Кръгла маса за бъдещето на минералните бани в Народното събрание

-

Снимка: Столица.bg

Кръгла маса на тема "Старите минерални бани на България – потенциал и перспективи" се организира в Народното събрание в столицата с активната подкрепа на Българска асоциация за термално наследство, съобщи БНР.

На събитието са поканени компетентните органи на централната и местна власт, експерти от сферата на околната среда и водите, здравеопазването, културата и туризма, представители на гражданския сектор.

Асоциацията за термално наследство получи подкрепа за каузата си

В София и околностите ѝ има около 40 извора. Дебитът само на Централна минерална баня е 12 литра в секунда. Голяма част от старите бани в столицата са и паметници на културата, което означава, че за реставрирането, опазването и адекватното представяне на минералните бани са отговорни различни институции – местни, общински, централни, здравни, културни. Ако те постигнат съгласие как това природно богатство да бъде оползотворявано в обществена полза, от това можем да спечелим като общество и като граждани.

На кръглата маса ще бъдат поставени въпросите за старите бани в Овча купел, Княжево и Горна баня, които се рушат от години. Целта на събитието е да се засили общественото внимание към въпроса за възстановяването на изоставените минерални бани, популяризирането на българската термална култура и осигуряването на широк обществен достъп до ресурсите на минералната вода.

Кръглата маса ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14 до 18 часа в зала Изток на Народно събрание.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Повече от 500 проверки на строителни обекти извършиха през януари...

През първия месец от 2023 г. екипите на Столичен инспекторат извършиха над 500 проверки на строителни обекти. Най-много ...

Прочети още keyboard_arrow_right