Декоративни или обезопасяващи са колчетата на спирките в София

 • Спирка

  Снимка: Столица.bg

Дали са опасни или са поставени само за декорация колчетата по столичните спирки ще проверяват от Комисията по транспорт към СО, след сигнал. Черните колчета с жълти ленти бяха монтирани скорострелно, веднага след тежката катастрофа на спирка на бул. „Цариградско шосе” преди 6 години. При инцидента тогава загинаха двама души, а 11 бяха ранени, съобщава Нова.

Тогава от общината поставиха обезопасителните елементи с цел да не се допуска нова трагедия. За опасността от колчетата разказва д-р Любен Гуляшки , който е смятал, че те са поставени за да ни пазят. Преди няколко години той вижда един коловете на столична спирка откъртен и веднага пуска сигнал до общината, за да бъдат обезопасени.

Според доктор Гуляшки те създават едно не истинско усещане у гражданите, че ще ги предпазят от летящ автомобил. Това обаче не е така, напротив ако елемента бъде ударен от кола, той ще изхвърчи и дори може да убие човек. Тъй като той не получава ясен отговор от общината и сигнала потъва, пуска нов. След което получава отговор от зам.-кмета Дончо Барбалов, който обяснява, че въпросните колчета са антипаркинг елементи със сигнална лента, която да предупреждава, че има пешеходци.

Само преди дни при тежък инцидент в подлеза на НДК, мъж едва не бе пометен със сина си от летяща кола. Тогава автомобила се удря в тях и буквално прелита. Всички обезопасителни елементи са смачкани от колата, а мъжът и детето оцеляват.

Очаква се до дни Транспортната комисия към общината да прегледа сигнала за ограничителите по спирките, като се види и какъв е смисълът от тях. Според експерти от общината, обаче те са полезни, макара и да са декоративни.

Колчетата подобряват безопасността, тъй като не позволяват паркиране по спирките и дори подобряват видимостта, споделя  Димитър Петров директор „Управление и анализ на трафика”.

Редактор: Дилян Янакиев

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 27
Зафир Зарков

Зафир Зарков: Чешките трамваи по 20 и 22 ще подобрят комфорта на пътуване

СОС одобри купуването на 10 трамвая, втора употреба от Прага, които ще бъдат пуснати по линия 20 и 22. Те са 18 - 19 годишни и ще сменят движещите се в момента над 30-годишни по двете столични линии, каза общинският съветник Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт. Закупуването става благодарение на сътрудничеството между община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се очаква да се подпише контракт. С новите мотриси ще се подобри комфорта на пътуване, категоричен бе Зарков. Той уточни, че цената на единия трамвай е 40 000 лв., която е доста добра, а за транспортирането на извънгабаритния товар от Чехия ще са необходими по 10 000 лв. на трамвай. За сравнение общинският съветник посочи, че 1,6 млн. лв. струва нов ПЕСА. Той уточни, че в Прага са спрели обновяването на трамвайния парк, така че те не си "изхвърлят" мотрисите в София. Червените трамваи, които ще пристигнат от Чехия имат много добри показатели, спирането им е плавно и са доста по-безшумни. В повечето градове в Европа се запазват старите трамваи, тъй като те са атрактивни за туристите и гостите.  Зафир Зарков съобщи, че в момента продължава работата по тикет системата. Договорът бе подписан през декември 2019 г. и срокът за изпълнение е 24 месеца. Така след 2 години най-после София ще има модерна система за таксуване. Прочети още...

comment 0
visibility 256
Спортна площадка в Дружба 1 до пазара

Обновяват 3 спортни площадки в Дружба 1

Три нови, модерни и многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в Дружба 1, район Искър. Вече е одобрен ПУП в квартала и това позволява да се започне работа по ремонта на съоръженията. Те са съществуващи, но в момента са в ужасно състояние. От районната администрация изчакаха дълго време, защото терените бяха блокирани поради липсата на планове и реституционни претенции.  Спортните площадки са на ул. Вардар, срещу бл. 45, до бл. 161 и на ул. Иван Арабаджията до пазара. Ремонтът им ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд с 325 000 лв., съобщи общинският съветник Лорита Радева. Спортните съоръжения ще могат да се използват за футбол, хандбал и волейбол. Разположени са до обществени обекти и училища, което дава възможност на много хора да спортуват. Одобрен план има за Дружба 2, но в момента има процедура по обжалване, уточни Радева. Тя добави, че съвсем скоро ще бъде пусната програмата "Зелена София" за 2019 г. и гражданите ще могат да кандидатстват по нея за облагородяване и озеленяване на градинки и междублокови пространства. Най-вероятно до края на месеца "Зелена София" на Столична община ще стартира, надява се общинският съветник. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Намаляват първолаците в София...

С 18 хиляди са намалели първолаците за две години. През 2017/2018 те са 75465, а през 2018/2019 година ще са 57 190 за ц...

Прочети още keyboard_arrow_right