Ден на труда: Шествие и голям рок концерт ще отбележат празника в София

-

Снимка: КТ Подкрепа

Традиционно шествие, организирано от синдикалната организация КТ "Подкрепа", ще отбележи за 8-ма поредна година международният Ден на труда в София.

Очаква се шествието да тръгне в 11:00 часа от площад "Света Неделя", като ще премине през бул. „Витоша“, Националния дворец на културата и Моста на влюбените и ще стигне до музей "Земята и хората". Шествието ще се предвожда от духовия ученически оркестър на Първа английска гимназия в София, следван от детска трупа от Двореца на децата в столицата.

В 12:30 ще започне 9-часов концерт “Рок за труда”. Участие в него ще вземат над 15 рок банди. Сред популярните музиканти и групи, които ще пеят и свирят, са Васко Кръпката и „Подуяне Блус Бенд“, Милена и „Конкурент“, „Атлас“, „Спринт“, „Хоризонт“, „Криза“, „Еталон“, Искрен Пецов и „Латино партизани“, Коцето Калки и „Медикус“ и др.

Проявите в празничния ден ще акцентират върху правата на работещите българи и ще насочат вниманието към мерките, които са необходими, за подобряване условията на работното място. Първи май е ден за равносметка за постигнатите резултати за защита на интересите на хората, отбеляза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Иоанис Партениотис. С инициативите си днес синдикалистите издигат отново посланието „че синдикатите са равно отдалечени от политическите партии“. Синдикатите обединяват хора с различни политически виждания, но с общи социално-трудови искания и интереси, категоричен бе той.

Празникът ще бъде отбелязан под мотото „Работни места, заплати и сигурност“.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на социалните им права. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която участват над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

За първи път опит за честване на 1 май в България се прави през 1890 г. от Топографското дружество, а през 1939 г. денят е обявен за официален празник. От 1945 г. комунистическата власт започва да отбелязва празника всяка година, като се организират мащабни манифестации. 

Правото на труд е основно човешко право, признато от ООН с Всеобщата декларация за правата на човека. Заедно с правото на почивка, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труда, на закрила срещу безработица, на равно възнаграждение за равен труд. Въпреки опитите за регулация, и днес не са рядкост нарушенията на тези права, което прави Деня на труда актуален и в сегашно време.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right