Пилотна програма за 300 000 лв. ще спасява стари сгради в София

Къщата на Гешов

Снимка: Столица.bg

Пилотна програма с общ бюджет 300 000 лв. ще стартира тази година за спасяване на старинни сгради, които са паметници на културата. Днес на заседание на Постоянната комисия по култура и образование бе приет доклада. Според него максималният размер за сграда е 75 000 лв. На собствениците обаче няма да се дават пари, а ще се предоставя услуга.

Тя включва изработване на проект за консервация и реставрация и цялата съгласувателна процедура на документацията в институциите, обясни ресорният зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов. В момента в София има около 800 такива сгради, като 5% или 40 от тях са в списъка за културно наследство от местно значение. Идеята е да се подкрепят добросъвестните собственици на сгради, обявени за културна ценност да реставрират цялата сграда или част от нея, аргументира се Чобанов. Според него във финансово изражение проектът и съгласуването са почти колкото дейностите по възстановяването.

С бюджета за тази година ще могат да се възстановят или консервират около 6 - 8 сгради. След като програмата бъде одоберна от СОС ще се пусне и конкурс за избор на екип от архитекти от НАГ, които ще изработват проектната документация. В момента собствениците на сгради, паметници на кулутрата са освободени от данъци. Така общината не получава около половин милион лева.

Ще искаме да се направят промени и на безотговорните собственици да се начисляват налозите. Освободени ще бъдат само добръсъвстните, обясни Чобанов. Пилотната програма е по модел на Франция и Италия и показва, че работи ефективно. Ще има програмен съвет, който ще одобрява сградите, които да се реставрират по програмата. Такива без качества на културна ценност няма да се допускат. Проблем обаче си остава, че списъкът със стари сгради не е актуализиран скоро.

Тодор Чобанов съобщи, че вече са готови поправките, които ще облекчат процедурата, общината да ипотекира сгради-паметници на културата, които са в аварийно състояние. Промените са получили одобрението и от Националното сдружение на общините в Република България.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
 • Да, спира строителството и запазва зеленината (6%, 62 Гласове)
 • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
 • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
 • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (88%, 913 Гласове)
 • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1036 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

???????

Виж също

close

Кампанията за по-зелени училища и градини стартира през есента...

И тази есен за поредна година Столична община ще поднови кампанията за по-зелени училища и детски градини в София. Трето...

Прочети още keyboard_arrow_right