Инж. Георги Кордов пред Столица.bg: В България се строи по строги правила и най-добрите антиземетръсни тенденции

Антисеизмично строителство в София

Снимка: Столица.bg

Високите сгради в София минават на обсъждане и оценка прес Експертен съвет, с Наредбата от 2012 година осигурихме стабилност и интисеизмична устойчивост на сградите, коментира председателят на Камарата на строителните инженери

В България и София се прилагат едни от строгите изисквания за антисеизмичност в строителството. Категорично не съм несъгласен с написаното в "Ню Йорк таймс", защото за новото строителство в България има въведени правила от 1987 г. Това заяви пред Столица.bg инж. Георги Кордов, председател на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и на Регионална колегия София-град, в която членуват 5500 инженери.

"През 1987 г. се въведоха норми за прединвестиционно проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони. Новата наредба е от 2012 година и тя е съгласувана с Европейската система за проектиране на сгради и съоръжения - Еврокодове. Това означава, че всички сгради, които са по обществени поръчки са изключително важни и новите сгради в България се строят по строги правила според най-добрите антиземетръсни тенденции, коментира инж. Кордов.

Той припомни, че България има правила за антиземетръсно строителство още от 1964 година. Инж. Георги Кордов беше във втората група експерти, от 10 до 15 декември т. г., които посетиха Албания след разрешителното земетресение през ноември т. г. В продължение на 5 дни са обследвали над 170 сгради и са оказали компетентна помощ след пораженията от земетресението.

"Добре познавам тяхното строителство. Между изискванията в България и Албания, България - Северна Македония, България - Сърбия има огромна разлика. Ние първи въведохме Европейската система - Еврокодове. Още с Наредбата през 2012 година осигурихме стабилност и интисеизмична устойчивост на сградите в България", коментира председателят на Камарата на инженерите.

В София и всички високи сгради се изпълнявали по същестувващите нормативни документи за проектиране и изпълнение. 

"В камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в София град през последните години се провежда специален Експертен съвет за оценка на проектирането на високи сгради. През него са минали четирите най-високи здания в столицата - Младост, Солни пазар и други. Това се прави по искане на главния архитект на София арх. Здравко Здравков. В Експертния съвет членове са най-доказаните експерти в строителното инженерство, което отговаря изцяло на съвременните строителни норми", коментира инж. Курдов.

За жилищното и общественото строителство няма сгради, които да не отговарят на нормите, а те са най-добрите на Балканите. В нашите нормативни документи се посочва включително какъв бетон и каква арматура да се използва и това се контролира на строителната площадка, категоричен е председателят на Камарата.

Той уточни, че с внимание се подхожда към сгради в София, строени в периода от 1920 до 1940 г., в които е направено преустройство на партерните етажи. Но трябва да се има предвид, че това не е ново строителство, а преустройство, предупреди инж. Кордов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (14%, 696 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 143 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (33%, 1644 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (51%, 2560 Гласове)
 • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5058 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Светофарите на бул.‘Витоша“ светят в унисон с празника...

За поредна година от Столична община повдигат настроението с инициатива за празника на влюбените, съобщава БТВ. Светофа...

Прочети още keyboard_arrow_right