Пилотна програма за 300 000 лв. ще спасява стари сгради в София

 • Къщата на Гешов

  Снимка: Столица.bg

Пилотна програма с общ бюджет 300 000 лв. ще стартира тази година за спасяване на старинни сгради, които са паметници на културата. Днес на заседание на Постоянната комисия по култура и образование бе приет доклада. Според него максималният размер за сграда е 75 000 лв. На собствениците обаче няма да се дават пари, а ще се предоставя услуга.

Тя включва изработване на проект за консервация и реставрация и цялата съгласувателна процедура на документацията в институциите, обясни ресорният зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов. В момента в София има около 800 такива сгради, като 5% или 40 от тях са в списъка за културно наследство от местно значение. Идеята е да се подкрепят добросъвестните собственици на сгради, обявени за културна ценност да реставрират цялата сграда или част от нея, аргументира се Чобанов. Според него във финансово изражение проектът и съгласуването са почти колкото дейностите по възстановяването.

С бюджета за тази година ще могат да се възстановят или консервират около 6 - 8 сгради. След като програмата бъде одоберна от СОС ще се пусне и конкурс за избор на екип от архитекти от НАГ, които ще изработват проектната документация. В момента собствениците на сгради, паметници на кулутрата са освободени от данъци. Така общината не получава около половин милион лева.

Ще искаме да се направят промени и на безотговорните собственици да се начисляват налозите. Освободени ще бъдат само добръсъвстните, обясни Чобанов. Пилотната програма е по модел на Франция и Италия и показва, че работи ефективно. Ще има програмен съвет, който ще одобрява сградите, които да се реставрират по програмата. Такива без качества на културна ценност няма да се допускат. Проблем обаче си остава, че списъкът със стари сгради не е актуализиран скоро.

Тодор Чобанов съобщи, че вече са готови поправките, които ще облекчат процедурата, общината да ипотекира сгради-паметници на културата, които са в аварийно състояние. Промените са получили одобрението и от Националното сдружение на общините в Република България.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (53%, 146 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 77 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (11%, 31 Гласове)
Общо гласували: 277 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 137
ремонт на Софийска вода

Тръгва изграждането на канализационен клон в "Кръстова вада"- запад

От неделя започва първият етап по строежа на Главния канализацион клон I в квартал "Кръстова вада"- запад. Направата му ще даде възможност да се изгради поетапно канализацията в квартала, да се направи отводняването на част от района и на пробива на бул. "Тодор Каблешков" към бул. "Черни връх". Неговото строителство ще започне след края на отчуждителните процедури, съобщиха от Столична община. Главният канализационен клон I ще се направи за 150 дни.Сумата от 1,5 млн. лв е осигурена от ПУДООС и бюджета на Столична община. Работите по направата на колектора ще са основно по улица "Хенрик Ибсен"/"Сребърна"/ и автомобилното движение по нея ще е доста затруднено. За да не се затваря напълно улицата,строителните работи ще вървят поетапно. 817-метра от първия етап на канализационния клон по "Хенрих Ибсен" и улица "Никола Крушкин- Чолака" ще се правят на десет части. Ето и съветите на Столична община за по-бързо придвижване в участъка и алтернативни маршрути: -За ж.к. „Гоце Делчев“ – от бул. „Гоце Делчев“ към ул. „Костенски водопад“ и от там по ул. „Тодор Каблешков“;-За ж.к. „Манастирски ливади“ – от ул. „Луи Айер“ през ул. „Тодор Каблешков“ към ул. „Костенски водопад“ – бул. „Гоце Делчев“ към бул. „П. Ю. Тодоров“;-За кв. „Кръстова вада“ – по ул. „Козяк“ или по бул. „Черни връх“.       Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Отмени се протест, от Московска 33 ще финансират проекти за детски градини...

Насроченият за утре протест на Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование на Московска 33 се ...

Прочети още keyboard_arrow_right