Тема: Витоша

comment 0
visibility 223
Санкции за нарушения в строителни обекти в Лозенец, Витоша и Слатина (СНИМК

Санкции за нарушения в строителни обекти в Лозенец, Витоша и Слатина (СНИМКИ)

Техническите ръководители на 3 строителни обекта са получили актове за административно нарушение и ги грози санкция за нарушители. Обектите са в различни райони на Столична община. Единият нарушител е в "Лозенец" в м. Хладилника - Витоша. Непочистен камион е замърсил ул. "Атанас Дуков". На обекта няма устройство за измиването им, съобщиха от Столичен инспекторат. В Слатина на ул. "Кобилино бранище" , техническия ръководител на фирма СИТ Груп 13 ООД също е с акт за мръсни камиони. В район "Витоша" на ул. "А. Пушкин" 68 , при извършване на товоро-разтоварни дейности машините са били на тротоара без да имат разрешение. Санкцията е на фирма Алфа Билд Инженеринг ЕООД. Проверките на строителни обекти в цяла София продължават, предупреждават от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 792
Дезинфекция на спирките по Южната дъга, изчистен сняг в "Панчарево" и "Вито

Дезинфекция на спирките по Южната дъга, изчистен сняг в "Панчарево" и "Витоша"

Поради спиране на снеговалежа в повечето райони не са извършвани  обработки за почистване от сняг. В  "Панчарево" е извършено цялостно снегопочистване на улиците с масов градски транспорт и пътищата, които са част от общинската пътна мрежа. Това съобщиха от Столичен инспекторат.    В район "Витоша" са почистени частично опасни и стръмни участъци и рискови такива по трасетата на Южната дъга на "Околовръстен път". С днешна дата се извършва дезинфекция на спирките, разположени на Южната дъга. Обработвани са и някои улици в "Овча купел". На терен са работили 12 снегопочистващи машини. От Столичния инспекторат се прави постоянен контрол на снегопочистването, дезинфекцирането,както и на спазването на графиците за сметоизвозването на територията на столицата.   Опесъчени са пътищата в ПП "Витоша" - „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна – Златни мостове".    В Оперативния център на Столичен инспекторат на телефон 02 987 5555 няма постъпили сигнали свързани с обстановката. Съобщено е само за едно ПТП на Южната дъга, но поради несъобразена скорост. Осигурено е движението на градския транспорт по график.   

comment 0
visibility 3483
Полиция

Входовете към Витоша са блокирани

Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова подстъпите към Витоша бяха затворени. СДВР има ангажимента да следи за изпълнението на заповедта и да контролира достъпа на граждани до планината. Националният оперативен щаб за борба с коронавируса препоръча затварянето на подстъпите към Витоша заради вчерашното струпване на хора там. Проф. Мутафчийски подчерта, че ще се взимат по-строги мерки, ако се установи неспазване на вече разпоредените. Припомняме, че в петък беше спрян транспорта до Витоша, въпреки това, столичани в събота масово се изнесоха сред природата. Затворен беше и парк „Врана“. Тази сутрин Йорданка Фандъкова подчерта, че е привърженик на най-крутите мерки, за да се ограничи заразата.

Реклама
comment 0
visibility 6426
Столична община спира градския транспорт до Витоша и затваря парка Врана

Столична община спира градския транспорт до Витоша и затваря Врана

Столична община спира временно градския транспорт до Природен парк Витоша и затваря парка Врана. Това се прави с цел да се ограничи струпването на хора, да се спазват стриктно мерките срещу COVID-19. За да се ограничи разпространението на заразата с коронавируса, от утре, 21 март т. г. на територията на София се въвеждат следните допълнителни ограничения: Посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки се преустановяват. Градският транспорт до природен парк „Витоша“ временно се спира, а парк „Врана“ се затваря. "Настоятелно моля, хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10.30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост. Напомням, че за всички самотно живеещи болни хора ние осигуряваме доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им", призова кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Разкрита е дарителска сметка на Столична община поради големия интерес от фирми и граждани да дарят средства за справяне с коронавируса. "Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19", написа столичният кмет. От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите ни за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни. До момента от Московска 33 се справят със собствени сили, но трябва да имат готовност да се реагира и при влошаване на ситуацията. Столична община благодари на всички граждани, които спазват ограниченията. Това е начинът по-бързо да се върнем към нормалния си начин на живот!, категорични са от Московска 33.

comment 0
visibility 538
затваряне на ски зоната на Витоша

Затворена е и ски зоната на Витоша

След като трите основни зимни курорти затвориха, от тази сутрин не работи и ски зоната на Витоша.Това съобщи изпълнителният директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов, цитиран от БНР.   Вчера ски зоната в Банско беше затворена, след което беше взето решение и за ски зоната в Пампорово и Боровец. Ръководителят на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски поясни:   "Ски курортите, заради това, че се получава преохлаждане на носоглътката, става много податлива за вирусна инфекция изобщо, и за коронавирус, и от там масово пристигат заразени лица".   Утре ще спрат работа и най-големите хотели в ски курортите. В последните седмици отказите от направени резервации са били масови.  

comment 0
visibility 443
глоба за технически ръководител

Глобиха технически ръководител във "Витоша" заради мръсни камиони

Технически ръководител на строеж във "Витоша" на улица "Бяла река" е глобен от Столичен инспекторат. Причината- лицето от фирма GP Груп АД е допуснало напускането на строителна механизация и транспортни средства от строежа с непочистена ходова част.   Актът е съставен на основание чл.61, т. 10 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.    

comment 0
visibility 3713
планината Витоша

Столична община възстановява заслони, пътеки, тоалетни и чешми на Витоша

Столична община е поела ангажимент за инвестиции в обекти на Витоша. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще бъдат възстановени заслони на Комините и Боянския водопад, а също и санитарните въли на Златните мостове.  Ще се обновят и някои от най-популярнте пътеки в планината. "Искаме да помогнем на Природен парк Витоша и предстои подписване на споразумение", каза столичният кмет. Също така от Московска 33 ще възстановят счупени 11 чешми и една малка сграда на Алеко, която ще се ползва от полицията. Както е известно преди година София-Европейска столица на спорта направи на Игликина поляна фитнес площадка за хора със специални потребности. "Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8 "Усилено се работи по възстановяването на Княжевския лифт и сме в преговори със собственика. Вече е внесено предложение за специализиран Подробен устройствен план за реновирането на съоръжението. В рамките на съществуващия План за управление на Витоша и законодателството търсим вариант да се разреши възстановяването. Ще настояваме собствениците да изпълнят ангажиментите си за следващата година", каза Йорданка Фандъкова. Скоро още 5 реновирани автобуса ще бъдат пуснати към Витоша. Целта е да се увеличи достъпа до планината за столичани и гости на София.

comment 0
visibility 2533
блокирани деца

Два автобуса с деца са закъсали на Витоша

Два автобуса с деца от ски училище са закъсали по пътя за хижа Алеко на Витоша, съобщи bTV, цитирайки Столична община.   В района вали силен сняг, има и мъгла.   Към автобусите са тръгнали два снегорина, за да може децата да бъдат свалени.    

comment 0
visibility 2286
Княжевски лифт

"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

Кога ще тръгне Княжевският лифт? Може скоро, а може и никога, би отговорило радио Ереван. Скоро, защото от собственика "Витоша ски" са внесени документи в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за реконструкция на Княжевския лифт за 8 млн. лв. А може и никога да не се случи това, защото има противоречия в Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк "Витоша". От "Витоша ски" е внесено предложение в НАГ с искане за изработване на Специализиран подробен устройствен план за обект "Пътническа въжена линия Княжево - Копитото", съобщава 24 часа. То ще бъде изпратено за разглеждане и становище и в министерство на екологията и на земеделието.  "Вече 5 години не се приема План за управление на Природен парк "Витоша" след 280 поправки. По сега действащия План нищо не може да се направи, защото там дори е забранено да се нарушава целостта на тревата, а в същото време се разрешава да се копаят канавки за отводняване", коментираха пред Столица.bg от "Витоша ски". От дружеството потвърдиха за намеренията и желанието си да обновят и да пуснат Княжевския лифт. Също така са на мнение, че обновяване трябва да има и на другите лифтове, които са много, много амортизирани. Някои от тях са спрени от експлоатация, а другите като Симеоновския трудно се поддържат. От "Витоша ски" възнамеряват по линията Княжево - Копитото да има кабинки за 8 или 10 души и да се подменят изцяло съоръженията като стъпки и стълбове. Това означава, че първоначалният капацитет на съоръжението ще е за 2500 души на час. Кога ще се случи това, засега никой не може да каже. "На Витоша няма възможност за дълги писти заради релефа на планината, но затова пък отдавна можеше да стане в един привлекателе,н кокентен зимен курорт. Пистите и сега ги има без да се сече, по сервитутните зони покрай лифтовете, коментираха от "Витоша ски". Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила да се направи цялостен анализ на законодателството и действащия План за управление на парка, като целта е да се проверят какви възможности има за възстановяването на Княжевския лифт. В предишния мандат на СОС имаше и работна група за Витоша, но така и нищо не излезе от нея като становище и решение на проблема с лифтовете в планината.  

comment 0
visibility 700
глоби

Глоби за замърсяване на пътя за три строителни фирми във "Витоша" (СНИМКИ)

Три строителни фирми от район "Витоша" са глобени от екипи на Столичен инспекторат за замърсяване на пътните платна от непочистена ходова част на излизащата техника от строителните площадки.   Улиците, които са замърсени се намират в кв. "Драгалевци"-ул.„Горски дух“, ул.„Момино венче“ и ул.„Невена Коканова“. Фирмите, които получиха актове за установяване на административно нарушение са "Елит строй" ЕООД, "БГ Строй" ЕООД и "Вектор конструкт" ЕООД.   Освен актовете, инспекторите са дали предписания за измиване на замърсените участъци.   Ще бъде извършен последващ контрол.  

comment 0
visibility 1377
Автобус 63

Автобусите по линия 63 ще са с удължено работно време

С удължено работно време ще са автобусите от линия 63 до „Златните мостове“ в събота и неделя, съобщиха от Столична община. Новото разписания влиза в сила от утре 22 февруари 2020 г.  От спирка „Бул. Цар Борис III“ в посока „Златните мостове“ последният час на тръгване на автобусите става 16:05ч., а от спирка „Златните мостове“ в посока София е 17:25 ч. Новото разписание на линията се въвежда за съботните и неделните дни, когато повече хора отиват в планината Витоша.

comment 0
visibility 5299
танци

Над 200 двойки ще танцуват бачата на бул. "Витоша" (СНИМКИ/ВИДЕО)

На 15 февруари латино хореографът Памбос Агапиу организира Бачата Стрийт Фест в центъра на столицата. През най-романтичния уикенд от годината  стотици двойки ще танцуват, празнувайки любовта и необичайното топлото време. Няколко часа флуидна латино музика, чувствени танци, коктейл от емоции и красиво безгрижие очакват посетителите. Латино стрийт събитието започва точно в 17.00 часа на 15 февруари, събота, на бул. Витоша 32 (пред магазин Bitsiani) с открити уроци по бачата и танци по двойки, водени от Памбос Агапиу и колоритните танцьорите от Pambos Dancing Center.    В момента рекордът на Гинес за най-много двойки, които едновременно танцуват бачата, принадлежи на Полша. Миналата година във Варшава 480 двойки направиха бачата маратон. През 2016-та в Каламата бяха организирани 370 двойки от латино школите в цяла Гърция. Докато през 2012 г. 198 двойки танцуваха на летището в Инстанбул.   „Ще се опитаме да направим рекорд с най-много танцуващи латино двойки. Миналата година дойдоха повече от 500 желаещи да танцуват. Очакваме поне 200 двойки. Хората имат нужда от такива открити стрийт фестивали, чувстват се щастливи и се усмихват“, обяснява Памбос, който днес е рожденик. Февруари е сред най-специалните месеци в годината за Памбос Агапиу. Освен че празнува имен ден и личен рожден ден (на 13 февруари), отбелязва и пореден 22-ри рожден ден на школата си Pambos Dancing Center.   Бачата е определян като един най-романтичните и интимни стилове социални танци на латино сцената. Музиката на бачата обикновено разказва за любов. Танцът води началото си от Доминиканската република, възниква през от 50-те години на 20 век.         

comment 0
visibility 609
Зимен семеен фестивал на Витоша

Над 400 малчугани се забавляваха на Зимния семеен фест на Витоша (СНИМКИ)

Над 400 малчугани се включиха в четвъртото издание на Зимния семеен празник, събрал днес хиляди любители на планината и спорта в местността Офелиите на Витоша. Снежният фестивал се организира от „София – европейска столица на спорта“ и „Мачирски спорт“ и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавления през зимата. Деца заедно с родителите си се наслаждаваха на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите на снега. Целта на организаторите е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Прекрасното време в слънчевата и тиха неделна утрин също спомогна за празника. Фестивалът започна с демонстративни изпълнения от майсторите на слоупа. Водените от Йордан Мачирски, бордисти показаха умения по изградената в долната част на по-дългата писта фънзона. След това над 100 деца и младежи участваха в паралелния слалом, като за всеки победител в ски-дуелите имаше награда. Най-много емоции и възгласи събра състезанието по спускане с шейни на семеен принцип с участието на дете и родител или роднина. В много от надпреварите организаторите се затрудняваха да преценят кой пръв пресича финалната линия по импровизираното трасе, а снежните „болиди“ бяха подкрепяни от многобройна публика. След продължителни квалификации и директни елиминации, шампион с минимална преднина стана 6-годишният Кристиян Димитров, изпреварил във финала Явора Христова и разделилите третото място Никола Гяуров и Георги Желев, който се оказа и най-малкият участник със своите година и 8 месеца. Новото тази година бе ангажиментът на „Мачирски спорт“ техни специалисти да обучават безплатно родителите как най-правилно да учат сами децата си да карат ски. Инициативата цели да се избегнат грешните първи стъпки на малчуганите в алпийските дисциплини и по този начин децата да могат бързо и стилно да се научат да карат ски. Наред с това, по време на спортния празник ски и борд учители направиха демонстрации и помагаха безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Зимният фест включваше още много състезания, забавни надпревари и викторини. На голямата поляна се организираха игри, битки със снежни топки, теглене на въже, конкурс за най-добра визия на шейна, за най-голяма снежна топка, за най-атрактивно претъркаляне в снега, за най-впечатляваща карнавална визия с много награди и др. В журито се включиха репортерите от многобройните тв екипи, а за доброто настроение спомогнаха осигурените от „София – евростолица на спорта“ професионални аниматори от Парти агенция KinetoFUN и специалният Ди джей, които забавляваха децата. Ето и победителите: за снежни фигури: „най-атрактивна“ бе направената от Зара, „традиционна“ – Ивайла, „изобретателна“ - Марти и Алекс, за най-добра украса на шейна: „най-добър дизайн“ – Никола и Михаела, „най-забавна декорация“ - Ава и „дръзки инженери“ – Ирен. Наред с това, много колорит и настроение в празника внесоха и хората от третата възраст от Клубовете „Здраве и активно дълголетие“ от столичните квартали Младост, Изток, Красно село и Люлин. Призьорите бяха отличени от Йордан Мачирски - бакалавър „Специалист по снежни спортове“ от НСА „Васил Левски“ и поздравени от Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

comment 0
visibility 525
Семеен празник на хижа Офелиите на Витоша

На Витоша с подходяща екипировка, автобус 66 се движи по целия маршрут

Времето на Витоша е ясно, тихо и слънчево, а температурата е около -5 градуса, сравнително висока за сезона. Почитателите на Витоша трябва да са с подходяща за сезона и планината екипировка, съветват от Планинската спасителна служба София. Препоръчва се туристи, скиори и сноубордисти да не излизат от традиционните трасета за разходка и каране. Лавинна опасност има само на за лавиноопасните трасета, които са по североизточните склонове на планината, уточниха от Спасителната служба. След час на хижа Офелиите започва четвъртото издание на семейния зимен празник, организиран от офия - европйска столица на спорта. До 13.30 ч. на Витоша ще кипят снежни състезания за деца,възрастни и семейства. Градският транспорт към Витоша се движи по график. До крайната си спирка - хотел Морени се движи вече и автобус по ллиния 66, след като вчера заради много сняг стигаше само до Драгалевци.От дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община перпоръчват към Витоша автомобилите да са с вериги.

comment 0
visibility 4923
Пътищата към Витоша

Автобус 66 се движи до Драгалевци, а 63 по целия маршрут към Витоша (СНИМКИ)

Автобус 66 стига само до Драгалевци заради снега и ледените коловози към Витоша, научи Столица.bg. В момента трасето се разчиства и се очаква автобусите по линията да стигнат до крайната си точка след обяд. Автобус 66 се движи от Зоопарка до хотел Морени. От сутринта обаде стига до Драгалевци и не може да обслужи спирките - разклона за Драгалевския манастир, Заслон бай Кръстю и хотел Морени. Пълният си маршрут изпълняват автобусите по линия 63. Движението е затворено от Романския лифт нагоре, тъй като има много сняг и не е разчистено. Задължителното е автомобилите, тръгнали към Витоша да са с вериги. От ранни зори, от 6 часа на проверка по пътищата към Витоша са екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община начело с директора Красимир Димитров. Те установяват, че от среднощни дрифтове има образувани коловизи, които са заледени и отгоре със сняг. Предприети са всички мерки по разчистване и обезопасяване за движението. От 7.30 часа два екипа на Аварийното звено, Общинска полиция и ЦГМ са по трасето от Драгалевци към Алеко.

comment 0
visibility 510
Витоша магазини

60 eвpo/ĸв. м наем за магазин на бул. "Витоша" в София

Cлeд пepиoд нa pъcт нa цeнитe, нaeмитe в тъpгoвcĸитe цeнтpoвe в Coфия, зa мaгaзин c дoбpa лoĸaция и плoщ oĸoлo 100-150 ĸв. м, дocтигaт 40 eвpo/ĸв. м ĸъм ĸpaя нa 2019, ĸaтo oчaĸвaниятa ca пoвишaвaнeтo нa цeнитe дa пpoдължи. Зa cpaвнeниe - в Πлoвдив нaeмитe зa oбeĸти cъc cxoдни пapaмeтpи ca oĸoлo 30 eвpo/ĸв. м, a във Bapнa - 32 eвpo/ĸв. м. Haй-ниcĸи ca нaeмнитe цeни в Бypгac - oĸoлo 26 eвpo/ĸв. м. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния "Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn", цитирани от money.bg.    Ocнoвнитe тъpгoвcĸи yлици в cтoлицaтa oбaчe и в няĸoи oт гoлeмитe гpaдoвe нaдвишaвaт дocтa cpeднитe цeни. Kъм пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2019 г. oфepтнитe нивa зa мaгaзин c плoщ 100-150 ĸв. м зa мoдeн бpaнд нa бyлeвapд "Bитoшa" в cтoлицaтa ca oĸoлo 60 eвpo/ĸв. м c oчaĸвaния в ĸpaтĸocpoчeн плaн лeĸo дa ce пoвишaт. Bъпpeĸи пo-виcoĸитe нaeмни цeни, тe ocтaвaт пpeдпoчитaни лoĸaции зa нaй-ĸлючoвитe oбeĸти нa cъoтвeтнaтa вepигa мaгaзини, (flаgѕhір ѕtоrеѕ), ĸaфeнeтa и pecтopaнти.   

comment 0
visibility 551
празник

Семейна щафета с шейни и конкурс за снежен човек на Витоша (СНИМКИ)

За четвърта поредна година „София – европейска столица на спорта“ и „Мачирски спорт“ организират Зимен семеен празник на Витоша. В местността Офелиите над Златни мостове тази неделя, 9 февруари, от 11.30 до 13.00 ч. ще се състоят няколко развлекателни снежни състезания и активности:     - отворен ски-слалом за юноши и деца (от 10 до 16-годишни)   - семейна щафета с шейни   - конкурс за направа на снежен човек   - състезание по теглене на въже   - конкурс за най-атрактивна визия на шейна   - снежен карнавал   Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията ще бъдат на място в деня на Феста от 9.30 ч. до 11.30 ч. на обособени пунктове от организаторите. Участието е със собствена ски-екипировка и шейни. Най-добрите ще бъдат отличени с предметни награди и медали.   Новото тази година е ангажиментът на „Мачирски спорт“ специалисти да обучават безплатно родителите как най-правилно да учат сами децата си да карат ски. Инициативата цели да се избегнат грешните първи стъпки на малчуганите в алпийските дисциплини и по този начин децата да могат бързо и стилно да се научат да карат ски. Наред с това по време на спортния празник ски и борд учители ще направят демонстрации и ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си.   Спецове в слоупстайла ще покажат майсторство от 11 ч. в изградената наскоро в долната част на по-дългата писта фънзона, където са оформени няколко атрактивни скока и препятствия. Сред тях ще бъде и Йордан Мачирски, бакалавър „Специалист по снежни спортове“ от НСА „Васил Левски“.   Програмата за Феста предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни надпревари и викторини. На голямата поляна ще се организират игри, битка със снежни топки, теглене на въже, конкурс за най-добра визия на шейна, за най-голяма снежна топка, за най-атрактивно претъркаляне в снега, за най-атрактивна карнавална визия, ще има планинарски песни на импровизираната сцена и забавни викторини с много награди и др. Организаторите са ангажирали специален ди джей, който ще забавлява децата докато професионални аниматори ще се грижат за доброто настроение и красивата визия на малчуганите.      

comment 0
visibility 939
автобус 63

От ЦГМ пускат по-чести автобуси до Витоша заради грипната ваканция

Две от автобусните линии на ЦГМ от Витоша- 63 и 66 ще се движат с уикенд разписанието си от утре до 5 февруари. Причината за това е голямото желание на много ученици в извънредно обявената и междусрочна ваканция да посетят планината Витоша.   Крайните точки на дестинациите на двете линии са местността Златните мостове и хотел Морени.       

comment 0
visibility 1490
Зимен фест на Витоша

Хиляди се забавляваха на Витоша със "София – евростолица на спорта" (СНИМКИ)

Хиляди столичани и гости на града избраха слънчевата планина и природата в съботния ден и станаха свидетели на традиционния Витоша зимен фест, с който „София - евростолица на спорта“ отбелязва Световния ден на снега. Спортният празник бе иницииран от Фондацията през 2016 г. и сега се организира за пета поредна зима. Стотици деца и семейства се възползваха от възможността да се качат в планината с кабинковия лифт срещу символичната сума от 1 лв., което бе осигурено от „Витоша ски“ и „София – Европейска столица на спорта“, за да може повече малчугани да се докосната до магията на снега и белите спортове. Слънчевият и тих ден на Витоша също спомогна за отличното настроение по време на празника. Целта на Витоша зимен фест е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните дисциплини и забавления. Тази зима прогнозните участници в цял свят са над 900 000. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове. И тази година програмата отново предложи уникални атракции, в които участваха над 500 състезатели. Планинско колоездене със спускане по сняг за време се организира за четвърти път в България, след като дебютът му за страната бе именно на Витоша зимен фест през 2017 г. По 800-метровото трасе, изпълнено с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, най-бърз на финала пред долна станция на Романския лифт бе Тодор Гочев, който в клас над 30-годишни финишира за 1:15,55 мин. Втори бе Милан Димов с 1:17,19, пред Борис Симеонов завършил с първо време в групата на под 17-годишните за 1:17,62 мин. При дамите шампионка е Маргарита Христова с 2:19,03 мин. Състезанието по ски-алпинизъм бе най-продължителното и трудно в историята на тези надпревари. След старта в долната част на писта Витошко лале, състезателите се изкачваха до Черни връх като на места се налагаше да свалят ските. Общата денивелация бе 1000 метра, а дължината на маршрута с цели четири пика бе над 10 километра! Най-бърз при мъжете се оказа Никола Калистрин финиширал за 1.14:15 ч., следван от Атони Диков 1.31:50, Цветомир Георгиев 1.35:40 ч. и др. При жените номер 1 е Боряна Щиркова с 2.12:48 ч., втора и трета завършиха Пламена Петрова и Венелина Янакиева. Призьорите бяха наградени от изтъкнатия алпинист Кънчо Долапчиев. Най-драматично и оспорвано бе в ски-бягането, в което стартът бе даден от Анатоли Илиев, зам.председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Тази зима надпреварата се завърна по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките бяха подкрепяни от многобройна публика по време на спринтовите им надпревари. Очаквано всички титли заминаха за Сапарева баня, където неуморният треньор Райко Пенев не спира да изнамира и изгражда с апостолска страст шампиони в детските, юношески и младежки възрасти. Ето и призовите тройки в ски-бягането: момичета до 14 г. Никол Дишева, Паулина Ракова, Надежда Косовска, момчета до 14 г. Николай Николов, Георги Джорков, Максим Шушков, момичета над 14 г.: Десислава Джаджарова, Гергана Джаджарова, Катя Кръстева, момчета над 14 г. Илиян Пенев, Георги Наумов, Здравко Чучуганов. А най-радостни останаха децата участници в паралелния слалом. На плаца пред х. Алеко бе наредено трасе, по което над 100 малчугани от всички витошки ски-училища демонстрираха умения пред очите на своите инструктори. Всеки участник си тръгна с награда, победителите в отделните ски-дуели бяха отличени подобаващо от „София – европейска столица на спорта“. Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм. Витоша зимен фест отново бе посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за девети път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 48 държави. Снежният празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите спортове.

comment 0
visibility 994
хижа и спорт

Децата срещу 1 лев на кабинковия лифт до Алеко на "Витоша зимен Фест"

Всички деца до 14-годишна възраст ще могат да ползват в събота, на 18 януари, кабинковия лифт от Симеоново до хижа Алеко срещу лифт карта на символична цена 1 лв. По този начин „Витоша ски“ и „София – европейска столица на спорта“ отбелязват Световния ден на снега в стремеж повече малчугани да излязат на чист въздух, сред природата в планината. Край х. Алеко предстоят много състезания и активности от програмата на традиционния "Витоша зимен Фест" – спускане с колела по сняг за време, ски-алпинизъм, паралелен слалом за деца, ски-бягане със спринт около хижата и др

comment 0
visibility 366
сняг и фестивал

„София - евростолица на спорта“ отбелязва Световния ден на снега с петия Витоша Зимен Фест

„София – европейска столица" на спорта стартира годишната програма от активности за 2020-а с Витоша зимен фест на 18 януари, тази събота край хижа Алеко. Спортният празник бе иницииран от Фондацията и се провежда за пета поредна зима, отново посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за девети път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 48 държави.   Отново супер снежни атракции. Тази година програмата отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за четвърти път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание край х. Алеко.   „За пета поредна зима „София – евростолица на спорта“ организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара от събития сме предвидили над 20 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм,“ заяви на пресконференция днес Анатоли Илиев – зам.-председател на София – евростолица на спорта.   „Всеки участник до 14-годишна възраст ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв. Целта е в Световния ден на снега повече малчугани да могат да излязат на чист въздух, сред природата в планината,“ каза Радослав Пеев от „Витоша ски“.   Ема Паунова от „Консепт Криейтив“ разкри повече подробности за спускането с велосипеди по сняг за време. По трасето ще бъдат изградени два скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън. Същевременно организаторите на ски-алпинизма ще чакат до последно промените в снежните и метео условия, за да преценят как ще се състезават участниците в събота.   Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.   Програмата за спортния празник предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика по време на спринтовите им надпревари. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт в долната част на писта „Витошко Лале“. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия. Предвидени са множество игри, планинарски песни и забавни викторини на импровизираната сцена.   Програма: 10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – пред хижа Алеко 10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм 11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски - паралелен слалом 11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време 12.15 - 13.00 ч. Ски-бягане 13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите и закриване   Класиране и награди: до 3-то място по възрастовите групи и пол.   Глобална снежна емоция. Деня на снега се чества в 48 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 900 000. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.          

comment 0
visibility 465
Витоша, хижа Алеко

3 градуса на Витоша, става за разходки и ски

Положителни са температурите на Витоша и планината е подходяща за разходки. Условията за туризъм са подходящи и опасност от лавини, съобщава Фокус, цитирайки ПСС София. В момента температурите са между 0 и 3 градуса, вемето е ясно, тихо и слънчево. Пистите са обработени и очакват скиорите. Няма опасност от лавини за момента, но туристите винаги трябва да са внимателни и да не се влизат в улеи и да не се пускат по нерегламентирани писти. Съоръженията работят. През изминалото денонощие няма инциденти. Миналата седмица на Витоша бе открит ски сезона с вечерно каране. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470, както и спешният 112.

comment 0
visibility 1891
С нощно каране откривата ски сезона на Витоша

С вечерно каране откриват ски сезона на Витоша

Ски сезонът на Витоша се открива тази вечер в 18.30 часа на писта "Лалето", съобщиха пред Столица.bg от Витоша ски. Всичко по съоръжението е подготвено, за да посрещнат първите любители на белия спорт. Пистата и осветлението са в отлично състояние. Скиорите ще се наслаждават до 22 часа, когато приключва първата за сезона сесия на вечерно каране. Пуснат е вече и кабинковия лифт. От утре ще работят и още два влека - на Меча поляна и на Ветровала Бейби влек. Всеки първи и трети понеделник от месеца ще има профилактика за няколко часа на кабинковия лифт. "До 10 часа ще се качват туристи и после се спира, а в 14.30 ч могат да слязат обратно. Спирането се налага заради профилактика, тъй като съоръжението е доста старо и трябва да го проверяваме за сигурността на хората", коментира пред Столица.bg изпълнителният директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов. Ски картата за нощно каране е 29 лв. За ден е 40 лв., а за ученици и пенисионери -  32 лв., за деца до 12 години - 25 лв. Семейните карти за родител с дете до 7 години са 43 лв., а с две до 7 години - 46 лв. Двама родители с дете до 7 години - 83 лв., а с две - 86 лв. Има и за 2, 3, 4, 5 и 6 дни, която достига до 186 лв. полудневната карта до 12.30 ч е 29 лв. Същата е цената и след 12.30 ч. Повече от 10 години не може да се реши проблемът с остарялата база на Витоша, но въпреки това се полага усилия и от страна на Столична община, за да се осигури достъп на столичани и гости до планината. От Московска 33 са осигурени градски автобуси, в които може да се качва ски оборудване, велосипеди, бордове, шейни и др. В момента от 15 писти ще работят две - Лалето и Меча поляна, а от 14 съоръжения лифтове и влекове, ще работят само 3, сочи сайтът на "Витоша ски".