Пуснаха обществена поръчка за 36,8 млн. лв. за улично осветление в София

Пуснаха обществена поръчка за 36,8 млн. лв. за улично осветление в София

Снимка: Столица.bg

Столична община обяви обществена поръчка за поддръжка, основен ремонт и изграждане на улично осветление на територията на София за 36,8 млн. лв. Срокът за изпълнение е 2 години с възможност за удължаване при добра работа с още 2 години. 

По поръчката има обособени 4 позиции. В новата поръчка е предвидено да се раздели осветлението на 4 района и кандидатите за поръчката ще оферират цена за поддръжка, цена за инвестиции. 

"В поръчката е предвидено инвестициите да бъдат повече, за да може да се компенсира изостаналото развитие на София по отношение на общественото обслужване и на осветлението. За ваша информация за 2020 г. за 2020 година СОС е  гласувал 0 лв. за инвестиции за улично осветление. Фокусът на тази обществена поръчка е да се насочи внимание към инвестиции и нови проекти, осветяване на райони, които са тъмни. Имаме  ежедневно сигнали за паднали стълбове, за нарушено осветление, за кабели. Наскоро голяма част от Южната дъга на Околовръстното беше тъмна поради изгорял кабел.  Вчера кметът на Триадица ми подаде също сигнал за опасно наклонен стълб. От началото на годината досега за нетоложни ремонти, не говоря за нещо, което е да направим - осветен участък в София, само за поддръжка за опасни тела, застрашаващи живота на хората сме инвестирали 650 000 лв. И това при положение, че ги нямаме тези средства. Сега при прелазглеждането на бюджена на Столична община ще помоля съветниците да осигурят такива средства, за да можем да поддържаме в нормално състояние уличното осветление в София", каза пред журналисти зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев.

Той коментира и предупреждението на независимя общински съветник Борис Бонев, че стойността на поръчката ще е 88 млн. лв.

"Двойна е цифрата, защото не е за две, а сума за 4 години, ако бъде удължен срока на договора. Към момента уличното осветление се възлага от общинска фирма към частна фирма. Частни фирми поддържат осветлението на София и респективно не познавам общинска фирма, която да има капацитетът да поддържа качествено уличното осветление на столицата", каза Кръстев.

Предвидените средства са разделени на две дейности - първата, за поддръжка на съществуващото улично осветление и втората, инвестиции за изграждане на ново улично осветление и основен ремонт. Средствата за поддръжка са 3,2 млн. лв. за 2 години за зона.

Парите за изграждане и ново улично осветление са лимитирани до 6 млн. лв. за 2 години на зона. Изграждането на ново улично осветление се възлага от Столична община само при наличие на финансов ресурс.

В сравнение с обществената поръчка проведена преди 7 години средствата за поддръжка са увеличени със 700 хил. лв. за 2 години на зона, което отразява увеличения брой обекти за поддръжка и увеличените разходи. Възможностите за инвестиции в изграждане на ново улично осветление са увеличени двойно. Целта на Столична община е да увеличава средствата за изграждане на ново улично осветление и основен ремонт, от което много райони на София имат нужда.

Сериозен проблем се оказва подмяна на осветление или възстановяване по улици или в междублоково пространство на столичните квартали. Преди години фирма, спечелила поръчка за над 40 млн. лв. е неоткриваема, въпреки че все още осветлението е в гаранция.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 514 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община с пилотен порект за електронна смяна на адресната......

Поредната стъпка към електронизиране на услугите на Столична община е направена. Съвсем скоро от Московска 33 ще стартир...

Прочети още keyboard_arrow_right