В Лесотехническия честваха 85 години на Природен парк Витоша

Честване на 85-годишнината от създаването на Природен парк Витоша

Снимка: София-Европейска столица на спорта

От управата на парка благодариха на "София – Европейска столица на спорта" за неоценимата помощ и партньорство в събития в планината

Семпло тържество в Аулата на Лесотехническия университет отбеляза 85-годишнинята на Природен парк Витоша. Залата се оказа тясна да побере многото желаещи да присъстват на събитието, посветено на юбилея. В емоционалното си слово директорът на ПП Витоша д-р инж. Анна Петракиева маркира основните моменти и личности, допринесли за развитието на най-стария природен парк на Балканите.

Отбелязано бе, че всяка година планината се посещава от 3.5 милиона туристи, което я прави най-посещаваната защитена територия в България. На тържеството гостите изгледаха презентацията за парка. Юлия Михайлова запозна аудиторията с работата си по уникалното издание, посветено на Витоша, което за първи път така подробно описва с кратки текстове, с много снимки, факсимилета и илюстрации всички аспекти в развитието на планината през годините.

По време на тържеството на няколко пъти бяха отправени специални благодарности към екипа на "София – Европейска столица на спорта" за неоценимата помощ и партньорство при организирането на благотворителни активности и събития в планината.

Фондацията участва активно в изготвянето на новия план за управление на Витоша, чрез проекта за зоните за спорт в планината. От общо 23 обособени зони, 10 вече са изградени, повечето са колоездачни трасета. „София – Европейска столица на спорта“ осигури заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша”.

В момента се работи и по 20-минутен учебен филм от състоялите се през май „Споделени игри“, който ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.

Съвместно с ПП Витоша Фондацията участва в проекти по обновяване на пътеки, премахване на препятствия и възстановяване на туристическата инфраструктура. Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.

Подменени бяха рухналите заслони по спирките към х. Алеко и Щастливеца. Предстои сключване на договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони. Един от приоритетите на Фондацията е грижата за хората със специални нужди и техните възможности за спорт.

В тази връзка бяха инициирани няколко важни проекта, които добиха огромна популярност. Сред тях са проведените през месец май 2019 г. първи "Споделени игри" с над 400 участника. Те ще се утвърдят и надградят като ежегодни, дори с международно участие.

От организираните фестивали и събития на Витоша у децата и младежите се формира още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество. В последните месеци Фондацията осигури 9500 лв. по специален проект като дарение на ПП Витоша, с което общата предоставена сума за изграждането на спортни съоръжения за хора със специални нужди на Витоша надхвърли 18 000 лв.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (12%, 15 Гласове)
Общо гласували: 130 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Премиерът и кметът на София на първа копка на сградата на суперко......

Символичната първа копка бе направена днес в Технологичния парк на София, с което стартира изграждането на сградата на б...

Прочети още keyboard_arrow_right