Кметът на Връбница: След години направихме проект, защитихме го и вече изграждаме канализацията (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на Връбница: След години направихме проект, защитихме го и вече изгр

  Снимка: Фейсбук

 • Кметът на Връбница: След години направихме проект, защитихме го и вече изгр

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на Връбница: След години направихме проект, защитихме го и вече изгр

  Снимка: Фейсбук

Централната канализация в столичния кв. “Обеля” ще бъде ремонтирана и напълно обновена. В края на работната седмица кметът на район „Връбница“ Младен Младенов се срещна с жителите на квартала, за да обсъди с тях дейностите по проекта. Той им благодари за подкрепата и активната позиция при реализацията на проекта.

„Изграждането на модерна инфраструктура е водещ приоритет за район “Връбница” и за мен е важно гражданите да живеят в качествена и устойчива жизнена среда. Срещата инициирах след запитвания относно състоянието на  ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ и напредъка на ремонтните дейности във връзка с процедурата за подмяна на централната канализация по европейски проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“, посочи Младенов.

На срещата присъстваха още инж. Ангел Джоров - зам.-кмет по направление “Обществено строителство” в Столична община, както и представители на инвеститорския контрол, инженерната инфраструктура и на фирмата изпълнител.

Дейностите включват изграждане на разделна канализационна мрежа, така че битовите отпадъчни води да се събират и заустват в главните канализационни колектори и достигат до ПСОВ „Кубратово“, а в дъждовни колектори да събират повърхностните дъждовни води, които да се заустват в р. Какач. Общата дължина на изградената канализационна мрежа е 4375 м – битова канализация и 3121 м – дъждовна канализация.

Проектът е на обща стойност 140 495 700,84 лв., от които 96 478 397,78 лв. – безвъзмездна финансова помощ, и 44 017 303,06 лв. собствен принос, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

След приключване на строителните дейности в кв. „Обеля“ ще бъдат присъединени 856 еквивалент жители към канализационната мрежа. Общата стойност на обекта е 6 809 816,80 лв.

„Години наред нямахме канализация в квартала. Заедно търсихме решение през годините и благодарение на общите усилия, заедно със Столична община и моя екип, написахме проект, защитихме го пред европейските институции, след което получихме финансиране, а от една година виждаме и неговата реализация - вече тече полагане на канализацията“, казва още районният кмет.

По думите му основните проблеми, които са изведени преди реализацията на проекта, са трудният достъп до детската градина, училището, близкия магазин, както и унищожаването на част от обходните улици.

Кметът на Връбница Младен Младенов се срещна с граждани за канализацията на "Д. Лихачов" (СНИМКИ)

Инж. Джоров запозна присъстващите с напредъка на строително-ремонтните работи и отговори на конкретни въпроси, свързани с обхвата на траншеята и възстановяване на асфалтовото покритие.

“Тъй като в проекта е предвидено навсякъде асфалтовите настилки да се възстановят “от бордюр до бордюр”, т.е. извън обхвата на траншеята, която е за канализацията и се възстановява в по-голямата си част с европейски средства, още преди две години взехме решение с бюджетни средства от Столична община квадратурата, която излиза извън обхвата на траншеята, да се включи като полагане на износващ пласт в цялост, така че да няма кръпки”, поясни заместник-кметът Джоргов.

От “Софийска вода” са направили обследване, за да се види къде водопроводите имат нужда от подмяна. Целта е да се сведе до минимум разкопаването на новия асфалт.  

„Голяма част от водопроводите в квартала не бяха в добро състояние - и в главата улица „Акад. Дмитрий Лихачов“, и в други по-малки улици. По тази причина се наложи “Софийска вода”  да подмени водопроводите на повечето места, което донякъде забави изграждането на канализацията, но пък е  правилното решение”, допълни  Джоргов.

Той запозна присъстващите с графика по обекти, предоставен от изпълнителя, както и сроковете за приключване на дейностите по канализацията и по възстановяване на асфалтовата настилка на пътя.

“Всъщност положителното е, че в най-кратки срокове се очаква да приключи строителството, в това число и възстановяване на асфалтовата настилка”, обобщи той.

Зам.-кметът отговори, че там, където има неотложна нужда, тротоарите ще бъдат ремонтирани по линия на Столична община.

“Няма да платим нито лев на строителя, ако установим нередности”, увери инж. Джоргов и пое личен ангажимент да осъществява постоянен контрол върху строителните дейности.

От своя страна районният кмет пое ангажимент в най-кратки срокове да инициира още срещи с гражданите. Те ще са във връзка с поставянето на нови кофи за битови отпадъци, реновирането на парка, бездомните кучета, липсата на пешеходни пътеки и други.

„Целта ни е всеки гражданин да бъде чут и да търсим заедно решение на проблемите“, посочи Младенов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 7000 кв.м. тротоари ще се ремонтират в столичния "Връбница"...

  Всички предложения на районната администрация на столичния "Връбница" за ремонт на тротоари са приети, похвали с...

Прочети още keyboard_arrow_right