Рекет или безопасни асансьори в София?

-

Снимка: Столица.bg

След като от 1 януари 2024 г. влезе в сила задължението под всеки асансьор да бъде монтиран предпазен щит, множество граждани на столицата се оплакаха, че има опити за злоупотреба от страна на фирмите, които поддържат асансьорите.

ДНСК: До края на годината под всеки асансьор трябва да има предпазен щит

Жителка на 13-етажен блок разказа пред БНР, че фирмата, извършваща техническата проверка на асансьорните уредби в блока е поискала близо 24 000 лева за ремонт. "Става въпрос за асансьори, които са в експлоатация от 1989 г. Те са в относително добро състояние. Не са от най-старите и най-притеснителните за ползване", разказва жената. По думите ѝ съобщението на домсъвета гласяло, че сумата трябва да бъде събрана до края на март, което прави по 600 лева на апартамент. Тя определя това като "извиване на ръце".  

Поставянето на предпазен щит под кабината се отнася за всички асансьори, монтирани преди 2003 г., коментира Григор Къшов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Срокът за административните сгради изтече през 2018 и там всичко е направено 100%, увери експертът. До февруари ще се извършват масови проверки на територията на цяла България за жилищните сгради. От 953 проверени до момента асансьори 15 нямат монтиран щит и са спрени, за други нередности са спрени още 40 асансьора, съобщи Григор Къшов.

Къшов уточни, че цената на един щит е 300-400 лева. Той потвърди още, че в агенцията също имат "сигнали за извиване на ръце". Според него там, където асансьорът не е годен, фирмата, която го поддържа, дава оферти на живеещите в съответния вход. "Но да се дава срок от 1-2 месеца, малко безумно ми се вижда", коментира експертът.

Над 90 хил. са опасните асансьори у нас, каза пред БНР Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация. По думите му това е неофициална информация, а официалната такава се крие. "Прокрадва" се информация, че на около 20% от старите асансьори не е поставен необходимият предпазен щит, каза още той.

"Средната възраст на масовите асансьори в България е 45-50 години. Основният проблем е, че тези асансьори вече са на 40-50-60, има и на 70 години, всичките са с изтекъл срок на годност и всички те трябва да бъдат незабавно модернизирани или подменени. А оригинални резервни части за тях няма", коментира Маринков. Според него те трябва задължително да бъдат включени в програмата за саниране и задължително да бъдат подменени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: НАП ще наблюдава постоянно заведенията с дъ......

Под постоянен мониторинг ще бъдат поставени собственици на заведения за хранене в София и в цялата страна, които са напр...

Прочети още keyboard_arrow_right