София-европейска столица на спорта отличи и скиорите паралимпийци на Зимния фест на Витоша

София-европейска столица на спорта отличи и скиорите паралимпийци на Зимния

Снимка: София-европейска столица на спорта

Матей Атанасов с титлата в спускането с шейни от Зимния фест на Офелиите

Матей Атанасов от София грабна титлата в осмото издание на най-прочутото спускането с шейни на Витоша. Традиционната надпревара е част от Зимният семеен фест, който се организира от „София – световна столица на спорта“, Столична община и „Мачирски спорт“.

И тази година местността Офелиите и нъсетдните поляни и писти събраха хиляди столичани и гости на града с многобройните си снежни състезания, развлекателни активности, забавни игри и конкурси.

Форматът на надпреварата с шейни бе с директни елиминации на записалите се 54 участници. Във финала най-бърз се оказа Матей Атанасов, заслужил овациите на многобройните зрители покрай отлично подготвеното от организаторите специализирано трасе.

Интересно бе и по пистата на слалома, където имаше награди за най-бързите в отделните възрастови групи. Призьорите бяха поздравени и отличени от Татяна Георгиева от Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. Призьорите бяха наградени още от от Дамян Диков – изпълнителен директор на „София – европейска столица на спорта“.

По време на спортния празник ски и борд учители направиха демонстрации и помагаха безплатно на малките скиори да повишават уменията си. За втори път на семейния празник партньорството на „София – европейска столица на спорта“ с Декатлон България осигури множество награди на участниците и зрителите. Деца и родители бяха зарадвани с качествени и полезни спортни артикули, така необходими за планината, всеки си тръгна с подарък.

За поредна година „София – европейска столица на спорта“ отличи и скиорите паралимпийци.

Всеки уикенд на Офелиите сдружение „Паракидс“ осигурява ски-учители на няколкото обучаващи се младежи със специфични потребности, които тази неделя получиха награди и бяха специално поощрени с награди от организаторите. Днес с подаръци от феста си тръгнаха паралимпийците Петър, Сами, Гого и Сашо, обучавани да карат ски и сноуборд от техните водачи начело с Камен Янков.

Най-атрактивната част от феста бяха множеството демонстрации, състезания, забавни надпревари и викторини с награди и лакомства. Голямата поляна бе огласена от весели игри и конкурси, най-интересен бе този за направата на най-атрактивна снежна фигура. Големият победител бе „Русалката“, оформена от 8-годишната Виктория Манова. Второто място заслужи фигурата на „Горският тигър“, а третото - композицията „София – световна столица на спорта 2024". За доброто настроение спомогнаха професионални аниматори и диджей, които през целия ден се грижеха за многото усмивки по детските лица.

Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите на сняг. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления.

Тодор Шабански

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right