Продължава монтажът на филтри на комини в Красна поляна и Слатина

Продължава монтажът на филтри на комини в Красна поляна и Слатина

Снимка: Столица.bg

До края на годината общо ще бъдат поставени над 500 пречистващи устройства на печки на дърва и въглища

Продължава монтирането на филтри на комини на домакинства в София и до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на печки с дърва и въглища. Целта е подобряване на качеството на въздуха в столицата.

Пилотен проект на СТолична община стартира през зиманата на 2018 г. в район Красна поляна. Тогава монтираните 30 филтъра на комини на домакинства доказаха своята ефективност.

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри в районите Красна поляна и Слатина. В момента се поставят още 15 филтри, с които общо ще станат 509.

Филтрите спират над 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Столична община изпълнява и два големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. По тях се предвижда да бъдат подменени отоплителните устройства на около 15 000 домакинства.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ва......

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев став...

Прочети още keyboard_arrow_right