под ръководството на доц. Р. Цанев и гл. ас. В. Шишков. Техните проекти са посветени на птиците, като по този начин тематично са обвързани със средата, в която са поставени – Алеята на птиците в Южния парк.

Петя Танева и Цветан Панайотов представят интерпретация на гнездо с три яйца, монтирана в горната част на една от трите вертикали – универсален символ на живота. Магдалена Стоянова, Маринела Миланова и Георги Камбуров използват традиционна техника от областта на дърворезбата – врязан релеф в ствола на дървото, на което в горната част ще бъде поставена пластика на сова. Върху третата вертикала Василена Станчева ще представи стилизирана композиция „Кълвач“, която ще бъде и препратка към съществуващата в парка пластика „Синигер“. Модулната пластика на Денилин Георгиев представлява пейка, обединяваща трите дървета. Формата и движението са провокирани от реката, която преминава в непосредствена близост до скулптурите.

Практиката на студентите се осъществява благодарение на сътрудничеството на Столичната община и Национална художествена академия, а за реализирането на идеите съдействат ландшафтен архитект Милена Васева, директор на общинско предприятие „Паркове и градски градини“ на Столична община и ландшафтен архитект Ставри Фотев, технически ръководител по поддържане на Южен парк – трета част.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пункт за опасни отпадъци работи в столичния кв. Стрелбище...

Пункт за опасни битови отпадъци ще работи днес в столичния район „Триадица“. Той ще бъде разположен от 8:30 ...

Прочети още keyboard_arrow_right