Премиерът: Трябва да се спазват мерките, ако не, отменяме заповедта

Премиерът: Трябва да се спазват мерките, ако не, отменяме заповедта

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

България ще участва със 100 000 евро във фонда на ЕК от 7 млрд. евро за откриване на ваксина в Европа, каза Бойко Борисов

Разрешава се индивидуалния спорт на открито при определен ред и дисциплина и спазване на дистанцията. Но не се разрешават състезания. могат да се практикуват, тенис на корт,  да бягат по пистата на стадиона и парка и лично Мутафчийски настоява за плувните басейни, защото те са с дезинфектанти във водата и хлор. Там мерките трябва да са строги в съблекалнята, шкафчето и т. н. Собственикът да подсигури дезинфектанти.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг заедно с представители на Националния оперативен щаб - председателя ген. проф. венцислав мутафчийски, д-р Ангел Кунчев и д-р Тодор Кантарджиев.

Премиерът заяви, че юристите на Министерски съвет работят денонощно и утре ще бъде представен проект на закон, който да регламентира противоепидемичните мерки за COVID-19, за да се отмени Извънредното положение.

"Две са задължителни неща за обектите, които се отварят - дистанция и дезинфекция. Третото, по което нямахме обструкции са терасите и заведенията на открито да заработят. По тази тема трябват много ясни правила, дали на 10 кв. м ще има 4 човека, дали ако е семейство на една маса. Допълнително ще се опише всичко. Всяко едно от тези неща важи до момента, до който се спазват мерките, ако не, отменяме заповедта. Не само умоляваме, а разчитаме на дисциплината. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той няма да отмине 1 - 2 години. Най-лошите прогнози са, че след 2 месеца 5 пъти по-силно ще удари. Дали ще е така? Няма протокол, няма ясна диагноза", каза Бойко Борисов.

Той съобщи, че е записал видеообръщение и утре ЕК ще инициира един фонд за събиране на около 7 - 8 млрд. евро и за създаване на ваксина. "Ние ще участваме със 100 000 евро, да сме там и да участваме в масово и глобално ваксиране, ако се намери ваксина, има ли я да я произведем и поставим. 7 - 8 млрд. евро се надяваме да съберем всички страни в Европа", заяви премиерът.

"Думата "извънредно положение" създава допълнителен стрес. Франция вчера го удължи до след 20 юли и съм убеден, че и другите ще прибегнат към тази мярка. Юристите работят и утре сутринта ще имаме проекто-закон, който ще ни послужи да отменим ИП, но остават банковите и икономическите мерки като 60/40 и противоепидемичните мерки, които знаем, че след 13 май ще останат, но в съответните закони или в общ закон и утре ще го обявим", каза премерът.

Единомислие има на Щаба с КПП-тата. Горе разгорещено споряха Мутафчийски, Тодор и Ангел, накрая като един считаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където ще заграждаме улица, град, махала и така ще продължим да действаме. Следобед на Гергьовден да махнем КПП-та, защото, ако го направим днес масово стотици хиляди ще се изнесат, а целта е да продлжи тази дистанция, разказа подробности от обсъждането премиерът.

Ако се продължи спазването на дистанцията без тези КПП-та, ще се спести висенето с часове по пунктове, полицаите ще се пренасочат по кварталите и районите. По това е имало категорично единомислие.

"Две седмици задържане на този процес е 50 млн. лв. на държавата и трябва да решим какво да изплащаме, но здравето и капацитета на болниците е водещата цел и затова оставихме да вървят тези мерки", допълни Борисов.

За детските градини и яслите няма достатъчно натрупани данни как това ще се отрази на развитието на епидемиологичната обстановка. Нека да видим и  да анализираме ситуацията в страните, които се прилага мярката. За децата рисковете са пренебрежими, но както каза канцлерът Меркил "децата убиват бабата и дядото4, коментира и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Завръщане в клас за част от гимназистите...

Край на онлайн обучението за повечето гимназисти. Повечето деца, които учеха по домовете си, се завръщат в класните стаи...

Прочети още keyboard_arrow_right