Арх. Бойко Кадинов: Гранитните павета на пл. "Св. Александър Невски" трябва да останат

Арх. Бойко Кадинов: Гранитните павета на пл. "Св. Александър Невски" трябва

Снимка: Столица.bg

Транформацията на "Графа" е положителна е промяната, защото имаме ново пространство с нови переспективи, каза арх. Торньов.

Гранитните павета не трябва да се премахват от площад "Свети Александър Невски" при предстоящата трансформация на пространството. Това мнение сподели арх. Бойко Кадинов в "Култура" по БНТ.

Първоначалният проект на архитектурно студио АДА не беше одобрен и от НАГ на Столична община направиха ново задание за препоректиране. Вече е готов новият проект, а на 3 юни т. г. и от 16 часа ще има онлайн обсъждане. Според заданието настилката се запазва, ще се ремонтира отводнителната система. Ще има ново осветление и пешеходна зона с пейки.

"Това, което бих казал на глас е, че тези прекрасни гранитни павета, които стоят там, по никакъв начин не трябва да бъдат заменяни с какъвто и да е съвременен субпродукт. И в този смисъл смяната на настилките не е някакво факултативно занимание и не случайно толкова много въпроси възникнаха. По софийските тротоари се появяват едни така да се каже хендмейд, който превърна всички в едноцветно сиво. Мисля, че това трябва да се случи и да останат завинаги жълтите павета, като един особен символ като това, че през обикновенния арденкрафт можеш да направиш знакови пространства. Обръщам внимание на темата, за да не се появяват гранитни бордюри под формата на бетонови", коментира архитектът.

Според него е много важно, че се говори за публичното, тъй като в последните години сякаш това е било заместено с едни по-локални интереси.

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъждане

"И ми се струва, че най-голямата поука от историята е, че хората не си вземат поука от историята. Може би, би било добре във времената след пандемията да оставим в историята бетонови павета, онова, с което София изведнъж се сдоби, твърдейки че иска да е много зелен град, а всъщност произвежда през този бетон толкова много въглероден двуокис", каза арх. Кадинов.

Площадът трябва да има живот, категоричен бе и арх. Петър Торньов. Той и колегите му от група "Град" също са участвали в конкурса през 2013 г. за трансформацията на разделения на 4 зони център на столицата.

"Проблемите от моя гледна точка, а и на колегите с които сме коментирали е превръщането на площада в живо място. Само църквата "Света София" и храм-паметника "Св. Александър Невски" не са достатъчни. Има сгради наоколо, които могат да се превърнат в генератор на съдържание и събитие. Такъв например е Квадрат 500, хубав проект и въпросът е как ще се развива и пространството пред този музей. Това може да се преосмисли и да се мисли за някакви събития, дори кафенета, уоркшопс и др. За мен са много важни контактните зони на този площад, откъде минават, защо не минават от там хора, защото има коли или има друга причина, която ги спира, чувстват ли се неуютно хората", коментира арх. Торньов.

Неговото мнение е, че площад "Свети Александър Невски" не може да бъде натоварен с много функции, защото си има една - централно сакрално място. "Но трябва да има съпътстващи генератори, които да привличат хората. Защото само катедралата и туристите с автобуси не е достатъчно. Не сме видяли хора там да прекарват времето си. Това, което намирам за интересно е, че движението е редуцирано и платното е изтеглено извън катедралата. Защото в момента се минава така, че не можеш да припариш до катедралата, минаваш на прибежки. Площадаът трябва да има живот", коментира архитект Торньов.

Според него един конкурс е толкова добър, колкото е добро заданието.

"Това беше направено много бързо и с недостатъчно изследвания, много се бързаше. Имаме добър резублтат на улица "Граф Игнатиев". Колкото и да е критикуван ремонтът, "Графа", градинката на църквата "Свети Седмочисленици" и площад "Славейков" е най-доброто, което получи София в последните години. Положителна е промяната, защото имаме ново пространство и то дава нови переспективи. Ул. "Граф Игнатиев" промени напълно облика и сега прелива градината с улицата. Но темата с "Графа" е по-лека отколкото площад "Александър Невски", каза арх. Торньов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 137 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

След протеститев София: Двама в "Пирогов", 18 са арестувани...

В "Пирогов" са приети двама мъже след снощните протести в София. Те са на 21 и 29 години и са приети в неврохирургията, ...

Прочети още keyboard_arrow_right