Прокуратурата проверява язовир, свързан с водоснабдяването на София

язовир

Снимка: bg.wikipedia.org

В отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите, относно състоянието на язовир „Бели Искър“, съобщиха от Прокуратурата.
 
"Бели Искър" е един от най-старите язовири у нас, той осигурява 20% от водата на София. Освен това служи за допълващ обем на основния водоизточник на столицата - "Искър", обясняват от bTV. Според медийни публикации стената на "Бели Искър", която е едно от първите подобни съоръжения у нас, е в много лошо състояние и се нуждае от спешен ремонт. Именно и това стана причина за сериозни притеснения у жителите на Самоков след земетресението преди няколко седмици - хората се опасяват, че стената може да поддаде.
 
Главният прокурор Иван Гешев възложи днес на ДАНС и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната.
 
Проверката трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите, има ли язовири, чиито воден обем е под оптималния, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите. След проверката ще бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.
 
В случай, че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури. 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Премиерът и ген. Мутафчийски отговарят на въпроси на живо...

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски отговарят на ...

Прочети още keyboard_arrow_right