Васил Терзиев: Заводът за отпадъци на София се оздравява на всекидневна база

-

Снимка: Столична община

Митове и легенди. Така кметът на София Васил Терзиев определи казаното от ГЕРБ-СДС по повод столичния завод за битови отпадъци. По думите на кмета Терзиев заводът за отпадъци на София се оздравява на всекидневна база, системните проблеми се решават постепенно и може би някой хора не са доволни от случващите се промени.

От началото на мандата темата за боклука присъства непрекъснато в нашето внимание. Направихме проучване, което показва, че капацитетът на депо „Садината“ ще се изчерпи между 20 – 28 месеца. Това показва колко точно е управляван целия процес по преработка на РДФ-гориво.
Заводът е с капацитет 21 години експлоатационен срок, а сега се оказва че остават около 9 години, посочи също кметът Терзиев.

ГЕРБ-СДС в СОС: Огромни количества РДФ се заравят в депото ежедневно

Кметът Васил Терзиев обясни, че както обещахме работим за подобряване на качеството на РДФ-а. Поради това, че полученият РДФ- е бил с лошо качество, циментовите заводи не искат да го използват за горене.
Терзиев информира, че в процес е обявяването на процедура за оползотворяване на РДФ – горивото. Направено е проучване за интерес от страна на 7 фирми. Целта е РДФ-а да се оползотворява и да се намали количеството на депониран отпадък. Целта ни е до края на годината ще достигнем под 10% депониран отпадък на депо „Садината“, каза също столичният кмет.

По думите на директора на завода за отпадъци инж. Николай Савов от протоколите на независимите лаборатории и тази на столичното предприятие се доказва по безспорен начин, че качеството на РДФ –а отговаря на абсолютно всички показатели, които са заявени от неговото изграждане и изискванията на клиентите.

В момента Заводът има договор само с един от циментовите заводи, който приема около 230 тона на ден от РДФ-а. Директорът на Завода посочи също, че след като е възложено на проектантите геодезическо заснемане на депо „Садината“ и изчисления с доказателствен материал за експлотатацията на депото се установява, че остават около 20-28 месеца време.

Отделянето на рециклируемите материали е една много важна част от работата на завода. По проект е предвидено да се постига 9.5% рециклируемите материали, а до момента не са постигани тези показатели, посочи Савов. По думите му през предходните години е имало игра с цифрите, достигало се е до около 7%, но реално количествата, които са влизали в завода показва, че около 3.5% са рециклируемите материали, които са се добивали през предходните години. Само за миналата година са 1.75%.

Савов информира също, че за периода от 2019г. до юни 2023г. на фирмите, които извършват сепариране, е заплатено 13.6 млн. лв. А от тяхната дейност за рециклиране на отпадъка реално общината е получила малко над 353 хил. лв. В този момент е направена икономия за сметка на администрация, около близо 3 млн. лв. на годишна база.

 

Текст: Пресцентър на Столична община

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Трамваи 11 и 12 и автобус 29 с променен маршрут заради ремонта на......

Движението по трамвайни линии №11 и №12 в София, както и на автобусна линия №29 временно се променя от утре – 28 м...

Прочети още keyboard_arrow_right