Легендарният баскетболист Атанас Голомеев бе отличен с орден "Стара планина"

Президентът Румен Радев награди легендата ни в баскетбола Атанас Голомеев

Снимка: Президентство

С орден "Стара планина" първа степен днес бе отличен легендарния ни баскетболист Атанас Голомеев за заслуги в областта в спорта. На церемонията в Гербовата зала на президентството президентът на Република България Румен Радев награди писателят Владимир Зарев - за заслуги в областта на културата и изкуството. Отличени бяха още четирима.

Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи. Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия, каза Румен Радев.

През март т. г. Голомеев влезе в Залата на славата на Международната баскетболна федерация ФИБА, учредена през 1991 г. Там българинът се нареди до баскетболни  легенди като като Алонзо Морнинг, Джанет Аркаин и Богдан Таневич. Голомеев присъства на церемонията по въвеждането в Залата на славата на 30 август в Пекин.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои акад. проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за заслугите му в областта на науката. Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

Христо Мирянов беше удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.

На церемонията президентът Румен Радев изтъкна, че гражданската и професионална енергия на отличените вдъхват национално самочувствие и дух в обществото ни. „Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка – тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи“, обърна се държавният глава към носителите на висшите отличия.

От името на наградени благодарности изказа Владимир Зарев. Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България, заяви писателят.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right