Тема: Западен парк

comment 0
visibility 1654
Западен парк е опасен за разходки и особено за деца

Западен парк е опасен за разходки и особено за деца (СНИМКИ)

Столичният Западен парк е опасен за разходки и особено за родители с малки деца. За това алармираха столичани в социалната мрежа. Паркът се ремонтира вече втора година и там има необезопасени обекти, изкопи, разбити алеи, камъни, стърчащи кабели и опасно зеещи шахти без капаци.  От днес Столична община отвори 8 парка, след като 40 дни бяха безлюдни заради епидемията от коронавирус. Западен парк обаче не е отварян просто, защото си е затворен вече 2 години и най-вероятно ще е готов през лятото на 2021. Миналата седмица зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова подаде оставка, смята се, че една от причините е Западен парк. Завърши перпоректирането е се очаква там отново да започнат строителните работи.

comment 0
visibility 1324
Вероятно: След 2-годишна сага Западен парк ще е готов през юли 2021 г.

Вероятно: След 2-годишна сага Западен парк ще е готов през юли 2021 г.

Започнатият пред две години ремонт на Западен парк най-вероятно ще приключи през юли 2021 г. Цялостното обновяване на един от големите  паркове в София предизвика страстна дискусия, по точка 6 от дневния ред, на първата онлайн сесия на СОС. Повече от час продължиха споровете и призиви да не се приема докладът на зам.-кмета по екология на Столична община Йоана Христова. Въпреки всичко докладът за "Удължаване на срока на Запис на заповед в полза на МРРБ с издател Столична община, за проект: Възстановяване на Западен парк – представителна част, гр. София – BG16 RFOP001-1.001-0003-C03 между Столична община и МРРБ; Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“.", беше приет. До 10 дни ще е готов новият проект за Западен паркОбщинските съветници изразиха недоволството си от това, че документът бил само от 2 страници, несъстоятелни мотиви и това било обида към столичани. За пореден път общинските съветници повториха и потретиха цялата одисея около ремонта на Западен парк, който в момента е замразен. Независимият общински съветник Борис Бонев поиска оставката на Йоана Христова заради ремонта. Спирането на строителните дейности е заради настъпване на изменение на одобрения инвестиционен порект, смяна на проектанския екип и неблагоприятни атмосферни условия е посочила Йоана Христова като мотиви в доклада. "Това са обидни аргументи за столичани. През февруари 2019 са признати на изпълнителя 134 дни неработни заради лошо време. Това са  4 - 5 месеца от общо 7. Не си спомням да е изригвал вулкан или да е имало земетресение. "Промените в проекта" е несъстоятелен аргумент, защото той е направен през 2016 г., а строителството започва през 2018 г. и трябваше да завърши за година - през 2019 г. А сега Западен парк ще е завършен евентуално през 2021 г.", каза общинският съетник Иван Таков. В крайна сметка докладът бе приет. В момента е направен нов проект от "Софпроект", след като първият поректански екип се е отказал от авторския надзор.   

comment 0
visibility 23465
починал

Мъж е починал в района на "Западен парк"

Мъж e починал в района на квартал „Западен парк“, съобщи „Фокус“. На мястото има полиция. Пристигнала е и линейка, като медици от Спешна помощ са констатирали смъртта му. Човекът е много слаб, на видима възраст около 20 години. Инцидентът е станал около 11.45 часа.   Според очевидци  той е пребледнял и паднал на релсите в района на бившия вагон-ресторант.   

Реклама
comment 0
visibility 1253
крадец

Задържаха 27-годишен, ограбил жена в "Западен парк"

27-годишен, с криминални регистрации в полицията, е задържан за грабеж. На 19 януари в полицията бил получен сигнал от 40-годишна жена, която разказала, че докато карала велосипеда си в ж.к. “Западен парк" била пресрещната от непознат. Той я съборил на земята, издърпал дамската ѝ чанта, съдържаща лични документи, две дебитни карти, мобилен телефон и портфейл с пари, и после избягал. За случката съобщиха от МВР.   В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия служители на Трето РУ установили и задържали извършителя -  27-годишен, осъждан. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК, и след изтичане на 72 – часовата му мярка за задържане, му е наложена постоянна. Работата продължава.  

comment 0
visibility 2275
Проект "Западна порта към Западен парк" за пешеходен достъп на Люлин до Зап

Нова зелена зона свързва Люлин със Западен парк (СНИМКИ)

Ново парково пространство ще свързва 200-хилядния Люлин с Западен парк и съседния район Илинден. Добрата новина съобщи кметът Милко Младенов в социалната мрежа. Вече е изработен идеен проект "Западна порта към Западен парк". Люлин има и готов ПУП и след влизане в сила може да се започне реализацията на новото парково пространство. В новия парк ще има детска и спортна площадка, пешеходни алеи, площадка за разходка на кучета, осветление и видеонаблюдение, пейки и разбира се и много зеленина. Ще се изгради и пасарелка, която ще свързва тази новата зелена зона със същинския Западен парк, в район Илинден. Инициативата за директен достъп на Люлин до Западен парк е още от 2013 г. Зелената зона обхваща площ от 10 декара и е разположена между бензиностанция Shell и автомобилен център Peugeot, бул. "Петър Дертлиев". цялото това пространство е отредено за зелено според ПУП. В момента от кметството в Люлин са пуснали процедура за избор на изпълнител на проекта. Офертите вече са подадени и предстои разглеждането им и избора. Според районния кмет Милко Младенов строително-монтажните дейности могат да започнат през късната есен или късно през пролетта на 2020 г. Реализирането на проекта "Западна порта към Западен парк" ще осигури на люлинчани нови зелени територии за разходки, игри, забавления и най-вече пешеходен достъп до Западен парк. И тъй като проектът за реконструкция на Западен парк бе объркан и ремонтът е спрян, може да се окаже, че новият парк на Люлин ще е готов преди, започналото  от 2 години обновяване на Западен парк!

comment 0
visibility 931
Разкопаният Западен парк

До 10 дни ще е готов новият проект за Западен парк

Извиних се на хората от квартала. Зная, че им причинихме голямо неудобство с реконструкцията на Западен парк, защото имаше проблеми с проекта, каза кметът  на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. При инспекцията на новото спортно игрище в район Илинден тя коментира строителната сага на Западен парк. Завършването закъсня с почти година. "Беше констатиран голям колектор, който не беше включен в проекта. Забавиха се проектантите и прекратих договора с тях и със строителя. Възложих на главния архитект на София Здравко Здравков и екипа му да координират действията. В момента се прави препроектиране, което скоро ще е готово. До 10 дни да се възстановяват дейностите в Западен парк. Хората виждат че правим всичко възможно и често нещата зависят проектанти и надзорници. На арх. Здравков съм възложила да инициираме и промени в закона, които да дадат повече отговорности на проектантите. Това е много важно звено, заради, което страдат всички хора и се ядосваме ежедневно", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 808
Западен парк

Спаси София: Само 20% от предвиденото в Западен парк е факт

От Спаси София се интересуват защо ремонтът на Западен парк не напредва. Според тях, на строителната площадка няма техника и работници. По предварителен план ремонтът на парка трябваше да е приключил в края на 2018 г. Видно е, че там не се извършват никакви ремонтни дейности. Сроковете се удлжават многократно, но засега 20% от предвиденото е направено. От Спаси София искат ясен отговор от кмета на столицата кога ще бъде завършен ремонта на Западен парк. Този парк е единствената зелена зона за кварталите Люлин, Западен парк, Илинден. Ремонтът не позволява иаползването му. Обяснението на СО, че се препроектира едната входна арка е неприемливо, смятат от Спаси София. Има подозрения, че забавянето от страна на проектантското бюро, заело се с проектирането, а не от страна на фирмата – изпълнител. От Спаси София допълват, че има премахнати табели, които са задължителни за проектите, финансирани от ЕС. Не са съгласни и с практирката да се плащата проекти с видими дефекти, които после да се поправят от общински предприятия.

comment 0
visibility 1319
Западен парк

Нападнаха за 10 лв. композитор в Западен парк

Известният композитор Росалин Наков е бил нападнат с нож и отверка от млади момчета, докато се разхождал в столичния Западен парк. Младежите го попитали дали има пари и той им дал всичко, което имал, разказа жертвата пред Нова телевизия. Наков е автор на музиката на песни на известни наши певци като Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Петров и др. Композиторът, както обикновенно, се разхождал в парка около 13.30 ч. Изскачат две момчета, едното застава пред него, а другото, което държи нож и отверка е зад него. "Насочиха оръжията си много близо, буквално ги опряха. Попитаха ме имам ли пари и в този момент, за щастие, имах и им дадох. Цената на моя живот зависеше от 10 лева", разказва Росалин Наков. Западен парк е разкопан и в ремонт повече от година. Цялостната реконструкция трябваше да завърши през юни, отложи се за септември, накрая се оказа, че ще е в началото на 2020 г., защото проектът е сбъркан и се прави препроектиране.

comment 0
visibility 1355
Общинските съветници Иван Таков (вляво) и Альоша Даков

Иван Таков: Проектът за Западен парк е от 2016, а ремонтът започва 2018 г.

След 1 година ремонт и работа в столичния Западен парк резултат няма. Зеленото пространство продължава да е разкопано и неясно, кога ще завърши започната реконструкция. Прословутият ремонт се коментира от общинския съветник Иван Таков в социалната мрежа. "Общината дължи обяснение и извинение на 200-те хиляди жителите на район Илинден и район Красна поляна. В момента ремонтът на Западния парк е спрян. Причината за това е арката на входа, която се оказало, че стъпва на магистрален водопровод", написа Таков на профила си във Фейсбук. Според него проектът е завършен 2016 г., а ремонтът започва 2018 г. Имало е 2 години, за да се направят конкретни корекции, пита общинският съветник. Той припомня, че в началото на годината от Столична община обявяват, че ремонтът ще бъде удължен до 18 октомври 2019 година заради лоши метеорологични условия. Миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова обясни, че ремонтът е спрян и се прави препроектиране, за да се реши проблемът с колектора на входа на Западен парк. Проектантът е сменен, тъй като досегашния имал ограничен капацитет и не намирал решение.  

comment 0
visibility 1513
Западен парк

Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ)

Ремонтите и обновяването на Западен парк най-вероятно ще се забавят и може да приключат едва към края на 2019 година. Преди два месеца там на посещение бе зам.-кметът по екология на София Йоанна Христова и тогава изпълнителят заяви, че през септември един от най-големите паркове в столицата ще е готов през септември т. г. Оказа се обаче, че това няма как да се случи до септември. "Там имам проблеми с проектирането. Месеци наред се търсеше решение. Първоначално проектът за електрическата инсталация трябваше да мине през 500 дървета. Ние не се съгласихме и искахме промяна. До момента ВиК системата и електрическата инсталанция са изпълнени, но изникнаха проблеми на входа на парка, откъм "Сливница", защото там има голям колектор на ВиК. Проектантите нямаха капацитет и прекратихме работата с тях", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Люлин. Сега препроектирането е възложено на столичната "Архитектура и градоустройство и проектът е спрян с акт 10, уточни столичният кмет. Фандъкова е възложила да се обезопасят местата, където има изкопи, за да се гарантира сигурността на гражданите. Тя каза, че до края на 2019 г. трябва да приключи реконструкцията на Западен парк. До преди 10 години София нямаше подземен кадастър и се разчиташе само експлоатационните дружества за подземната инфраструктура, припомни кметът на София. До началото на май т. г. реконструкцията бе изпълнена само на 20%. Първоначално срокът за приключване бе юни т. г., но след проблемите с подземната инфраструктура бе удължен с 3 месеца - до септември.  Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта по проект. Предвижда се да има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Двете основни алеи ще са с настилка от гранитни плочи. Стойността на проекта е 8,8 млн. лв., а предвиденият срок беше 365 дни.

comment 0
visibility 4713
Западен парк

Отлагат ремонта на Западен парк за 2020 г.

Ремонтът на Западен парк в София за близо 10 млн. лева ще бъде отложен за 2020 г. Първоначално той трябваше да приключи през юни тази година, но бе отлаган вече няколко пъти. Първото спиране бе заради дъждът и лошото време, а последното заради грешка на проектантите. Първоначално бе съобщено, че ремонта ще бъде изпълнен в срок и забавянето ще се навакса, по думите на инж. Чавдар Гигов от "Софинвест" , това няма как да се случи. При добро време и липса на проблеми парка ще е готов до нова година, а в най лошия през пролетта на 2020 г.

comment 0
visibility 1816
Западен парк

Грешка на проектантите спря ремонта на Западен парк в София

Временно е спрян ремонтът на Западен парк в столицата. Причината е грешка в проектирането. Оказва се, че фундаментите при главния вход са проектирани върху магистрален водопровод.  Проектант на парка е "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД, те е трябвало да оправят проекта до 17 юни, но вместо това са го представили едва на 25 юни, съобщава БНТ. По план парка трябваше да е завършен на 6 юни тази година, но крайният срок бе изместен за месец декември, тъй като от „Софинвест“ са признали близо 118 дни с неблагоприятни условия за работа през годината. Проектът се финансира с 10.9 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж", от които 2.3 милиона от възложителя Столична община. Трябва да бъдат подменени настилките, обзавеждането, детските съоръжения,осветлението и трябва да бъде поставено видеонаблюдение. Вероятно заради грешката на проектантите срокът за изпълнение отново ще бъде удължен.

comment 0
visibility 1491
Полиция

Криминално проявен наряза гумите на 30 коли в "Западен парк"

30-годишен криминално проявен наряза гумите на 30 коли в столичния квартал "Западен парк". Злостната проява стана тази нощ, съобщава bTV. Задържаният е осъждан за наркотици, палежи и нанасяне на телесни повреди. Апашът е забелязан от човек в квартала към 1:30. Мъжът се събудил от силен шум и свистене. Излязъл навън, за да види от какво е шумотевицата. Тогава забелязал странник с качулка, който минава покрай паркираните коли. Бандитът е рязал по две или три гуми на кола. Някои от машините са нови- едва с по 500 километра пробег, признават собствениците им. Общо повредените гуми са 60. Собствениците на колите вече са се свързали със застрахователите. От там са отказали покриването на подобни щети.    

comment 0
visibility 1466
Реконструкция на Западен парк

С 3 месеца закъснение Западен парк ще е обновен през септември (СНИМКИ)

Реконструкцията на столичния Западен парк ще завърши през септември. Това заявиха пред журналисти представители на изпълнителя "Галчев инженеринг". На проверка в парка днес бе зам.-кметът по екология Йоана Христова. Тя инспектира как вървят строителните дейности. Закъснението на ремонта е с около 3 месеца. Причината е, че 180 дни не е било възможно там да се работи заради лошо време. Тези дни са признати от строителния надзор на обекта - общинското дружество Софинвест. "До момента на 100% вече е подменена подземната инфраструктура. Като цяло реконструкцията на парка е на 20%. При 5 градуса през зимата не може да се работи, така е и по ЗУТ", съобщиха пред Столица.bg от Строителния надзор, който проверява и за качеството на материалите. "След признатото от възложителя - Столична община, закъснение глобата за ново е 24 000 лв. не ден. Така е по договор", уточни зам.-кметът Йоана Христова. Тук е парк и има почви, които не са подходящи за влизане на строителни машини и техника. Трябваше да се съобразим с това и когато изсъхне да подновим дейноста. В момента по алпинеума работят 40 души. Броят на работниците се съобразява със спецификата на строителните дейности, обясни пред Столица.bg управителят на "Галчев инженеринг" Любомир Галчев. Той уточни, че те са само изпълнители, апроектът е на друга фирма. Реконструкцията на Западен парк започна в началото на юни 2018 г., а срокът за изпълнение е 365 дни. Стойността на проекта е 8.8 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" плюс още 2 млн. лв. съфинансиране от Столична община. В цялостния проект има 11 подобекта. В момента усилено строителство има на алпинеума със сухото езеро, което е строено през 60-те години. Там се изгражда и сграда за техническата поддръжка на съоръженията. Целият Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта. Ще има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Двете основни алеи ще са с настилка от гранитни плочи. Обновяването на подземната структура включва електромрежа, водопровод, 4000 м канализация и др. В момента изкопите са обезопасени, за да няма инциденти с разхождащите се в парка граждани. Има 6 души денонощна охрана на Западен парк. Въпреки това пак има вандалски прояви и премахване на обезопасителните заграждения на обектите. Обновяването на Западен парк включва 24 000 кв. м плочки, бетонова велоялея, която обикаля целия парк, ново осветление, видеонаблюдение, зацветяване, паркова мебел. Пейките ще бъдат малки и големи, а цената им варира от 200 до 800 лв, уточни зам.-кметът Йоана Христова. За разлика от другите парокве и градинки в София, където масово се поставят хичимески тоалетни, в Западен парк ще се изградят две тоалетни. Според сторителите обаче те ще са недостатъчни, защото се очаква паркът да се посещава от хиляди столичани.

comment 0
visibility 1193
опашка за козунаци

100 човека на опашка за козунаци в "Западен парк"

Близо 100 човека са се наредили на опашка за топли козунаци в квартал "Западен парк" в столицата, показва снимка, пусната от граждани в социалната мрежа. Пекарната явно е известна в района, защото хора споделят, че там и хубави еклери правят. Митингът за великденските сладости явно е започнал от рано днес. Минаващи в района са имали желание да си вземат от козунаците, но виждайки стълпотворението, веднага са се отказвали. Снимката на опашката за козунаци породи във Фейсбук и дискусия дали е по-добре да висиш на опашка за великденската трапеза или сам да си подготвиш нещата в домашни условия.  

comment 0
visibility 1352
катастрофа в "Западен парк"

Нощна катастрофа с БМВ в „Западен парк“

Снимка на катастрофирало БМВ в „Западен парк“ през нощта се появи в социалната мрежа. Колата е кацнала на островчето на трамвайната спирка до бл.13 и „Фантастико“. Катастрофата е станала в малките часове на 13-ти срещу 14-ти април. Коментарите под страховитата снимка са повече за непригодността на младите шофьори да се справят с пътните условия. Още повече са за големия брой катастрофи с тази марка. Не се разбира категорично дали има пострадали при произшествието. Живущ близо до местопроизшествието коментира, че е чул звука от удара. Друг потребител в социалната мрежа споделя, че неволно чул думите на полицаите, дошли на място. Те коментирали, че хората от БМВ-то са избягали.

comment 0
visibility 3290
Полицейска кола

Задържаха двама мъже за кражба в ж. к. „Западен парк“

Столичната полиция задържа мъж за извършването на грабеж в ж. к. „Западен парк“. Лицето е задържано за 72 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство, съобщиха от Районна прокуратура. Той е отнел със сила чанта с мобилен телефон и 70 лв от жена. Според разследването деянието е извършено от общо две лица, като второто също е задържано. Днес ще бъде гледано от СРС и искането двамата крадци да бъдат задържани под стража, тъй като са опасни и могат да извършат друго деяние.

comment 0
visibility 732
Спиране на водата

Спират водата в Подуяне, Манастирски ливади и Красно село

Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Проф. Джовани Горини“ кв. „Подуяне“  на 28 февруари, четвъртък , от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Джовани Горини“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ ул. „Русалка“ от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Мърфи“ ул. „Мърфи“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ Ако ремонтните дейности продължат над  12 часа, ще се достви вода с водоноска на ул. „Русалка“ №10. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Фердинанд Урбих“ кв. „Манастирски ливади - запад“, от 10:00  до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Иван Сусанин“ от ул. „Ген. Стефан Тошев“ до ул. „Родопски извор“ ул. „Родопски извор“, ул.“Мур“, ул. „Ралевица“, ул. „Българска легия“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа , ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Родопски извор“ ъгъла с ул. „Фердинанд Урбих“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Без име“ жк. „Западен парк“, от 09:00  до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в: бл. 90, бл. 92, бл. 93, бл. 94, бл. 95 цех пред бл. 93   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред бл. 93. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ кв. „Крива река“, от 09:00  до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ (южен локал) от бул. „Академик Иван Гешов“ до бул. „Пенчо Славейков“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред Министерство на отбраната. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Св. Иван Рилски“ и бул. „Пенчо Славейков“ в кв. „Център“ Красно село, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Св. Иван Рилски“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“ и бул. „Пенчо Славейков“ от бул. „Прага“ до ул. „Люлин планина“. Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Сава Михайлов“ жк. „Гевгелийски“, от 10:00 до 20:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Сава Михайлов“ №57, бл. 8 вх. В, вх. Г, вх. Е, вх. Д, вх. Ж. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.“Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 10:00 до 15:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Каменоделска“ от ул. „Първа Българска армия“ до ул. „Кожарска“, ул. „Малашевска“, ул. „Кожарска“.

comment 0
visibility 1225
вода

Авариен ремонт спира водата в жк. „Западен парк“

Спешен авариен ремот ще спре водоподаването в жк. „Западен парк“ в четвъртък, 28 февруари. От „Софиска вода“ информират, че жителите на квартала няма да имат вода от 9.00 ч. до 14.00 ч. Гражданите могат да получат изчерпателна информация за спирането на водата сайта на дружеството. “Софийска вода” АД се извинява за причиненото неудобство.

comment 0
visibility 2467
Западен парк

Кога ще приключи реконструкцията на Западен парк

В кал до ушите ще потъне всеки, който се престраши да се разходи в Западен парк. За разораната главна алея, алармират столичани в социалната мрежа. Очевидно е, че се извършват строителни дейности, но като цяло не се забелязва да са към края. Гражданите цяла година очакват да видят новия облик на парка, който трябва да е готов след 2 - 3 месеца. Ремонтът там започна през пролетта на 2018 г. През март Столична община подписа договор с "Галчев Инжинеринг" за изпълнител на така наречената реконструкция, която обхваща около 500 дка от парка. Обещанията са за нови настилки, нова детска площадка, обновена паркова мебел,  кошчетата за отпадъци. Най-очакваното обаче са водните обекти – сухият фонтан, езерото при алпинеума. Според проекта в Западен парк трябва да се направи нова поливна система, енергоспестяващо и автоматично регулируемо осветление. Според договора с изпълнителя трябва да се изгради и цялостно видеонаблюдение. Ремонтът е на стойност е малко под 11 млн. лв. 8,5 млн. лв. от тях са безвъзмездни по ОП "Региони в растеж". Другите 2,4 млн. лв. са от бджета на Столична община. Срокът за ремонта е 12 месеца, което означава, че през март - април Западен парк трябва да посреща посетителите.    

comment 0
visibility 565
Мъгла, мръсен въздух

„Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” на протест срещу мръсния въздух

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събират пред Министерството на околната среда и водите. Протестът ще започне довечера в 18 часа, обясниха пред bTV. Десислава Миланова от протестиращите заяви, че над 80% от населението признава, че има проблем с мръсния въздух. Това, за което ще настояват е МОСВ да влезе в ролята си и да започне да управлява отпадъците. Кото най-голям проблем на район „Красна поляна” тя посочи горенето на битовите отпадъци. Подобен е проблемът и в „Западен парк” и „Овча купел”, отбелязаха протестиращите. Общинският съветник Ани Стойкова обясни, че на всеки три месеца се приема отчет от ресорния зам.-кмет по екология за чистотата на въздуха.   

comment 0
visibility 896

В Западен парк, Красна поляна и Люлин не се диша, горят кабели

В три столични квартала, където има ромски махали въздухът е ужасен и не се диша. За проблемът алармираха граждани пред Столица.bg. Носи се задушлива миризма и не може да се диша. Нищо ли не може да се направи, питат столичани. Черните пушилки и миризма от горене на кабели, гуми и стари дрехи се носи из Западен парк, който попада в район Илинден и Красна поляна и в Люлин. Най-силно се усещало рано сутрин и късно вечер. Не можем да търпим, категорични са гражданите. [caption id="attachment_39025" align="alignnone" width="618"] Снимки: Столица.bg[/caption] Гъста черна пушилка се носеше и от Филиповци. Миризмата достигаше до блоковете в Люлин 4 и 5 видя Столица.bg. Ромите бяха драснали клечката на камара с боклуци насред полето до магистралата. Кметът Йорданка Фандъкова вече нареди проверка на Столичния инспекторат за проверка в Красна поляна. Служители на инспектората пък редовно правят планови проверки там и налагат санкции. Кметът Фандъкова вече обеща, че ще иска инкриминиране на горенето на гуми. Само така може да се справи общината с проблема. Задушливата миризма и черна пушилка от горене на отпадъци, гуми и кабели е сериозна заплаха  и за живеещите в Овча купел.  

comment 0
visibility 455

Оставиха отворени шахти в Западен парк

Опасност от падане в отворени шахти  дебнат посетителите в столичния Западен парк. Те са в район, който се обновява от близо четири месеца. Ремонтните дейности там ще продължат една година, това поясни пред БНТ ръководителят на проекта Стоян Йорданов. По тази причина са взели решение паркът да остане отворен за жителите на София. За безопасността на пешеходците и колоездачите ще бъдат заградени участъците, където се извършват строителни дейности. А шахтите ще бъдат затворени с временни капаци, за които са направили поръчка. Стоян Йорданов поясни, че чакат тяхната доставка в най-скоро време.