В София и в страната: Часовете в прогимназията стават 40 минути

-

Снимка: Столица.bg

За учениците в V, VI и VII клас звънецът вече да бие след 40, вместо след 45 минути, както е в момента в III и IV клас. Това предлагат от Министерство на образованието и науката. Проектите за изменение на наредбите за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование са публикувани за обществено обсъждане днес, 22 юли.

Промяната ще важи за всички училища. Сега такава е продължителността на часовете само там, където се учи на две смени.

Времетраенето на часовете на трите випуска се намалява по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове, отбелязват от министерството.

Като компенсация, МОН предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас - отново с половин час седмично.

Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите, коментират още от образователното министерство.

Според експертите, данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Според данните, българските ученици в III, IV, V и VI клас изостават от връстниците си в Европа с по няколкостотин часа годишно.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови областни управители имат София и София-област...

На своето заседание днес Министерският съвет прие решение, с което назначава 25-има областни управители, като от тях 17 ...

Прочети още keyboard_arrow_right