Кметът на "Средец Трайчо Трайков пред Столица.bg: Аз знам какво и как трябва да се промени за управлението на София, защото съм го правил

Кметът на "Средец Трайчо Трайков пред Столица.bg: Аз знам какво и как трябв

Снимка: район Средец

Той преодолява административното "няма как да стане" и върна на софиянци 12 декара от Борисовата градина

По-голямата част живеещите в централния софийски район Средец определят като успешен мандата на районния кмет Трайчо Трайков. Дали това е така, ще покажат местните избори през есента. Едно обаче е сигурно – Трайков, наследил Мария Ачкова от Демократична България, успява да се справи с предизвикателствата на идеалния център на София и като районен кмет. Ако не с всички, то с повечето и е категоричен, че знае как се преодолява лабиринтът на администрацията. Идната седмица се очаква коалицията ПП-ДБ да обявят своя кандидат за кмет на София и вече "изтече" на името на Васил Терзиев, но ... все още има време, защото сред имената, които се обсъждат, е и това на Трайчо Трайков.
Преди да навърши 40 години Трайчо Трайков става министър. Влиза в политиката от бизнеса, но със стабилен фундамент от познания и продължава да надгражда. След това – 2015 - 2019, е общински съветник в СОС от „Реформаторския блок“, а през 2019 година е кандидат от Демократична България и е избран за кмет на район „Средец“, на чиято територия са 90% от институциите на държавната власт. За какво не остана време в този мандат, какво може, кое натъжава и за какво мечтае, Трайков сподели в интервю пред Столица.bg.

- Г-н Трайков, ще има ли правителство с първия мандат?
- Е, точно един районен кмет да питате, въпреки че в нашия район са институциите, които имат отношения за правенето на правителство.

- Направете прогноза?
- Не мога да я направя и виждам, че никой не може да я направи от политическите играчи.

- Вие на какво бихте заложили, правителство с първи мандат, с втори или с трети по избор на президента?
- Много рисковано залагане ми се струва това. Тук работим с малки и постижими неща.

- Добре де, кой трябва да отстъпи и с какво, за да имаме правителство?
- Вижда се, че има различни варианти и все някой трябва да отстъпи за нещо.

- Район Средец очевидно се промени за последните 4 години с Вашето управление - по-подреден е, красив, но едновременно с това и с още много проблеми. Като районен кмет какво успяхте да промените през отиващия си мандат?
- Мисля, че постигнахме доста, включително и неща, за които ми казваха "няма как да станат". Така че няма как да не изпитвам известно удовлетворение.

- За кои неща ви казаха, че "няма как да станат"?
- Свързани с някои зелени пространства, ремонти, премахването на незаконни обекти…

- Кои незаконни обекти?
- Например в Борисовата градина - около площадката със слончето, Веселото село, също така кафето пред Народния театър, после до подлеза на Румънското посолство - една сграда, която стоеше от 30 години. Доста неща, които изненадаха хората, че вече ги няма.

- Какво стана с автокъща "Капитолия" в Борисовата градина?
- "Капитолия" още е в графата "несвършено". И то не е, защото ние не сме свършили нещо, но няма резултат.

- Този обект в Борисовата градина не е ли в графата "невъзможно"?
- Там всичко свърши в съда. Но това не означава, че местната власт няма да продължи да полага усилия за премахването на очевидно беззаконие. Няма как да приема, че в парк ще се направи нещо незаконно и да няма начин то да се поправи.

- Съдът първо постанови премахване, на следващия ден го отмени - защо, как ще го обясните?
- По-сложни са нещата, но предпочитам да не коментирам решенията на съда, въпреки че имаше и някои доста куриозни. Щом съдът е казал така, то ние, с нашите правомощия на местната власт, трябва да търсим други пътища. Очевидно е създаден дисбаланс - нарушение, което просто не трябва да бъде приемано. То и законът не предвижда механизъм за едно такова нарушение да бъде прието - узаконено. Тоест има нещо, което трябва да се урегулира.

- Ваша е заслугата да върнете 12 декара на софиянци в Борисовата градина - теренът, който бе заграден от собствениците на Къпалня „Мария Луиза“. Вие отидохте на място, установихте нарушението, вписахте имота и го спасихте. Трудно ли беше?
- Вие помните? В този случай първо свършихме работата тук в районната администрация и тогава дадохме публичност. Нямаше как да се случи нещо друго, въпреки че и тогава предвиждахме, че може да има проблеми, но слава Богу, не се оправдаха опасенията ни. Там със съвместни усилия доведохме до край връщането на гражданите на общински терен. Заедно с Дирекция „Зелена система“ продължава работата в Борисовата градина и те извършват почистване. Сега вече тези 12 декара, след като премахнахме оградите, са част от парка и може да се ползват от гражданите.

- С какви други "невъзможности" се гордеете, г-н Трайков, като районен кмет?
- Другият невъзможен проблем беше с новите места в детски заведения в район „Средец“. При нас - в центъра на София, няма свободни терени, нито общински, нито частни и свободни имоти. Затова започнахме с тази идея за освобождаване на сгради, където са настанени общински и държавни служби. В сградата на ул. "Христо Белчев" бяха настанени 5 общински и държавни служби. Условието беше да им намерим нови места, но изцяло на територията на района. А това изискваше известна доза креативност, мобилизация и координиране на освобождаването на сгради и помещения, с местене, ремонти и т. н. И другото, което успяхме, беше да получим правата за една къща на ул. "Цар Иван Асен II" за детска градина. Тя е държавна собственост и ние разбрахме, че ще се продава, защото стоеше дълго време неизползваема. Заедно с областния управител на София и после със СОС задвижихме процедурата и организирахме нещата. Към момента приключваме проектирането, за да има там детска градина.

- Доста дълго продължиха усилията Ви и тези на екипа Ви за градинката пред хотел "Рила". Чувствате ли се победител?
- В градинката пред хотела вече поставихме името ѝ - "Равин Габриел Алмоснино". Доволен съм, защото е добре хората да знаят и помнят за личностите, които са помогнали на София да бъде спасена. Малко хора знаят, че равинът има огромна роля София да не бъде опожарена.

- Какъв беше проблемът за градинката?
- От години беше блокирана от някакви бюрократични "невъзможности" и всички знаят в какво се беше превърнало мястото в идеалния център на София. Успяхме да разрешим проблема, организирахме ремонта и със съдействието на "Зелена система", които се грижат за озеленяване, зацветяване и т.н. ремонтът е към своя край.

- Ако не ме лъже паметта, за цялото пространство на хотел "Рила" имаше интерес от "знакова" личност да има ново строителство?
- Ролята на държавните и общински служби, по дефиниция, е да защитават обществения интерес, защото ако ги няма, всеки може да се опита да заграби, кавото може. Не го смятам за особена своя заслуга, защото това ми е работата. Сега проектираме възстановяването на водното огледало, ще се постави и новото осветление и парковата мебел. То и преди си имаше фонтан, после беше заведение. Сега разбрахме, че пак има такива желания за бар, но ще има езерце в градинката.

- За какво не Ви стигна времето като кмет на район "Средец"?
- София има сериозни проблеми, за решаването на които зависи от къде тръгваш - отнемат различна продължителност на време. Не че бягам от отговора, но неща, които сме свършили, ако структурата беше такава, че като районен кмет имах повече делегирани правомощия и заделен бюджет, който мога да приоритизирам, щяха да станат за половината или за 1/3 от времето и усилията. Затова е относително да се каже за какво не ми стигна времето. Тези неща, за които не съм имал време и да искам не мога да ги свърша. Те са свързани най-вече с това, че хората най-много се оплакват за чистотата - въпроси, свързани със сметосъбиране и чистене, за важни стъпки в подобряване на организацията на движение също. Всички райони имаме зачислен човек от Столичен инспекторат, който отговаря за съответния район, но не е наш служител. Имаме много добра комуникация с него и когато ми се оплакват хората, аз започвам заедно с тях да се оплаквам на този, който може да реши проблема, малко е парадоксално.

- Вие сте от първите районни кметове, които повдигнаха въпроса за видеонаблюдението на Столична община. Всъщност видеонаблюдение има, но реално то не работи, защото не се гледа и няма хванати нарушители и санкционирани. Освен това, какво друго в администрацията затормозява и забавя работата на районните кметове?
- С видеонаблюдението малко си удряме главата в стената, защото при всички опити да открием извършителите на вандалски актове, никога не сме получавали информация и не сме имали успех. Те минават през Дирекция „Сигурност“ на Столична община и МВР. И после не разбираме дали нещо се е случило или ако се е случило, то не е с положителен резултат. Няма ефективност! Ето давам ви пример с новоремонтирания подлез на "Ситняково" при Румънското посолство. Стана много красив и чист подлез и за нула време го надраскаха. И въпреки че има пункт на самия подлез, където гледат на едни монитори какво се случва по други места в София, не успяват нито да предотвратят, нито да хванат вандалите.

- Какво предлагате да се направи?
- Предлагам така да се структурира технически и организационно тази дейност, че да има резултат, ефект, превенция, да е чисто и да се пази. Да се използват всички технически възможности на камерите, веднага да се действа по сигнала и образно казано чичовците да не спят през нощта, а да гледат.

- Кой ги назначава - от района или от "Московска" №33?
- За съжаление ние нямаме отношение към това. А и тези драсканици из целия град много бодат  очите на хората. Опитвали сме се да правим акции и да помагаме на собствениците на сградите, въпреки че е техен ангажимент по закон да се почистят драсканиците, но и това почистване на стени и фасади пак е за кратко. Драсканиците си остават неразрешен проблем. Вие ме питате какво трябва да се промени? От опита ми като консултант и като корпоративен мениджър категорично смятам, че така трябва да се опростят процесите, че те да стават с възможно най-малко стъпки и с най-малко хора, които могат да попречат. И по този начин, който го е започнал отговаря и за крайния резултат. Районните администрации са въвлечени в хиляди неща, обаче ако ме питате кои са действията, за които мога да гарантирам краен резултат, ще ги изброя на пръстите на ръцете. Ето това е генералното нещо. Знам, че някои колеги виждат тук необходимостта от законови промени. Да, има нужда и от такива, но 80% от проблемите могат да бъдат решени само с преподреждане на процесите и правомощията вътре в системата на Столична община.

- Ще се кандидатирате ли пак за кмет на район "Средец"?
- Знаете много добре, че човек, като навлезе в някакви теми, ако е отговорен - какъвто аз нескромно смятам, че съм - винаги в процеса искаш нещо да довършиш, това е естествено състояние на човешката психика. Така че при всички положения ми се иска да мога да видя нещата как стигат до края. Божа работа е в каква роля ще мога да го направя.

- От коалицията ПП-ДБ ще ви издигнат ли кандидатурата за кмет на София, вече назрява моментът, в който трябва да бъде обявена?
- То отдавна назрява, но знаете, че всички го разглеждат като функция или поне свързано с националната политика. Не е тайна за никого и се усеща във въздуха - националната политика е една такава, недооформена и затова не можах да ви отговаря на първия въпрос. Иначе от партийните ръководители получавам неофициална информация, че се обсъждат сериозно няколко имена в кратък списък и знам, че и моето е сред тях, но няма официално решение.

- Колко са общо имената?
- Няколко

- 5 или повече?
- Да, вероятно.

- От "Спаси София" през януари обявиха, че ще има коалиционно споразумение с ПП-ДБ за общ кандидат за местните избори. Очакваше се това да стане след парламентарните избори на 2 април. Докъде стигнаха преговорите, приключиха ли, подписано ли е споразумението със "Спаси София"?
- Доколкото ми е известно още не всичко е финализирано, но аз не участвам в никое партийно ръководство в коалицията и не съм част от тези процеси. Бях помолен обаче да взема участие в една работна група, която да даде оперативно предложение за подобряване на работата на Столична община, което направих. Мисля, че има добри предложения и както се казва "сърбят ме ръцете" да участвам в реализирането им.

- В публичното пространство още в началото на годината се завъртяха няколко имена около ПП-ДБ за кандидати за кмет на София - Борис Бонев, Вашето име, Георги Илиев - районен кмет на "Слатина", Димитър Божилов - районен кмет на "Триадица". По-късно се появи и Васил Терзиев - като търсения профил на кандидата, равно отдалечен политически от партиите в коалицията. Профилът на Васил Терзиев е повторение на Вашия - идва от частния сектор, успешен бизнес, но пък няма Вашия опит в местната власт - министър, общински съветник, районен кмет, какво мислите?
- Вижте и аз искам като г-н Терзиев да съм създал успешен бизнес, който да съм продал за стотици милиони, но не съм, така че имената, които изброихте, са все на хора, които имат някаква комбинация от качества - добри качества!

- Ако ви предложат Вие да сте кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София, ще се съгласите ли?
- Аз мисля, че всеки би се изкушил от възможността да мащабира успешни модели на по-високо ниво – в случая от район в цял град - и то по-ефективно и по-успешно с онези правомощия и ресурси. Но в крайна сметка решението предстои да бъде обявено и то ще бъде въз основа на тази комбинация от лични качества на възможните кандидати, така и на други съображения, които имат отношение и към изборния процес и към местната политика, която трябва да се провежда. Мисля, че факторът равна отдалеченост може да е решаващ.

- А какво мислите за партньорите Ви от ПП и конкретно за Лена Бориславова, кандидат за кмет на София, председател на СОС, може ли да повторят разочарованието на дебютанти от преди година и половина?
- Вижте, в началото никой не е имал опит, така че това не бива да се абсолютизира според мен. Въпреки това е полезно да има някакъв управляем процес на натрупвания на знания, умения.

- Нормално ли е да има приемственост?
- Аз вярвам, че трябва да има. Още като министър констатирах дефицит за всяка институция в страната ни - в България много лесно се губи институционална памет. И като съм работил с колеги от други страни, виждам как те могат да разчитат на много дълбоко натрупване от знания, информация и подкрепяща среда от хора, които са вършили същата работа. А при нас е доста популярно да кажеш, че откриваш нова ера още от първия ден. Аз не го вярвам точно това. Вярвам, че като стъпиш на това, което получаваш, можеш с новите идеи да направиш революционно подобрение, но то не се базира изцяло на това да си представяш, че няма нищо преди теб.

- Да се надгражда върху стабилен фундамент?
- Колко е стабилен фундаментът, не е много сигурно, човек трябва да гледа къде стъпва. Но фундаментът може да се заздрави, обаче в него със сигурност има и елементи, които трябва да използваш, а не да ги разрушиш.

- Изненадвате ме, че сте от ДБ, а не сте привърженик на тоталното отричане?
- Това е елементарно, това е историята на човешкото развитие. Ако отречем всичко направено преди нас, означава всеки път да започваме да живеем в гората и да се учим да палим огън. Смятам, че позитивно погледнато това е и част от нашите умения да създаваме натрупвания. Категоричен съм и това не може да се отрече, че има нужда от радикална промяна в начина на управление на София.

- Кога очаквате да се обяви номинацията на ПП-ДБ за кандидат за кмет на София?
- Мисля, че ще бъде в следващите седмици. Не ги определям тези дати, но мисля, че всички вече са наясно, че трябва да стане възможно най-скоро.

- За какво мечтаете в кариерата?
- Децата ни да живеят по-добре от нас и ние можем по някакъв начин да помогнем. Защото не винаги активното поколение е правило най-доброто за следващото.

- А кое Ви натъжава?
- Последните години най-много ме натъжава разделението, омразното разделение между хората. По въпроси, по които с някой приятел - по точка 1 сме приятели, хайде да видим по точка 2? Не, по точка 2 се мразим.

- Червените линии, които започнаха да се опъват, не само между политици и политически партии, но и в отношенията между хората ли?
- Тук роля имат социалните мрежи и експертизата в социалното инженерство, и този микротаргетинг, който го видяхме и при Брекзит и в много други случаи. Тези техники станаха толкова добри, че политическите партии и групите по интереси вече могат да разполагат с инструментариум, с който могат много по-успешно да радикализират хората. И ефектът от това е, както казваше една приятелка: „аз по време на пандемията си записвах в един тефтер на кой съм казала, че съм ваксинирана и на кой, че не съм, защото не исках да се мразим излишно и по този въпрос.“

- В предишния мандат бяхте общински съветник, сега сте кмет на район, политически сте опонент на управляващите. Как се работи с ГЕРБ, как работихте с председателя на СОС, с кмета на София с общински съветници?
-Районният кмет не е особено политизирана длъжност, аз я разглеждам по-скоро като избран мениджър от хората.

- Питам, защото често в СОС се чува "това си е ваш кмет, а онзи е от ДБ"?
- Разбирам много добре въпроса Ви. Аз съм се опитвал да намирам общото кратно с всички. Имало е и случаи, ако вероятно не бях от ДБ, щяха да ми бъдат спестени някои неща - например за дърветата в Къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина. Вероятно нямаше така фриволно да бъдат оправени към мен обвинения, които после се оказаха (а и от началото се знаеше), че не са верни. Но това го оставям по-скоро в графата "инциденти". Все пак на съпартийците на управляващите им е може би по-лесен животът, но това никога не съм го изтъквал като повод да се оплаквам или да смятам, че нещо не може да стане само по тази причина.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right