В. Терзиев: Заплатите в Общината са скандално ниски, районен кмет взема 2500 лв.

В. Терзиев: Заплатите в Общината са скандално ниски, районен кмет взема 250

Снимка: Столица

Столичният кмет подчерта, че той и екипът му правят много неща, но не всичко се вижда от хората

Заплащането, което получават общинските служители в София, е недостойно и скандално. Това заяви столичният кмет Васил Терзиев в ефира на радио „Дарик“.

„Общината като цяло не е най-атрактивният работодател, но моята амбиция е да го променим. Заплащането не е единственият фактор, но е доста важен. Целта е да постигнем нормални нива на заплащане. В монета те са недостойни. Не може зам.-кметове и районни кметове да вземат по-малко, отколкото е средната заплата за София. 2700 лв. е средната заплата за града, а районен кмет се подписва под 2500 лв. Това е човек, който отговаря за 70 – 80 000 жители и за над 100 човека администрация, за милиони левове бюджет и всеки един подпис може да го вкара в затвора. Така че нивото на отговорност и съответното заплащане си е направо скандално“, обясни Терзиев.

Той подчерта, че заместник-кметовете в районите вземат 80% от заплатата на районния кмет, а още по ниски са заплатите надолу по веригата.

„Така че имаш хора, които носят огромна отговорност, но получават много ниско заплащане, а това е един от най-сигурните пътища към корупция. За да имаме работеща администрация, тя трябва да бъде добре платена. Тя никога няма да получава толкова, колкото в частния сектор, но не може да се разминава в пъти. Когато тази разлика е по-малка и се компенсира с една наистина добра работна среда, тогава си струва“, допълни кметът на София.

Кой и защо иска заплатата на столичния кмет да стане над 9000 лв.?

Васил Терзиев подчерта, че не е решил да увеличи заплатата си неколкократно, за да се облагодетелства лично. Той припомни, че откакто е на този пост, дарява своето месечно възнаграждение за различни каузи.

„Едно от нещата, които можем да правим по-добре, е да разказваме за многото неща, които се правят и защо се правят. Ние споделяме доста, стараем се, но не знам колкото от това достига до масовата аудитория, а е важно.“, каза още кметът.

Терзиев коментира още, че няма бърза стъпка, чрез която да се реши окончателно проблемът с местата в детските градини и училищата.

„През 2024 г. 19 сгради за детски градини ще се ремонтират, както и 20 училища. Строят се 41 нови детски градини със 160 нови групи за над 3200 деца, както и 8 ясли за 36 групи и 600 деца. Много неща се строят. И предишната администрация е направила много, за да се реши този проблем. Нашата цел е започнатото да го довършим“, каза той.

Софийският кмет коментира още темите свързани с нередностите в гробищните паркове, презастрояването в града, работата на главния архитект, бюджетът за 2024 г., както и възможността от нови кметски избори в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София награди атлети в неравностойно положение...

Кметът на София Васил Терзиев награди с плакети за спортни постижения атлети в неравностойно положение. Отличията се дав...

Прочети още keyboard_arrow_right