С 41 помещения и 2 салона за спорт се разширява сградата на I Английска (СНИМКИ)

photo_library
 • Първа английска езикова гимназия

  Снимка: Столица.bg

 • Първа английска езикова гимназия

  Снимка: Столица.bg

 • Първа АЕГ - ремонт

  Снимка: Столица.bg

 • Първа АЕГ - ремонт

  Снимка: Столица.bg

 • Проверка на ремонт на Първа АЕГ

  Снимка: Столица.bg

 • Проверка на ремонт на Първа АЕГ

  Снимка: Столица.bg

 • Йорданка Фандъкова - Първа АЕГ

  Снимка: Столица.bg

С новата пристройката към сградата на I Английска гимназия ще се изпълнят три стратегически цели в образованието. Първо учениците ще могат да учат в една смяна. Второ подобряваме условията на обучение и трето предоставяме по-голяма възможност за спорт на децата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си на строежа на пристройката. Заедно с районния кмет на Оборище Васил Цолов те провериха как върви изпълнението на проекта.

От училището не пропуснаха с мил жест да покажат благодарността си към кмета Фандъкова. Четвъртокласник й поднесе цветя и благодари. Фактите, работата и резултатите доказват, че образованието ни е приоритет. Тази година се отделят 75 млн. от бюджета на Столична община за образование, каза Фандъкова. Средствата ще се използват за изграждане и ремонт на 10 училища и 15 детски градини.

Изпълнител на проекта в I Английска гимназия е фирма НИКМАР, която дава 25 години гаранция на новата сграда. Инвестицията е на стойност 4 млн. лв. С общо 43 нови помещения ще се разшири училището. В момента, в сградата се помещават I Английска гимназия и 112 основно училище. Разширението започна преди година и първия нов корпус бе открит за началото на учебната 2018/2019 г.

По график през лятото на 2020 г. новата сграда трябва да е напълно готова. Ще ускорим сроковете и новата сграда ще бъде завършена за началото на учебната година, през септември т. г. и г-жа Фандъкова отново ще открие учебната година пак в това училище, увери кметът на Оборище Васил Цолов.

Площа на пристройката е по-голяма, отколкото тази на съществуващата сграда, уточни той. Училището ще има общо 43 нови помещения, включително два физкултурни салона - малък и голям. Малкият е на първия етаж, а големият, който е 444 кв. м и висок 7 м, е на третия.

22 нови учебни кабинета, включително по химия и физика със специално оборудване ще има в новия корпус, както и методични кабинети. Към физкултурните салони са предвидени съблекални и душове. За децата със специални потребности е изграден и асансьор. Вече е поставена и елинсталацията, и постройката е на ниво груб строеж.

Старите помещения са перфектно интегрирани в новата сграда, се видя при обиколката на обекта. Вече са пристигнали и термопанелите с дебелина 10 см, които скоро ще бъдат поставени на покрива на големия физкултурен салон.

Въпреки строежа в момента пак се провеждат часове по физическо - във временна посторйка в двора на училището. Когато сградата е готова и започне да функционира ще се постави и специална настилка в двора. Предвидена е и вертикална планировка, уточни Васил Цолов.

Той също благодари за подкрепата на кмета Фандъкова и зам.-кмета по строителството Ирина Савина. За 3 години в "Оборище" се ермонтираха 4 детски градини и училища. Изградиха се детски и спортни площадки", допълни районният кмет.

 

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (58%, 69 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (27%, 32 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (3%, 3 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (13%, 15 Гласове)
Общо гласували: 119 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 495
Ремонтът по ул. Каменоделска, район Сердика

В "Орландовци" недоволни от маршрута на временния автобус ТМ4

Ремонтът на ул. Каменоделска започна преди 2 дни и с него започнаха и жалбите и недоволството на жителите на кв. Орландовци, район Сердика. Въпреки че изпълнителят не е затворил цялата улица, а само един участък, гражданите пак се възмущават. Целта ни е да създаваме минимално затруднение на гражданите, заяви представител на фирма БГ Нова, която извършва ремонта. Всички граждани бяха предупредени за започващия ремонт и какви промени ще има в движението и на маршрутите на превозните средства от градския транспорт. Жителите са наясно за временните спирки, за автобусите на мястото на трамваите и всички подробности около организацията на движението. Автобус ТМ4, който бе пуснат на мястото на трамвая тръгва от автогарата на кв. Малашевци и стига центъра. Така живеещите в кв. ОРландовци остават без транспорт, оплака се пред Столица.bg Валентина Николова. "Налага се на хората от "Орландовци" да ходят километър, два пеша до новата спирка, която за слизане е предпоследна, а за качване първа. Това ни коства много нерви", пише жената. Гражданите предлагат последната спирка на автобуса да бъде на спирката на трамваите в "Орландовци". Другото им искане е маршрутът на автобуса да минава през вътрешноквартални улици. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

50 нови автобуса бяха паркирани в гараж "Дружба"...

60 чисто нови градски автобуса бяха паркирани в гараж "Дружба" на Столичния градски транспорт, видя Столица.bg. Те са из...

Прочети още keyboard_arrow_right