Премахват три незаконни постройки край яз. "Искър" (СНИМКИ)

photo_library
 • Премахват три незаконни постройки край яз. "Искър"

  Снимка: Столична община

 • Премахват три незаконни постройки край яз. "Искър"

  Снимка: Столична община

 • Премахват три незаконни постройки край яз. "Искър"

  Снимка: Столична община

 • Премахват три незаконни постройки край яз. "Искър"

  Снимка: Столична община

Започна принудителното премахване на трите незаконни постройки край брега на язовир „Искър“, които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград). Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

Премахването на сградите се извършва, след като петчленен състав на Върховния административен съд потвърди издадените от главния архитект на София Здравко Здравков заповеди за премахване на незаконни постройки. Изтекъл е и срокът, в който собственикът е имал възможност доброволно и за своя сметка да премахне обектите.

Припомняме, че със заповеди на главния архитект на София от 2021 г. и 2022 г. е разпоредено на "Био майнинг" АД - София и на Югозападно държавно предприятие да премахнат незаконните постройки. Това са стоманобетонови монолитни сгради, изградени без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

През 2023 г. ВАС разпореди премахването на обектите, представляващи три постройки, изпълнени през 2020 г. от "Био майнинг" АД в имот, публична държавна собственост – Югозпадното държавното ловно стопанство.

Възможността за доброволно премахване от страна на собственика не е изпълнена и затова Столичната община предприе действия за принудително изпълнение и премахване.

Дейностите по събарянето се извършва от общинско дружество. Общината ще търси възстановяване на вложените в дейностите публични средства по съдебен път.

Ще бъдем безкомпромисни към незаконното строителство. За това е важно участието на всички институции. В нашата работа показваме  нулева толерантност към нарушенията на закона, още повече, когато това се случва на метри от язовир „Искър“.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради миене: Променят движението по столичния бул. Симеоновско ш......

Заради миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ – в участъка от "Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right