Младен Младенов, кмет на Връбница: Беше труден мандат, но успяхме да преборим много проблеми

photo_library
 • Младен Младенов, кмет на Връбница: Беше труден мандат, но успяхме да пребор

  Снимка: Район Връбница

 • Младен Младенов, кмет на Връбница: Беше труден мандат, но успяхме да пребор

  Снимка: Район Връбница

 • Младен Младенов, кмет на Връбница: Беше труден мандат, но успяхме да пребор

  Снимка: Район Връбница

Продължава изграждането на канализация в Модерно предградие и искаме Искаме всяко дете да има място в детска градина, категоричен е кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС за пети мандат

Младен Младенов е кандидат на ГЕРБ-СДС за пети мандат за кмет Връбница. На територията на района са Обеля, Модерно предградие, Мрамор и Волуяк с население над 100 000 жители - над 52 000 са с постоянен адрес, а 48 115 с настоящ адрес.

За трудностите в управлението, проблемите на гражданите и свършената работа Младен Младенов разказва пред Столица.bg.

- За какво не ви стигна времето, господин Младенов, в този мандат?

- Този мандат беше невероятно труден, може би най-тежкият, не само за район „Връбница“, но и в държавата. Беше белязан от пандемията от Covid-19, което направи изключително трудно осъществяването на много проекти, които изискват срещи в различни институции, срещи с граждани, подпомагането и обслужването на нуждаещи се в условия на безопасност и много други. След края на пандемията дойде и войната в Украйна, която макар и косвено, също оказа своето влияние. Не мога да кажа, че не ми е достигнало времето, защото, каквото и да правя следвам законово регламентираните срокове и процедури. И съм доволен, че успяхме да реализираме почти всичките си приоритети, въпреки трудностите. Направихме всичко, което зависи от нас и успяхме да се преборим с проблеми, върху които нямаме пряко влияние.

- Гордеете се с реновирането на инфраструктурата за училища и детски градини. Какво е направено и какво предстои?

- Предстои изграждане на нова детска градина в ж.к. Обеля-1, предстои проектиране на нова детска градина в ж.к. Връбница 2. Надявам се да предстои разширяване на 61 ОУ. Казвам надявам се, защото сме кандидатствали по съответната програма и вярвам, че проектът ни ще бъде одобрен. Това ще бъде втората изцяло нова детска градина, построена на територията на "Връбница" в последните години, като в с. Мрамор е изграден нов блок на 176 ДГ „Зорница“, предназначен за 2 групи – 50 деца, а в кв. Обеля е изграден нов блок на 138 ДГ „Приятели“. Така са осигурени още места за най-малките жители на района и ще бъде решен проблема с недостига на места в детските градини.

Във Връбница: Започва градежът на детска градина с 12 групи и плувен басейн

- Културната дейност е на високо ниво, има множество събития. Разкажете ни за тях.

- Наистина имаме множество инициативи и моля да ми позволите тук да бъда по-изчерпателен. Жителите на Връбница очакват с интерес традиционните събития, които се организират на наша територия. Тази година по различен и запомнящ се начин се отбеляза празника на района като "Седмица на Връбница" с Kампания „Едно цвете за „Връбница”, едно цвете за в къщи”. Кампанията стартира на 03.04.2023 г. , като със служителите на района внесохме цвят в зелените площи, насаждайки голямо количество сезонни цветя. Целта бе всеки желаещ да има възможност да се включи в кампанията и заедно да превърнем район „Връбница” в едно по-красиво и цветно място за живот. Kампанията приключи с празничен концерт в ж.к. Връбница – 2, като за доброто настроение се погрижиха Джаз – формация „София” със солист Яна Чакалска.
Навръх Гергьовден с. Волуяк отбелязва своя празник-събор с концерт на самодейци, традиционен курбан и народно веселие със съдействието на Народно читалище "Изгрев -1921“.
По традиция отбелязваме Спасовден в с. Мрамор. Като част от своята културна политика, СО – Район „Връбница“ отбеляза Международния ден на детето 1 юни. В инициативата се включват всички детски градини в района. Чрез фигурите от цветя, дърво, четирилистна детелина и горска гъбка те показват, че децата на „Връбница“ обичат природата и това ги прави щастливи и отговорни към бъдещето.

- Господин Младенов, вълк и мечка на 61.ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ във Връбница впечатлиха всички, има ли нови публични пространства в района?

- Водени от желанието на нашите съграждани да бъдат създадени красиви и емблематични пространства в район „Връбница“, преобразихме няколко стари трафопоста и стени на многоетажни сгради с графити, като инициативата се получи невероятно успешна и сполучлива.
Още през 2019 г. в квартал "Обеля" се появи артистично пресъздаден Народен театър. Стар електрически трафопост претърпя тотална трансформация и се превърна в красиво парче изкуство. Прекрасно изрисувана с 3D изображение застаряващата постройка се превърна в умален модел на Народния театър "Иван Вазов".
В края на 2021 г. осъществихме инициативата „Свобода в цвят“. Художествения проект е с фокус върху градското пространство в зона с обществена значимост. Реализирахме го и с оглед превенция на неестетичното и безразборно рисуване върху сгради.
Също така с цел да популяризираме птичката на гр. София, а именно синигерчето.
Инициативата е иновативна, излиза извън границите на централната част на града, осигурява достъп до култура на жителите на района, включва елементи на творческа провокация към публиките и позволява популяризиране на навлязлата графити и стрийт арт култура.
Проектът е осъществен от Sofia Graffiti Tour и е дело на известните у нас и в чужбина български актьори Arsek & Erase.

Кметът на Връбница: Проблемите са различни във всеки квартал

Красив стенопис на растения и животни, включени в Червената книга на Република България, украси сградата на столичното 61 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ от към бул. "Ломско шосе". Стенописът е наречен „Всичко зависи от нас” и се реализира през ноември 2022 г. Събитието беше проект с фокус към един от най-сериозните световни проблеми - екологичният. Запознава жителите и гостите на район „Връбница“ с процеса на изработване на художествена стенопис, както и с техническа реализация пред погледите на жителите на района. Вдъхновени от природата и в стремеж към създаване на дълготраен художествен обект за публиките от различни възрасти, както и с оглед на превенция на неестетичното и безразборно рисуване върху сгради проектът „Всичко зависи от нас“ насочва вниманието към актуалната тема за опазване на природата и съхраняването на изчезващите растителни и животински видове, включени в „Червената книга на България".
Графитът показва Къдроглав пеликан със статут на критично застрашен вид; Бухал със статут на застрашен вид; Вълк- застрашен вид; Кафява мечка - застрашен вид; Европейски лалугер- уязвим вид; Пясъчна лилия - застрашен вид и Еделвайс също застрашен вид.
Проектът е изпълнен от художествен екип на "140 ideas", в чийто екип е художникът Венцислав Йосифов. Проектът е осъществен със съдействието на Sofia Graffiti Tour и с подкрепата на Столична община, част е от Календара на културните събития в София.

Продължават ремонтите на улици в Модерно предградие, ред е на "Старата църква"

Реализираме и Фестивал на народната носия - Район "Връбница" –СО
Първото издание на фестивала проведохме 2019 та година. За съжаление заради пандемията и безопасността на гражданите, не можахме да го продължим през следващите три години.
Но ето, че сега ще проведем Второто издание на Фестивала "Българска палитра", който ще се проведе на 23.09.2023г. в кв.Обеля.
Целта на фестивала е да съхрани и популяризира националната носия и изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции-песни, танци, обичаите на различните области от които са изпълнителите и съдейства за съхраняването на нематериалното културно наследство. Да предостави възможност на колективи и индивидуални изпълнители за изява и публично признание. Да насърчава приемствеността между поколенията.
Основни акценти във фестивалната програма са:
- Открита сцена за участниците; - уъркшоп за български народни танци - Изложение на художествените и приложни занаяти и изкуства;
- Работилничка за ръчно изработване на глинени съдове. Гостите на фестивала, ще могат да опитат със собствените си ръце да изработят по тяхно желание фигура или нещо друго. -Национални ястия, популярни за региона ястия ще бъдат изложени за дегустация; – пожелателно е всички участници и присъстващи да са с народни носии;
– дефиле на мъжки и женски народни носии от всички фолклорни области на България;
– улица на занаятите;

- Социалната дейност също е много важна. По кои проекти участва районната администрация и колко хора са обхванати по тях?

- Район „Връбница“ има дълъг опит в предоставянето на социални услуги.
Продължава изпълнението на проект „Топъл обяд“, въз основа на подписан административен договор с Агенция за социално подпомагане по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ .
Около 150 лица от район „Връбница“ получават всеки работен ден топъл обяд.
„Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение в рамките на програмен период 2014-2020 и се реализира в съответствие с конкретната цел на програмата за справяне с материалните лишения чрез предоставянето на храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на съпътстващи мерки, които подпомагат социалното им приобщаване.

"Първа копка" на доизграждането на канализация за квартал „Обеля“

От 01.09.2019 г. работим и по Механизма „Лична помощ“ - за подкрепа на хора с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер и за преодоляване на бариерите на функционалните им ограничения. Към настоящия момент ползвателитe, включени в Механизма лична помощ са около 250 лица.
Район „Връбница” има богат опит по реализиране на различни програми и проекти, като „Независим живот“ и предоставянето на услуги - „Личен асистент”, „Социален асистент“, „Домашен помощник”, „Специализиран транспорт“, психологическа подкрепа и здравни грижи.
Ръководили сме се от принципите за ефективност и ефикасност на предоставянето на помощта и зачитане на личното достойнството, самостоятелността и независимостта на хората с увреждания.

- Колко са проектите, които започнахте, а ще трябва да се довършват през следващия мандат?

- Аз вече споменах част от тях – изграждането на две нови детски градини, разширяване на едно училище, довършване на канализацията в „Обеля“, продължаване на изграждането на канализация в кв. Модерно предградие, удължаване разширяването на бул. „Ломско шосе“ до „Северната скоростна тангента“, свързване на Северната скоростна тангента с гара „Волуяк“, изграждане на автогара срещу „Обеля -1“, изграждането на втори мост на ул. „Адам Мицкевич“ и свързването й с бул. „Ломско шосе“ и много други по-малки обекти.

- Какви са трудностите при управлението на район "Връбница"?

- Разбира се, че има трудности . Районът е много разнообразен с различните си зони – високо и ниско етажно строителство, производствени зони, земеделски земи, неурегулирани имоти, като всяка от тях изисква различни грижи. Именно в това е трудността да се удовлетворят всички потребности едновременно.

- С какво се гордеете?

- Искаме да задоволим изцяло нуждите на младите семейства и всяко дете да има място в детска градина. Това не е толкова лесна задача, защото поради спецификата на София и непрестанния поток от нови хора, които идват да живеят тук е трудно предвидимо какви точно са необходимостите. Но ние работим по въпроса и ще дам конкретни примери:
• Детска градина за 12 групи – Обеля 1, чието изграждане стартираме на 21.09.2023г. ще бъде не само красива , но и най – иновативната в София.
• Детската градина е проектирана за 8 градински и 4 яслени групи с осигурени 4 отделни вход/ изхода
• Сградата на детската градина е с клас на енергопотребление „А“, Стремежът през всички етапи на проектирането беше да бъде постигнат разход на енергия при обитаване на сградата близък до нулата, с което сградата може да бъде категоризирана като ниско енергийна.
• В проекта е заложено изграждане на фотоволтаична централа, чиято произведена електроенергия ще се използва директно от детското заведение – за кухнята, за отопление на водата на басейна, за охлаждане и отопление през лятото на групите и др.
• За всяка група е предвидена индивидуална вентилационна инсталация с рекуператори, която позволява вкарване на пресен въздух в сградата и неговото дозатопляне (охлаждане) с минимален разход на енергия. Иновативно при тази система е и невъзможността на смесване на въздушнтите потоци в отделните групи и пренасянето на вируси от една група в друга.
• Предвидено е изграждане на детски басейн с размер 12,5/6м с най-съвременните технологии на пречистване и дезинфекция на водата, който може да се ползва целогодишно, дори и от деца извън градината, благодарение на обособения отделен вход/ изход
• Мултифункционална зала за спорт и музикални занимания е проектирана на второ ниво.

Надежда Светлозарова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кандидатът за кмет Младен Младенов: Построихме 5 сгради за градин......

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави районния кмет на Връбница, Младен Младенов, който е и кандидат за кмет, за п...

Прочети още keyboard_arrow_right