Д-р Тихомир Христов за „СтоличаниТе“: София ни дава право на избор и възможност да развием интересите си

-

Снимка: Facebook

Д-р Тихомир Христов е млад лекар от столичната болница „ Проф. Ал. Чирков“. Роден е в Ловеч, където завършва основното си образование в природо-математическата гимназия. Както много млади хора с амбиции, идва в столицата за да учи в медицинския университет и остава, за да специализира мечтаната от него специалност - кардиохирургия. Най- голямото вдъхновение за него са двете му прекрасни деца, а любимото им място за игра и почивка е столичният парк Гео Милев. Какво още му дава София, разказва младият лекар за рубриката "СтоличаниТе" на Столица.bg:

От кога живеете в София и защо избрахте столицата за свой дом?

За първи път дойдох в София по време на подготовката ми да кандидатствам медицина. Идвах всяка събота и неделя на уроци по биология и химия. Като човек израснал в който е малък град, за мен София беше нещо ново, нещо различно. Харесваше ми контраста - различните хора, с които контактувах, забързаността на ежедневието. За мен София е специално място. Тя ми даде много прекрасни моменти като студент. В големия град хората се срещат с различни трудности, които според мен ми помогнаха да израсна като човек. Тук получих възможност за реализация в сферата, в която искам да се развивам. Тук намерих и любовта, с която създадохме семейство. В София се родиха двете ми прекрасни и очарователни деца.

По какво София прилича на родния Ви град? По какво се различава?

София не прилича на града, в който съм израснал - той е малък и доста пъстър град. Лесно се стига до всяко място, хората са топли и позитивно настроени. Както се казва, „всички се познаваме“. София е място, което ти дава различни възможности за образование и развитие, които не се намират в другите градове в България. Или ако ги има, те са свързани с намирането на връзки и познати. Докато тук, ако човек покаже способности, желание и мотивация да се развива, ще има поле за изява. Друг важен за мен детайл е голямата палитра от културни събития, които човек може да посети.

Какво Ви се иска да виждате през прозореца на дома си сутрин? Какво виждате в действителност?

Иска ми се да е по-зелено, да има по-добре подържани тревни площи и паркове. Иска ми се да не са разбити тротоарите и улиците. Пробвайте да бутате детска количка по тротоарите в кварталите, и ще ме разберете.
За голямо щастие, аз живея до парка Гео Милев, така че като стана виждам парка. Много е успокояващо и зареждащо за мен да седна сутрин на терасата, да изпия една чаша кафе преди работа, докато гледам как хората разхождат домашните си любимци в парка или тичат. Чувствам се като част от общността. Създава ми чувство на сигурност и спокойствие.

Кои са любимите Ви места в града?

Любимите места в града са свързани с децата. Обичаме да се разхождаме в различните паркове - най-любим си ни остава паркът Гео Милев. Там нямаме пропуснат ден! С децата посещаваме музеи и различни събития, ходим на цирк, кино, понякога на детски балет и театър. Стараем се да подкрепяме интересите им, а и столицата ни дава тази възможност и разнообразие.

Още от "СтоличаниТе": Журналистката Лора Младенова за „столичаниТе“ : Живея в София, но с единия крак винаги съм била другаде

Кой е най-добрият квартал за живеене, според Вас?

Аз живея в квартал Редута. Когато търсихме с жена ми апартамент, се спряхме на него, защото е спокоен, няма голямо движение на коли, а наблизо има доста добре подържан парк, където да се разхождаме с децата си. Друг чар на квартала са множеството малки магазинчета, които съществуват в хармония. Хората от квартала са мили и отзивчиви.

Какво липсва на столицата, според Вас? Кой е най- големият недостатък на София?

Липсва ясна визия за това, как искаме да изглежда нашата столица. София е като визитка на България. Би било редно да представя нашата страна по възможно най–добрия начин, но вместо това се сблъскваме с мръсотия, надраскан сгради, безразборно и безхаберно строителство. Още не мога да проумея, как строителите вземат разрешителни за строеж в междублоково пространство. Друг недостатък са постоянните и некачествени ремонти. Тук идва въпросът - до кога ще е така? Важно е да се отнасяме с любов и грижа към града, както към семейството си.

Смятате ли, че познавате столицата?

В различни аспекти може би да. Но като човек дошъл от друго място, по скоро не. София е голяма. Всеки квартал има свой ритъм на живот. Мога да кажа, че по време на студентството познавах много добре ритъма на Студентски град, за разлика от сега.

Какво бихте ремонтирали, реконструирали и променили в София, ако можехте?

Като баща на две малки деца, намирам за голям недостатък на София разбитите тротоари и улици. На много места е направо невъзможно да се движиш с количка. Има подлези, които не са добре проектирани както за хора с детски колички, така и за хора в неравностойно положение. Много ми се иска нашият град да е малко по-чист и подреден. Би било хубаво вместо да се застроява междублоковото пространство, по скоро да се облагородява с детски площадки, зони за спорт и почивка.

Кои са предимствата на големия град, които го правят привлекателен за хората, според Вас?

Големият град привлича хората като мен с това, че предлага по–добро образование и последващо развитие, дава повече възможности на хората да намерят работа и реализация. Тук можем да посетим и различни културни мероприятия, които ги няма в малките градове. София дава възможност и при необходимост да се срещаме със специалисти в различни сфери. София ни дава право на избор и възможност да открием и развием нашите интереси.

Съществува ли действително разлика между хората в столицата и тези в провинцията, според Вас, и каква е тя?

Хората, отраснали в София, са по-космополитни и широко скроени. Големият град дава възможност за различни и нови запознанства, за разлика от малкия, в който „се познавате всички“. Но малкият град също има своите предимства – спокойствието, кратките разстояния и близостта на роднините.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Арх. Ева Борисова за СтоличаниТе: София е град, в който можеш да ......

Ева Борисова е ландшафтен архитект и една от най- неспокойните и нестандартни личности, които съм срещала. Занимават я х...

Прочети още keyboard_arrow_right