Олимпийски шампионки поведоха велошествието за по-чист въздух в София (СНИМКИ)

photo_library
  • Над 1000 колоездачи се включиха във велошествие за по-чист въздух в София (

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Над 1000 колоездачи се включиха във велошествие за по-чист въздух в София (

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Над 1000 колоездачи се включиха във велошествие за по-чист въздух в София (

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Над 1000 колоездачи се включиха във велошествие за по-чист въздух в София (

    Снимка: София - европейска столица на спорта

Над 1000 участници се включиха в инициативата на София-Европейска столица на спорта

Променливото и хладно време не попречи на близо 1100 колоездачи да стартират днес във велошествието „За по-чист въздух в София“, съобщават организаторите.

Олимипйските шампионки от Токио Стойка Кръстева, бокс, и Ивен Горанова, карате, поведоха колоната. Десетки популярни спортни звезди на България се стартираха във велошествието точно в 11 ч. по маршрут от Народно събрание до Южния парк с посланието за един по-зелен, по-колоритен и по-спортен град.

Събитието се организира за осма поредна година от „София – европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община без състезателен характер, а преминаването на 4-километровия маршрут е с цел да популяризират колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците.

Още от рано сутринта пространството пред Народно събрание бе огласено от стотиците желаещи да участват във велошествието, които получаваха брандирана фланелка и стартов номер за томболите с награди след финала. Всички те бяха поздравени от легендарни наши спортисти, които подкрепиха каузата „За по-чист въздух в София“. 

Точно в 11 ч. стартът бе даден от Илиян Павлов – зам.-кмет в направление „Транспорт и градска мобилност“ в Столична община и Димитър Шалъфов – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СО и председател на УС на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Двамата приветстваха участниците, като напомниха, че сред най-важните приоритети на общинското ръководство са постоянните усилия за по-зелен, по-спортен и екологично чист град. Послание към стартиращите отправи и президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов, преди да се включи към велошествието.

Веднага след това популярните български състезатели поведоха колоната. Сред подкрепящите инициативата бяха част от спортните звезди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио - боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. До тях отново във Велошествието се включиха легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Андреа Коцинова и Алберт Попов, сноубордистката Теодора Пенчева, деца от спортните школи и много други. В първите редици бяха и колоритните елитни състезатели от отборите на „Велораптър“, Долчини“, „Левски“ „Драг“ и други популярни в колоезденето тимове.

От Парламента Велошествието се насочи към Орлов мост, оттам покрай Перловската река до бул. Витоша и по него до финала на голямата поляна в Южния парк. Спортният празник там включваше много музика, надпревари, конкурси, забавни игри и томболи с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ се грижеше популярната и любима на младите водеща Петрана Петрова.

Звездите на българския спорт теглеха на сцената периодично томбола със стартовите номера на участниците с наградите за над 2000 лв. Десет ваучера от по 70 лв. за онлайн пазаруване на колоездачна екипировка бяха осигурили партньорите от Долчини. Наред с това бяха разиграни 5 броя едномесечни неперсонализирани карти Sofia City Card от ЦГМ за цялата градска мрежа на Обществения градски транспорт, които се активираха на място. В шатрата на ЦГМ веднага можеше да се получи безплатна детска карта за обществения транспорт за деца от 0 до 7 години, както и безплатна карта за децата до 14 ненавършени години. За момчетата и момичетата от 7 до 14 години тази карти важат не само за транспорта в София, а и за цялата страна.

Целта на Велошествието бе да призове хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност, а чистият въздух зависи от всеки един от нас.

„София – европейска столица на спорта“ организира шествието заедно с още над сто събития, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот в по-здравословна и приятна среда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right