Гаф с минералната баня в Овча купел уволни доц. Т. Чобанов от зам.-кмет на София

Гаф с минералната баня в Овча купел уволни доц. Т. Чобанов от зам.-кмет на

Снимка: Фейсбук

Гаф с процедурите и забавяне на възстановяването и ремонта на минералната баня в Овча купел е причината за уволнението на доц. д-р Тодор Чобанов от поста зам.-кмет по култура и образование на Столична община. Минути след съобщението, че вече е извън Московска 33 станаха ясни и причините.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа заповедта за уволнението на Чобанов. под негово ръководство като ресорен зам.-кмет трябваше вече да са започнали ремонтите на минералните бани в Овча купел и Горна баня. За първата има подписан договор за европейско финансиране от 3,5 млн. лв. по оперативна програма "Образование и наука за интелигентен растеж" (ОНИР).

Столичният кмет съобщи, че вече се еспряла на няколко подходящи кандидатури за поста на Тодор Чобанов и максимално бързо ще назначи новия зам.-кмет по култура и образование. Профилът му трябва е на човек с опит, енергичен, креативен и да работи в сферата на културата.

Уволниха зам.-кмета по култура на София Тодор Чобанов

"Под ръководство на доц. Чобанов се забавиха други проекти и то чувствително се забавиха - проекта за реставрацията на банята в Овча купел. Разбира се той е с дълги процедури в Министерство на културата, както и банята в Горна баня. А това беше важна задача, която имаше конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред хората. Наложи се отново да се прекрати тази процедура за банята в Овча купел и сега трябва да се обявява наново и това разбира се забавя всичко", обясни пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че трябва да се работи по-активно, по-динамично, защото такава е работата на кметове и зам.-кметове, а и времето е такова.

"Благодаря на д-р Чобанов, защото неговият принос в сферите, които работи е доста сериозен особено в археологията. Заедно с него направихме Музея за история на София, подземния археологически музей в църкавата "Света София", Триъгълната кула, сега ракъводи проект "Мавзолея" в Южния парк.  Прекрасен млад човек, който има бъдеще в науката и той самият ще се съсредоточи в докторантурата си в сферата на археологията. В същото време ни трябва човек, който да е много енергичен и да може да представя много по-активно културните събития в София, Културния календар на общината, така че да привличаме нови публики, да се направи връзката на образованието с културата, по-активно, по-видимо и да имаме повече млади хора, които да обърнат внимание и да участват в този богат културен живот в нашия град", каза кметът на София.

Забавянето на проектите за минералните бани в Овча купели  Горна баня не е нанесло финансови щети на Столична община, каза Фандъкова. "Този порект е спечелен отдавна с участието на Чобанов, но след това хората не искат обяснения, а искат резултати и аз искам резултати и то конкретни. Благодарност към Чобанов и с пожелание към научната му работа. Ще продължим да работим заедно в сферата на археологията, той ще си довърши проектите", каза Фандъкова.

Засега не може да се даде конкретен срок за пускането на нова процедура по избор на порект и изпълнител за банята в Овча купел, защото след това може да има и обжалване. "Надявам се час по-скоро избор и имам уверение от екипа на Чобанов, че може да бъде обявена порцедурата още следващата седмица, между празинците, за да се спестява време, но въпреки това забавянето е учвствително - много", коментира кметът на София.

За нов зам.-кмет по култура и образование Йорданка Фандъкова се е насочила към хора, които са доказали своята активност креативност. "Това е сфера, в която Столична община трябва да има видимост на политиките си. Знаете колко много инвестираме в култура, образование, спорт и всичко трябва да стане по-видимо, за да може да привлича хората към тези дейности. Живеем в трудно време и това, което може да ни повдигне духа и даде самочувствие на децата, това са културата, образованието и спорта. Това е мое разбиране и затова сериозно инвестираме в тези дейности. Но не е въпросът само в инвестициите, въпросът е когато се планира нещо то да се довърши и разбира се, да се представи пред обществото по-възможно най-добрия начин", коментира столичният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 56 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 291 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 583 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Назначен: Боршош е носител на наградата на Столична община за ярк......

Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на ...

Прочети още keyboard_arrow_right