Александър държи класацията за новородени в София

Имена на новородените в София

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Бебетата през 2019 г. в столицата са повече от 2018 г., общо за изминалата година са 19 433

Най-много новородени момченца в София са кръстени Александър. Гръцкото име е предпочитано от родителите през 2019 г., съобщиха пред Столица.bg от Столична община. Името означава "защитник на хората", а величието на Александър Македонски е още причина родителите да изберат име, което носи сила и величие на рожбата им.

През изминалата година момчетата са повече от момичетата от общо 19 433 новородени в София. Забелязва се, че продължава традицията момчетата да се кръщават на дядовци и баби с българските Георги, Димитър, Иван, Ангел, Петър и др.

За разлика от момчетата при момичетата е модерно да са с кратки имена като Ая, Рая, Тея, Дея, Кая, Ария и др. В регистъра на новородените момиченца за 2019 г. преобладават Дияна и Сияна. Също така, за да не обидят баби и дядовци родителите съчиняват, понякога доста атрактивни имена като Буен, Илинда, Димоника и др.

Най-модерно е децата да се кръщават на двамата родители като комбинират букви или срички от техните за името на детето като Алтея, Катлея, Ника, Тиана и др. Ирмена и Боил вече изместват Луиза, Мелани, Памела от сериали и филми.

Има имена, които са трудни за произнасяне, а как детето ще си го напише? Много от родителите избират име според хороскоп или нумерология. Също така кръщават на царе. Сега е модата на кратките имена и лесно да се изписват на латиница, коментират експерти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Княжево излиза на протест срещу разширението на "Цар Борис III"...

Жителите на столичния квартал Княжево, район Витоша излизат на протест. В сряда на 8 юли от 18:30 часа те ще изразят нед...

Прочети още keyboard_arrow_right