Кръгла маса за бъдещето на минералните бани в Народното събрание

-

Снимка: Столица.bg

Кръгла маса на тема "Старите минерални бани на България – потенциал и перспективи" се организира в Народното събрание в столицата с активната подкрепа на Българска асоциация за термално наследство, съобщи БНР.

На събитието са поканени компетентните органи на централната и местна власт, експерти от сферата на околната среда и водите, здравеопазването, културата и туризма, представители на гражданския сектор.

Асоциацията за термално наследство получи подкрепа за каузата си

В София и околностите ѝ има около 40 извора. Дебитът само на Централна минерална баня е 12 литра в секунда. Голяма част от старите бани в столицата са и паметници на културата, което означава, че за реставрирането, опазването и адекватното представяне на минералните бани са отговорни различни институции – местни, общински, централни, здравни, културни. Ако те постигнат съгласие как това природно богатство да бъде оползотворявано в обществена полза, от това можем да спечелим като общество и като граждани.

На кръглата маса ще бъдат поставени въпросите за старите бани в Овча купел, Княжево и Горна баня, които се рушат от години. Целта на събитието е да се засили общественото внимание към въпроса за възстановяването на изоставените минерални бани, популяризирането на българската термална култура и осигуряването на широк обществен достъп до ресурсите на минералната вода.

Кръглата маса ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14 до 18 часа в зала Изток на Народно събрание.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Двуетажен автобус от пл. "Александър Невски" до НИМ за годишнинат......

Атракционна линия ще вози столичани и гостите на града от пл. "Александър Невски" до Националния исторически музей. Пъту...

Прочети още keyboard_arrow_right