Софийска градска прокуратура иска отмяна на разрешения за строеж на изкопа в Студентски град

Софийска градска прокуратура иска отмяна на разрешения за строеж на изкопа

Снимка: Столица.bg

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по компетентност от ВКП относно срутване и затваряне на част от пътното платно на ул. „8-ми декември“ в участъка между ул. „проф. Н. Генчев“ и ул. „Акад. Боян Петканчин“, район „Студентски“.

Преди една година и половина на терена са започнали изкопни работи. В началото на 2021г. изкопът се е срутил и е компрометирал част от пътната и тротоарна настилка, съобщиха от СГП.

Във връзка с подаден сигнал за възникнала авария е извършена проверка от РДНСК София и издадена заповед за спиране на всички видове строителни и монтажни работи, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа.

Преписката в СГП е образувана по сигнал от началника на ДНСК, с приложения към него до ВАП, препратен в СГП по компетентност. Приложени са и материали, събрани в хода на възложената от СРП проверка, която е прекратена и изпратена в СГП по компетентност, както и допълнително постъпили в СРП материали – сигнал от живущи в района до СРП във връзка със срутване и затваряне на част от пътното платно.

ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е само за изкоп

СГП внесе протест до Административен съд София – град срещу разрешения за строежи, както и заповеди за допълване на Разрешения за строеж, одобрени от Главния архитект на СО, с които е допуснато изменение в одобрените инвестиционни проекти относно посочени в нея съществени отклонения по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 от Закон за устройство на територията /ЗУТ/.

Оспорените от прокуратурата като нищожни разрешения за строеж в два имота по плана на гр. София, м. „Студентски град“ са издадени при допуснати особено тежки нарушения на административно-производствените правила, материалния закон, както и заобикаля целта на закона, довели до тяхната нищожност.

СГП твърди, че не са спазени изискванията по чл. 144, ал. 1, ал. 2 и 3 от ЗУТ за одобряване на инвестиционните проекти, които са послужили като основание за издаване на Разрешенията за строеж, а така също и че извършената предварителна оценка за съответствие с предвижданията не е изпълнявала чл. 142, ал. 4, ал. 5 и ал. 6 от ЗУТ. Липсва и оценката за съответствието на част „Конструктивна“ на инвестиционните проекти, съгласно изискването на чл. 142, ал. 10 от ЗУТ. Твърдение на прокуратурата е още, че разрешенията имат негоден предмет, тъй като са издадени за извършване на изкоп и укрепване на изкопи, които не съставляват самостоятелен строеж, което нарушава нормата на чл. 152 от ЗУТ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали...

Градските активисти от Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали....

Прочети още keyboard_arrow_right