Кандидатстването за саниране - мисия невъзможна?

-

Снимка: Столица.bg

Жителите на 14-етажна сграда със 124 апартамента в столицата разказаха пред БНР за трудностите при кандидатстването за саниране на жилищния блок.

През януари, когато разбират за обявяването на програмата за саниране на сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, те свикват общо събрание на блока и вземат решение да създадат Сдружение на собствениците, с което да кандидатстват. В първата си фаза проектите се финансират 100%. Нели Папазова, която е председател на сдружението обясни, че обявеният срок за кандидатстване е бил до края на май.

„Реално в началото на май трябваше всички документи да са в районната администрация, тъй като тя, заедно със собствениците, кандидатства по програмата. Изобщо не знаехме колко е трудно и колко много стъпки трябва да се случат. Специфичното в тази програма е, че ние трябваше сами да си платим изготвянето на документите, което е технически паспорт и сертификат за енергийно обследване. Ако бъдем избрани в програмата, тези пари ще ни се възстановят. Реално ние трябваше да убедим всички собственици да участват в сдружението и да платят за тези документи“, каза Нели Папазова. Заплащането е на квадратен метър и като собственици те са заплатили за ваденето на документите около 40 000 лева, обясни тя.

„Беше изключително трудно да съберем тези пари, без да има някаква гаранция, че ще спечелим проекта и те ще бъдат възстановени. Реално ние кандидатстваме с районната администрация, която трябва да подаде документите от наше име към Министерството на регионалното развитие“, уточни Нели Папазова.

Тя допълни, че след като са кандидатствали през май, до днес нямат никаква официална информация и обратна връзка от министерството какво се случва и дали блокът им е одобрен за саниране.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

За втори път удължиха срока за кандидатстване по програмата за са......

Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – ...

Прочети още keyboard_arrow_right