Столичен инспекторат демонтира 379 незаконни реклами и почисти 4000 кв. м драсканици

Столичен инспекторат демонтира 379 незаконни реклами и почисти 4000 кв. м д

Снимка: Столичен инспекторат

От сгради на централни улици в София са премахнати 9 рекламни мрежи

379 незаконни реклами са премахнати в София от Столичен инспекторат от началото на 2019 г. Демонтирани са 184 бр. рекламни елементи до 12 кв.м. - тип „билборд“; 19 бр. рекламни елементи над 12 кв.м. - тип „мегаборд“, 29 бр. „ЛЕД /LED/” екрани, 17 бр. рекламни елементи от калкани, 120 бр. рекламни елементи – тип „пана“ от сгради и огради и 10 бр. покривни реклами.

Всички те са били поставени незаконно. В края на 2018 г. имаше допълнения в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. Тогава в Столичен инспекторат се създаде структура, която да контролира поставянето на реклами в столицата.

Доброволно са премахнати и демонтирани 25 бр. фирмени тотеми и 100 бр. фирмени надписи. Много от рекламните елементи замърсяват градската среда. Освен незаконно монтираните има и много безразборно поставени информационни елементи, които служат за обозначаване на обекти, местоположение и дейности. А те също са в нарушение.

От началото на 2019 г. служители на Столичен инспекторат следят за нарушители и правят предписания за отстраняване, актове и налагат санкции, съобщиха от контролиращата структура на Столична община.

Столичен инспекторат създава организация, при която периодично се премахват и фирмени информационно-указателни табели (ФИУТ). Обикновенно те са без актуален собственик и в лошо техническо състояние. Голям проблем продължава да бъде и поставянето на всякакви рекламни и информационни листовки, които се лепят по стълбовете на улично осветление, контактната мрежа на градския транспорт, пътни знаци и дървета.

До момента, почти за година са премахнати 370 бр. такива елементи. Предстои да се демонтиран над 100 бр. фирмени информационно-указателни табели на територията на район Студентски, съобщиха от Столичен инспекторат.

От сгради в столицата са премахнати 9 бр. неправомерно поставени рекламни мрежи. Такива бяха демонтирани на главни улици и булеварди -  бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цариградско шосе“.

От Столичен инспекторат признаха, че в последните месеци се увеличи и броя на доброволно премахнатите рекламни стикери и фолиа от витрини, стъклени фасади и прозорци на сгради и обекти. Като добри примери за вече преустановено брандиране и приведени в съответствие с изискванията на тази част от Наредбата, могат да бъдат посочени редица такива.

Най-сериозния проблем обаче си остава нерегламентираното драскане, рисуване и писане по обществени места на територията на Столична община. След извършени многобройни обходи на голяма част от територията на града е установено, че почти липсва свободно пространство. Фасади на обитаеми сгради, стени на изоставени сгради, трафопостове, мостове, стени на подлези, ел. табла и др. са се превърнали в "творби" на напористи улични художници или просто от обикновени драскачи хулигани.

"Проблемът е особено видим в централната градска част, където освен върху стари фасади, драсканици се виждат и по наскоро реновирани такива. В тази връзка служителите на Столичен инспекторат, реализираха многобройни инициативи по премахване на грозни графити, нецензурни рисунки и надписи от фасадите на църкви, паметници, училища, подлези и надлези, метростанции, елементи на градското обзавеждане, фасади на сгради с високо обществено и историческо значение", коментираха от Столичен инспекторат.

До момента в София са почистени 4000 кв. м. замърсени площи. Премахнати са и 38 300 кв. м. неправомерно закачени листовки, брошури и обяви от стълбове, пътни знаци и дървета. С влизането в сила на новите договори на фирмите по чистота тази дейност, дори ще бъде засилена, категорични са от Инспектората.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 109 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 424 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Паяк налази нарушител в Стрелбище...

След сигнал на столичани бе вдигнат неправилно паркирал автомобил в столичния квартал „Стрелбище“. От Центъ...

Прочети още keyboard_arrow_right