София работи по седем проекта за по-добра градска среда

София работи по седем проекта за по-добра градска среда

Снимка: Столица.bg

Единият от проектите е свързан с разширяването на веломрежата в столицата

"София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г., съобщават от Столична община.

„Постигнатото от града беше оценено много високо, като освен напредъка на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с гражданите“, каза  кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията URBAN GREEN.

Форумът се провежда днес във Военна академия "Г. С. Раковски" в столицата. Участие в него вземат Флоранс Рубин – посланик на Франция, Торстен Гайслер – директор на Фондация „Конрад Аденауер“, кметът на Подгорица Иван Вукович и на зам.-кметът на Сараево Аня Маргетик.

„София устойчиво подобрява качеството на въздуха, както и пешеходната и велосипедна свързаност. Работим по редица проекти за залесяване, развитие на зелени градски пространства, разширяване на велосипедни и пешеходни връзки, пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“, каза още столичният кмет.

По думите ѝ през тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат районите „Люлин“ и „Дружба“ с центъра.

„Реализираме редица инициативи, с които включихме софиянци в усилията ни за по-зелен град – залесихме заедно с гражданите 100 хил. дървета до бившето депо „Суходол“, тази година продължаваме залесяването в землището на с. Негован. Инициативата „София избира“ тази година проведохме с фокус зеленото.“, допълни Фандъкова.

Тя посочи, че по отношение на екологията и въздуха е важна и връзката с останалите общини от региона.

„Работата ни с останалите балкански столици също беше оценена, защото за въздуха и екологията няма граници. Настоящата конференция е също усилие в защита на нашата кандидатура и съвместна работа за подобряване на екологията.“, подчерта кметът на София.

Фандъкова съобщи, че до дни ще бъде обявен архитектурен конкурс за пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“, един от приоритетните проекти, който беше одобрен от Столичния общински съвет за изпълнение във връзка с кандидатурата на София за „Зелена столица на Европа“.

През тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат кварталите „Люлин“ и „Дружба“ с централната градска част и Зеления ринг, както и в северна посока – продължението на велоалеята по бул. „Дондуков“ ще достигне през моста Чавдар до ул. „Черковна“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подписаха КТД за 30% увеличение на заплатите в училищното здравео......

Кметът на Столичната община Васил Терзиев и синдикатите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективе...

Прочети още keyboard_arrow_right