Ремонтът на Западен парк е на финалната права

Ремонтът на Западен парк е на финалната права

Снимка: Столица.bg

Детската площадка е готова и се довършват бордюри на алеите

Вече се вижда краят на реконструкцията на един от най-китните паркове в София - Западен парк. Ремонтът на това зелено пространство се проточи доста дълго, но важното е, че приключването вече е близо.

Засега никой не се ангажира с краен срок, за да "не мине черна котка път", но се очаква в края на тази година началото на следващата паркът да бъде готов. След тоталното объркване, препроектиране и три пъти неизпълнен краен срок, сега вече алеите на Западен парк са готови.

Западен парк готов до края на годината, пролетта монтират парковата мебел

В момента продължават довършителни работи по бордюрите. Готова е и детската площадка откъм бул. Сливница, разказаха граждани, които живеят в близост и ежедневно следят строителните дейности.

Реконструкцията на Западен парк започнавв началото на юни 2018 г., а срокът за изпълнение е 365 дни. Стойността на проекта е 8.8 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" плюс още 2 млн. лв. съфинансиране от Столична община. В цялостния проект има 11 подобекта.

Сред най-атрактивните зони ще са тези с алпинеума и сухото езеро, строено през 60-те години. Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта. След реконструкцията в него ще има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Обновена е и подземната структура - електромрежа, водопровод, 4000 м канализация и др.

Ремонтът на Западен парк е една от причините бившият зам.-кмет по екология на Столична община Йоана Христова да подаде оставка.

Днес на заседание на финансова комисия бе одобрен доклад за заемообразно отпускане на средства от бюджета на Столична община за разплащане на разходи по договор за безвъзмездна финансова помощ №BG16RFOP001-1.001-003-С03 между Столична община и МРРБ.

Предоставяне на временен безлихвен заем, в размер на 3,5 млн. лв. от бюджета на Столична община, е за разплащане на разходи за проекта "Взъстановяване на Западен парк - представителна част", финансиран по ОП "Региони в растеж".

Срокът за възстановяване на заема е след като Управителния орган на оперативната програма - МРРБ, одобри исканията за плащане от страна на Столична община. След верифициране на сумите, същите да се възстановят по бюджета на Столична община, се посочва в доклада.

Към момента на проекта за реконструкция има наложена 25% финансови корекции. Едната от 5% е оспорвана в съда от Столична община и е спечелено делото на първа инстанция. Крайният срок за приключване на Западен парк, одобрен с анекс към договора на Столична община и оперитивната програма, е края на март 2021.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 174 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 120 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 16 Гласове)
Общо гласували: 447 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Как ще бъде ремонтирана аварията в метрото между "Театрална" и "Х......

Директорът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев ще предостави информация за работата на екипите, ангажирани с...

Прочети още keyboard_arrow_right