Иван Таков: Неизпълнението на бюджета на Столична община от 460 млн. лв. е много притеснително

Иван Таков: Неизпълнението на бюджета на Столична община от 460 млн. лв. е

Снимка: БСП-София

300 млн. лв. от капиталовата програма за 2021 година са неусвоени, казва председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС

Неизпълнението на бюджета на Столична община за тази година е 23% или 460 милиона лева, което е много притеснително. Това каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков пред комисията по бюджета на СОС за Доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова относно приемане на Годишен отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община към 31 декември 2021 г.

"Сериозното неизпълнение е основно в частта неданъчни приходи, каза Иван Таков, който е заместник председател на Комисията. - И това е огромното притеснение, защото неданъчните приходи са пряка функция от работата на администрацията в Столична община. Данъчните са се справили добре в събирането на задълженията и това се дължи основно на една законодателна промяна. Имам предвид чл. 169, ал. 3А от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Иначе казано - ако дължите данък за апартамента, не можете да си платите данъка на автомобила".

Иван Таков добави, че изпълнението на капиталовата програма е едва 46%, което е рекордно нисък резултат.

"Изключително притеснени сме и недоволни от неизпълнението на бюджета, добави той. - Тук, наистина, дори няма какво да говорим за изпълнение, защото това си е направо неизпълнение на бюджета. А догодина ще коментираме подобни факти, тъй като същите грешки бяха допуснати и с Бюджет 2022. И отново ще търсим причините, а управляващите в Столична община, които го гласуваха, за пореден път няма да дадат обяснение на какво се дължи огромното неизпълнение на капиталовата програма. Както и сега не са дали в доклада. Тези "обективни причини", които са посочени, а именно, че имало забавяне в изпълнението на проекти заради процедури и обжалвания, вече няма как да ги приемем сериозно. Те не работят. Защото години наред управляващите използват това оправдание. Как пък за цялото това време не се научиха да предвиждат тези опасности?! Фактът е един и е неоспорим - 300 милиона лева от средствата в капиталовата програма за 2021 година са останали неусвоени".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 228 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1271 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1535 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Японска автомобилна компания откри развоен център в София...

Водеща японска компания откри в столицата голям развоен център, съобщават от Столична община. На събитието присъстваха и...

Прочети още keyboard_arrow_right