Над 5000 фиша са връчени за две седмици с новата система

-

Снимка: МВР

От 16 октомври функционира новата система за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата.

За две седмици до 2 ноември, вече са връчени повече от 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата, като голяма част от тях са изплатени. Това съобщи при представянето на системата днес министър Калин Стоянов. Изпратените документи от системата на МВР към системата за електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 000 електронни фиша, добави министърът. До октомври 2023 г. са събрани над 11 млн. лв., което е с повече 2,5 млн. лв. спрямо октомври 2022 г.

Гражданите ще получават текстово съобщение на телефон, електронна поща или Вайбър с минимално закъснение след извършване на нарушението на пътя. SMS-ът ще е озаглавен „МВР: Извършено нарушение МПС“. Той ще информира за самото нарушение, ще съдържа номера на автомобила, с който е извършено и размера на дължимата сума. На Вайбър и по електронна поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка – единият ще води към Системата за сигурно електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на МВР. При отваряне на самото съобщение, нарушението, за което се известява, няма да се счита за връчено, обясни комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП. При отваряне на линка към Системата за сигурно електронно връчване и наличие на профил в нея, обаче, наказанието вече ще се счита за връчено и дължимо.

С достъпване на другата връзка, водеща към Портала за електронни услуги на МВР, гражданинът ще може да види самото нарушение и при желание може веднага да го плати, дори и невръчено.

Услугата не изисква задължителна регистрация, но ако има такава, съответният водач ще може да се информира за издаден фиш и наказателно постановление, може да отвори електронния документ, както и да заплати онлайн глобата.

Документите за нарушения, за които гражданите ще бъдат уведомявани, са фиш за установяване на нарушения на място, електронен фиш за установяване на нарушения на скоростта и наказателно постановление в следствие на установено нарушение с акт за такова. Когато бъде издаден някой от тези три документа срещу нарушителя, се задейства системата за уведомяване.

Новата система е в отговор на поетия от правителството и лично от мен ангажимент за намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия, каза министър Стоянов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проверяват нощните заведения в София заради студентския празник...

Във връзка със студентския празник - 8 декември, през цялата седмица ще има засилен контрол, съобщават от Столичната Рег...

Прочети още keyboard_arrow_right