Столичният общински съвет поиска държавна подкрепа за градския транспорт

-

Снимка: Столица.bg

На своето заседание днес, 24 февруари, Столичният общински съвет прие декларация, с която призова за диалог и държавна подкрепа за градския танспорт в София.

Ето и пълния текст на декларацията:

Ние, членовете на Столичния общински съвет, обединени от разбирането, че публичният транспорт в градовете е от определящо значение за качеството на живот, устойчивото развитие на градската среда и икономическото развитие, апелираме за междуинституционален диалог в мерките за подкрепа на столичния градски транспорт, който понася огромни щети от пандемията и ръста на цените на горивата, фактори извън контрола на транспортните оператори.

До началото на пандемията, пътуванията и приходите на транспортните ни дружества бележеха ежегоден ръст. Ограниченията, наложени от КОВИД, доведоха до рязък спад на пътниците – средно с 1/3 на годишна база. Този спад се отрази съществено на приходите от продажба на превозни документи – през 2020 г. приходите намаляха с 60 млн. лв., а през 2021 г. – с 51 млн. лв.

Следвайки препоръките на здравните власти и разбирането за качество на транспортната услуга, Столичната община успя да избегне намаляване на обема й като не допусна увеличаване на интервалите между превозните средства, съкращаване на маршрути, поради сериозно намалелия брой пътуващи по тях или чувствително съкращаване на работещите в сектора. Вместо това се предприеха мерки за оптимизиране на разходите, увеличаване на собствените приходи и значително увеличаване на средствата за издръжка от общинския бюджет – като от 117 млн. лв в предпандемичната 2019 г., те достигнаха до 177.8 млн. лв през 2021г.

Влошените от пандемията финансови резултати, доведоха до това транспортните дружества да не могат да поемат натиска от увеличението на цените на горивата в края на миналата година. За сравнение към последно счетоводно приключила финансова година 2020 г. разходите за енергоносители (горива и електроенергия) е в размер на 39,5 млн. лв., а по прогнозни разчети за 2022 г. тази сума ще бъде в размер на 112 млн. лв. Предприетите от дружествата мерки за намаляване на консумацията на енергия, където това е възможно, не могат да компенсират значителния ръст на цените.

Случващото се в транспортния сектор в София и България е съотносимо с тенденциите, които се наблюдават в световен мащаб. Отчитайки, че това е един от най-тежко засегнатите от кризата сектори, редица правителства предоставиха ресурс в необходимия размер, за да покрият настъпилите загуби и да гарантират непрекъсване на транспортното обслужване.

Ние, представителите на Столичния общински съвет, продължаваме усилията си за проследяване на проведената оптимизация на разходите на транспортните дружества, работата си по новата тарифна политика – ценово ориентирана към привличане на нови пътници, което да доведе до увеличение на собствените приходи в системата на градския транспорт. Ще вземем под внимание общото състояние на общинските транспортни дружества при обсъждането на бюджета на Столична община за 2022 г. и обективните възможности за финансиране на транспорта, което той позволява, без да се подлагат на риск останалите функции, услуги и проекти, очаквани от гражданите на Столична община.

Поради важността на услугата, предоставяна от транспортните дружества, както и тяхната роля в икономиката и живота на града и страната, се обединяваме около необходимостта от конструктивен диалог между представителите на различните институции, за да бъдат намерени навременни решения, които адекватно да адресират растящия финансов недостиг в сектора.

Настояваме за използване на съществуващите механизми за държавно участие във финансирането на транспорта за осигуряване на недостига от 178 млн. лв за 2022 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right