Арх. Масимилиано Фуксас: Армани облича жените, а София е госпожа, която ще облека аз

photo_library
 • Арх. Масимилиано Фуксас в Столична община

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Арх. Масимилиано Фуксас в Столична община

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Арх. Масимилиано Фуксас в Столична община

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Виждам пълна колекция от всякакъв вид настилки, на площад "Света Неделя" няма да е така, защото не трябва да е така, коментира италианският архитект

От два дни в София е арх. Масимилиано Фуксас, чието бюро спечели международния архитектурен конкурс за проектиране на реконструкцията на площад "Света Неделя" в София. Днес той и главният архитект на столицата Здравко Здравков се срещнаха с кмета на София Йорданка Фадъкова на Московска 33. Бяха обсъдени всички детайли, включително и с какви материали да се работи. Италианският архитект коментира предстоящата трансформация на пространството.

Дърветата на площад "Света Неделя"

Вярвам, че хората, които ме познават знаят, че това, което предлагам на всички градове, в които работя, включително и на моя роден Рим, е че трябва да се садят, садят, садят дървета. Чух нещо да питате за фотоволтаиците. Като си помислите само, този площад е един съвременен модел за нещо, което може да се направи в цяла Европа. Защото на много места в Европа имат проблеми, подобни на вашите. Само че, вие имате като допълнение и много археология отдолу и това е един бездценен дар от миналото и трябва да го възприемем като дар. 

Какво е фотоволтаика в концепцията за трансформация на площада

Това не е центъра на проекта, но това е просто знак. Тези дни в нашето студио взехме решение да нямаме повече автомобили - дизелови и бензинови. Ние решихме, че ще имаме само електрически и най-много хибридни. Всички трябва да положим усилия за чиста енергия и новостите да ни помогнат да видим, как можем да съжителстваме с нещо, което аз наричам цветя. Структурата ще бъде фотоволтаична. През деня ще акумулират сетлина, енергия и след това ние да
можем да я използваме. Първо, за да осветим площада и после, за да може да си
заредим телефона, защото това е също важно. Но нека да гледаме на това като градско обзавеждане, както си обзавеждаме къщите. Ако вкъщи имаме нужда от 2 кресла ще ти си купим две. Фотоволтоиците не е нещо фиксирано, това е само въпрос на решение.

Минало, настояще и бъдеще

Нека да кажем да уважим миналото и ви го казвам като римлянин. В Рим, като град, в който има археология, повярвайте има помалко, трябва да помислим за настоящето, защото слава Богу сме все още живи. Нека да мислим за тези, които ще дойдат след нас. Както каза кметът, този проект е направен с тази мисъл. И другото нещо, което бих добавил. Проектът ще бъде направен на няколко етапа.

Плодащ "Света Неделя" е свято място

Площад "Света Неделя" - това е място, което ни привлича, свято място, място
само за пешеходци. Ние гарантираме вход към хотела и всичко, което искат от
нас го гарантираме за църквата и патриаршията. Няма да засегнем и движението  на трамвая. Бихме искали спирките и както бях вдъхновен от главния архитект на София Здравко Здравков и журито, да бъдат близко до метростанцията. Тези два дни в София с моите сътрудници бяха посветени да слушаме.

Джорджо Армани облича жените, а София е госпожа, която ще облека аз

Сега ще ви кажа нещо забавно за моя приятел Джорджо Армани. Той твърди, че облича женните и прави дрехи. София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя дреха, но ще се опитам да разбера преди това какво иска София, какво обича за да бъде най-елегантната. Важно е обаче и материалите, с които ще се работи. Материалът трябва да е само един. За съжаление там (б. р. около хотела и около ЦУМ) виждам пълна колекция от всякакъв вид настилки. На площад "Света Неделя" няма да е така, не трябва да е така. Това е нещо, което беше поискано от мен от кмета и нещо, с което съм абсолютно съгласен.

София е вечна и изключителен град

Уникалното нещо е, че да може да видите събрано на едно място толкова древна история. Ако погледнем с продължителността на човешкия живот, София е вечна, защото когато виждам една малка църква "Света София", направена по времето на империатор Юстиниян, по времето, в което е строена и "Света София" в Константинопол, и виждам толкова много следи от стари базилики, силно ме
впечатляват. Нещо друго, което много силно ме впечатли е в културата на стария
римски град.

От Римско време

Ние имаме в традиционната римска крепост декуманус (б. р. в римското градоустройство, декуманусът е бил път с ориентация изток – запад в римски град) и е бил много по-дълъг от кардо (б. р. кардо в Римската империя е улица, ориентирана от север на юг.), докато в София вие имате стария път кардо, които е по-дълъг от декуманус. И другото нещо, което ме впечатли и аз попитах къде е формуът на града, защото в римската традиция там, където се пресичали кардо и декуманус е бил форумът на града, докато тук няма такъв. Години наред го търсите този форум и всъщност се оказа, че никога не го е имало. Поне не са го открили вашите историци, така ми казаха.

Витоша - най-старата стена на крепостта София

Така че за мен София е един изключителен град. Още веднъж казвам изключителен град, защото на вашата стара крепост едната й стара стена, е една изключителна планина - Витоша. И да погленеш така планината, покрита със сняг застанал на едно ниско място тук в центъра на София е внушително и уникално.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Перник вече няма да взима вода от София...

Перник спира да черпи вода от софийската тръба, която временно захранваше миньорския град заради изпразнения язови...

Прочети още keyboard_arrow_right