Гъста мъгла обви финансирането на спорта от ММС

Гъста мъгла обви финансирането на спорта от ММС

Снимка: ММС

Федерациите остават в неведение дали, кога и как министърът ще отмени новата програма

В мъгла е обвито финансирането на родния спорт от Министерство на младежта и спорта. Централите остават в неведение дали, кога и как министър Радостин Василев ще изпълни намерението си да промени току-що въведената програма за финансиране, пише segabg.com.

В първата си седмица като министър на младежта и спорта  Василев заяви своите амбициозни цели за преобразяване на българската спортна реалност. Първите му изказвания включваха приоритетни задачи и планираната поредна промяна в метода на финансиране на спортните федерации с държавни средства.

Той категорично заяви, още в първите дни от встъпването в длъжност, че не харесва изготвената току-що от екипа на предшественика му Андрей Кузманов "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г."  Програмата влезе в сила на 8 декември, след като мина през обществено обсъждане и дискусия с ръководителите на спортните федерации.

По "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г." федерациите трябва да кандидатстват за отпускане на пари от бюджета на ММС, като крайният срок за внасяне на проекти е 14 януари 2022 г. 

"Искам да изчистя финансирането на спортните федерации. Искам да променя методиката на финансиране, която към момента е с една формула. За съжаление тази формула приоритизира определени спортни федерации, а други, особено при колективните спортове, остават с по-малко финансиране. Не ми се иска да се източват средства от публичните програми на министерството на спорта. Идеята е да увеличаваме средствата, а не да ги намаляваме и отмъщаваме или да ограничаваме нещо относно финансирането. Наистина трябва да помислим финансирането да достига до крайните реципиенти, защото аз виждам, че има някакви средства в някои пера, а в същото време там цари разруха и хаос", каза Василев.

И точно тези реплики на новия спортен министър предвещават хаос във финансирането на спорта в началото на 2022 г. Защото понастоящем федерациите са в пълно неведение дали, кога и как точно Василев планира да осъществи плана си за промяна, segabg.com.

"Министър Кузманов е въвел нов метод на изчисляване. Натоварил е допълнително дирекция "Спорт за високи постижения" с по-голям брой федерации, за които да отговаря. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение, и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 още не е започнал да се обсъжда", посочи специалистът по спортно право.

В опит да създаде повече яснота за намеренията на Радостин Василев по отношение на държавното финансиране до ММС са изпратени няколко въпроса:

- Как ще се отразят плановете за изготвяне на изцяло нова програма на вече кандидатстващите с проекти спортни федерации?

- Има ли конкретна дата, на която ще се събират споменатите от министъра експертни съвети?

- Има ли планиран срок, в който ще бъде изготвена и публикувана евентуалната нова програма?

- Какъв е рискът спортните федерации да останат без необходимото им финансиране, особено тези по зимни спортове, които се готвят за участие на олимпийските игри в Пекин`22 (4-20 февруари)?

- Как министерството възнамерява да обезпечи финансово работата на федерациите в началните месеци на 2022 г?

Отговорите на от ММС са без конкретика и не може да се разсее поне частично мъглата по темата с финансовата несигурност на спортните федерации. 

"В момента министър Радостин Василев и неговият екип се запознават в детайли с "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.". Ще бъде направен детайлен анализ на сега действащата Програма и "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г.", за да бъдат установени всички обективни фактори, довели до промяна в методологията и да бъде взето максимално правилното решение. Министър Василев вече заяви, че неговата цел е да бъде постигнат най-справедливият подход при оценяването на развитието на спортните федерации и да бъде избегнато приоритизиране на едни спортове за сметка на други. Участието на български спортисти на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. е обезпечено. Министерството на спорта управлява публичен ресурс и той ще бъде разпределян на база законност, справедливост и прозрачност", отговарят от ММС.

Отговорът само засилва впечатлението, че министър Василев побърза да каже "хоп" доста преди да установи дали въобще може да скочи. Като юрист той несъмнено е наясно, че възможните му ходове в случая са силно ограничени.Единият от тях беше незабавно да издаде заповед за спиране на разписаната от Андрей Кузманов програма и прекратяване на процеса по кандидатстване. Още на втория ден от пребиваването му на бул. "Левски" 75 Василев спря обявения на 1 декември от подопечното му държавно дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД търг с тайно наддаване за наем на базите на ЦСКА. След два дни сам призна пред bTV, че не намира нищо нередно и сам призна, че не е детайлно запознат с условията по него.

"Отмяната на "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г." със сигурност би довело до неколкомесечно забавяне на финансирането на федерациите заради необходимите срокове за изготвяне, обсъждане, приемане и кандидатстване по евентуална нова програма", пише segabg.com.

При положение че това не бе направено, пълна промяна в метода за финансиране ще е възможна чак за 2023 г. В такъв случай средствата за спорта през 2022 г. очевидно трябва да бъдат отпуснати по сега действащата програма, а при необходимост впоследствие да се сключват договори за допълнително финансиране на потенциално ощетени федерации.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right