Второто разширение на третата метролиния в София стартира до края на годината

-

Снимка: Метрополитен

 До края на годината ще започне прокопаването на метростанция “Арена София” и на метростанция 6, съобщава 24 часа. Тя ще се намира под южното локално платно на бул. “Цариградско шосе” и пред спирката на Окръжна болница”.

Строителството на новата, третата линия включва изграждането на второто разширение на линия 3 през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до зала “Арена София”, бул.“Цариградско шосе” и Окръжна болница.

Участъкът през “Слатина” е дълъг близо 6 км и на него ще бъдат разположени 6 станции. Трасето започва от ул. “Шипка”, където при изпълнението на централния участък на линия 3 бе изградена в зоната на Военна академия голяма трапецовидна шахта с широчина 10 и 21 м и дължина 60 м за отклонение на линията по трасето на този етап, след това върви под парка на Военната академия, продължава по ул. “Гео Милев”, жк “Слатина”, бул. “Асен Йорданов” и достига до бул. “Цариградско шосе” и ул. “Йерусалим”.

Метростанция “Арена София” е ситуирана по продължението на бул. “Асен Йорданов” срещу зала “Арена София” и е изместена към югоизточния тротоар (към “София Тех парк”). Тя е с един централен вестибюл. Западният вход на този вестибюл е непосредствено пред зала “Арена София”. Източният вход на станцията е разположен в източния тротоар на булеварда пред входа на “София Тех парк”. Към метростанцията не е предвиден паркинг, но югоизточният вход-изход е оформен на бул. “Асен Йорданов”, непосредствено до спирка на градския транспорт.

Изпълнител на двете съоръжения е ДЗЗД “МЕТРОБИЛД ИЗТОК” с водещ партньор “Джи Пи Груп” АД. Те ще изпълнят и метростанция “Цариградско шосе”, която ще е изцяло под локалното платно на бул. “Цариградско шосе” и ще стига до кръстовището с бул. “Йерусалим”. Станцията е с два входни вестибюла. Югоизточните входове-изходи ще са два, като единият ще е в локалното платно на 150 м от кръстовището с бул. “Йерусалим”, а другият ще е с нов пешеходен тунел до другата страна на “Цариградско шосе”. Северозападният вход-изход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. “Цариградско шосе” и свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. “Цариградско шосе”. При последната станция ще се строи и подземен двуетажен паркинг за автомобили с 230 места, като 28 от тях ще са за хора в неравностойно положение.

За строителството на тунелните участъци ще бъде използвана тунелопробивна машина (ТПМ, т.нар. “къртица”), защото няма как да се премине през парка на Военната академия “Георги Раковски”, под ул. “Гео Милев”, а и на две места под реки, и нов австрийски тунелен метод за двете подлезни връзки под ул. Асен Йорданов” (МС 5) и бул. “Цариградско шосе” (МС 6), а за метростанциите и вентилационните уредби - открит котлован с вертикално укрепване, или т.нар. миланска плоча. Те са плитко разположени и не може да се използва подземен способ. Идеята е да се възстанови по-бързо теренът и да се пусне движението отгоре. Очаква се трафикът да бъде затруднен за около година и половина, след което ще се работи отдолу, без да се пречи на автомобилния поток.

Строежът на метростанция “Стадион Георги Аспарухов” върви по график - от тунелното трасе с дължина от 580 м са прокопани над 50%. Метростанцията, която ще обслужва жителите на кв. “Хаджи Димитър” и “Сухата река”, но също така и посетителите на събитията на едноимения стадион, се изпълнява по нов австрийски метод. Спортният клуб “Левски” е в основата на идеята за тази станция, затова е логично, че синият цвят ще присъства навсякъде – в различни форми и плоскости. Авторът на дизайна арх. Ирена Дерлипанска е включила и интересен художествен елемент – пространствена решетка, в чиито елементи ще има вградени различни фигури на спортисти като пластики. Те ще представляват видовете спорт, в които трениращите на “Герена” имат големи постижения - като художествената гимнастика и футбола.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: НАП ще наблюдава постоянно заведенията с дъ......

Под постоянен мониторинг ще бъдат поставени собственици на заведения за хранене в София и в цялата страна, които са напр...

Прочети още keyboard_arrow_right