Изкуство, спорт, туризъм и развлечения през уикенда в София

Изкуство, спорт, туризъм и развлечения през уикенда в София

Снимка: Аделина Ангелова

Къде да се забавляваме в столицата

Забавен, разнообразен, емоционален, спортен и интересен уикенд може да прекарате в София. Богата е програмата на Столична община наред с всички други събития в спорта, културата и развлеченията.

Днес от 11 часа малчуганите могат да поспрат малко с лудориите и да се наслаждават на постановката "Трите прасенца", която е в програмата на Летния фестивал „Опера в парка" в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Родителите могат да са спокойни дори и да вали, защото при лошо време  спектаклите на "Опера в парка" ще се играят в зала „Тържествена“ на Военна академия. В неделя, 20 юни, от  11.00 ч. е  постановката „Червената шапчица“. Следващата седмица е предвиден и „Концерт за бебоци“, за повече информация вижте програмата на "Опера в парка".

Тази вечер и в неделя от 20.00 ч. в градина „Кристал“ Студио за документален театър VOX POPULI представя „ЕКСПОНАТИ - изчезващи човешки видове“. В театралната инсталация на открито участват Василия Дребова, Георги Налджиев, Петко Каменов, Елена Кънева, Живко Гущеров, Симеон Бончев. Режисьор е Неда Соколовска. Зрителите преминават в поток, като посетители на музей или изложба и влизат в контакт с всеки „експонат“, разположен в своя уникален свят от 1 кв.м.

КИНО КАБАНА

Любов ще разпръскват и на любов ще ухае около Кино "Кабана" поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев, а актьорите Нона Йотова и Петър Антонов ще представят спектакълът, базиран по едноименната им книга „Абсурдни времена“. Събитието е част от програмата на SoFets, която продължава и този уикенд на сцената на Кино „Кабана“.  Вечерта ще продължи с концерт на Стефан Илчев.

На 20 юни фестивалът ще почете незабравимия Тодор Колев със спектакъла „Опасен чар. Ще гостуват приятели и роднини на „опасния чаровник“, а Филип Аврамов - Фицата, Нелко Коларов и група „АКАГА“ ще ни върнат във времето, когато „имаше чувство и само тогава се раждаше изкуство“.

Детската програма на SoFets на 19 и 20 юни ще предложи най-любимите български детски песни в забавно "Караоке с Маргаритка”, както и „Магическо шоу“ с чаровния актьор и фокусник Ненчо Илчев.

Музикално забавление за децата, в събота, 19 юни, ще има  от 12.00 ч. до 15.00 ч. в парк-театър Борисова градина. Детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ ще проведе свой фестивален ден „Таласъмче в парка“, а входът  е свободен.

РОЗАРИУМ

Спасение от динамиката и напрегнатите делничните дни столичани  и гости на София могат да намерят в красотата и тишината. И не е нужна ароматерапия в СПА центровете, а сред аромата на рози и синьо небе. Релаксиращите часове може да си ги "откраднете" сред над 100 вида рози  в градските паркове и градини на София.

 Красивите и ароматни цветове на благородното растение, което цъфти през цялото лято, са в зелените площи на паркове като Борисовата градина, НДК, Южен парк, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, на Моста на влюбените“, „Витоша“ и др.

Перлата в короната на розите в София е Розариумът на София в Борисовата градина, до НС "Васил Левски". Розариумът беше възстановен по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2019г. Тук са цветовете на свързаната с нашата история „Роза дамасцена“. Тя е маслодайната роза за популярното българко розово масло.

Другата забележителна роза е „Принцът на България“ /Rosa Prince de Bulgarie/ тя е сорт селектиран специално в чест на Фердинант. В Розариума растат близо 2000 рози, най-много са полиантови рози - 1050, следвани от чайно-хибридните - 700, миниатюрни рози -120, както и щамбови и увивни рози. Особено красиви са катерливите рози, които оформят арки. Рози облистват и декоративни стълбове и заедно с живия плет и фонтана превръщат парка в приятно място за отдих.

Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя. Първата мащабна реконструкция е през 1934 г., а по късно са засадени 1 400 рози, доставени от Германия.

В парковото пространство около НДК са разцъфнали над 5900 рози. Те са от групите на чайно-хибридните, полиантовите, миниатюрните рози. Увивни рози красят Моста на влюбените, а чайно-хибридни в зелените площи на Южен парк, покрай бул.“България“ и др.

ЕЗЕРОТА ПАНЧАРЕВО

За феновете на туризма и почитатели на природата София вече предлага нова зона за разходка и спорт около река Искър. Панчаревското езеро е най-голямата водна площ в непосредствена близост до София и е само на 12 км югоизточно от центъра на града в посока Самоков и Боровец, На 600 м надморска височина, по бреговете на езерото са оформени три рекреационни ядра – балнеолечебен комплекс около минералните извори, спортен център на територията на Национална гребна база „Средец“ и зона за отдих и атракции в местността „Плажа“ в южния му край. Там се предлагат многобройни места за пикник край р. Искър, ресторант, детски кът и водоем за платен риболов.

НАСЛУКА

А рибният свят е представен от бяла риба, каракуда, сом, пъстърва, костур и щука. По източния бряг на езерото минава живописна панорамна пътека, от която се разкриват красиви гледки към планините Витоша и Плана. Районът е известен с минералните си извори и разнообразните възможности за излет сред природата, практикуване на водни спортове, леснопроходими туристически маршрути, което го прави една от най–посещаваните туристически зони на територията е Панчаревско езеро.

ПАРКА ВРАНА

Слънцето все още не е силно парещо, но във парка Врана винаги има прохлада и дебела сянка от разнообразието на различни видове дървета и най-вече на вековен Фердинандов дъб. Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Това обстоятелство е предопределило в известна степен неговия пейзажен характер. В него на дървесните масиви и дървесните групи, цветните поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки се придават форми близки до природните, което е било свойствено на по-голямата част от европейските пейзажни паркове в миналото.

В парка „Врана“ има над 800 дървесни, храстови и тревисти растителни видове. В момента е необходима помощ на най-емблематичното дърво на парка – Фердинандовия дъб. Дървото, засадено лично от Фердинанд преди 115 г., страда от сериозни наранявания и екипът на „Паркове и градини“ прави всичко възможно дъбът да бъде спасен. Както ръководството на парка, така и биолозите от Tree doctor, вече полагат всички усилия да спасят емблематичното растение, а по време на самото обследване бяха използвани два иновативни метода: оценката с Арботом и оценката с Резистограф. Двете новаторски процедури дадоха възможност за изключително детайлно обследване на дъба, което до голяма степен би спомогнало за възвръщането на величието на Фердинандовия дъб.

Паркът „Врана” е отворен за посетители в събота и неделя от 10.00 ч. до 16.00 ч. В събота и неделя от „Орлов мост” до парка „Врана” се движи директна автобусна линия с номер 505. Можете да видите точното разписание на автобусна линия с номер 505 на интернет страницата на „Център за градска мобилност“.

ЮЖЕН ПАРК

В 10 часа пък в Южен парк, зад плувен комплекс "Спартак" започва "Празник на Светлината", организиран от Списание Осем. Енергия, светлина, духовно свързване с природата. Продължителността на събитието е 12 часа и входът е базплатен. "Надяваме се той да ни даде импулс по пътя на изцелението ни като човешки създания, което да доведе до съвсем нов живот - изпълнен с любов, радост и мир. Това не е утопия, то е бъдеще. Което вярваме, ще дойде в мига, когато се хванем здраво за ръце, срутим стените помежду си, и се оставим на любовта, без да е важно кой път е избрал другия към нея", казват организаторите от Списание Осем.

АКВАПАРК В ПАРК ВЪЗРАЖДАНЕ

Водно-слънчев релакс столичани могат да намерят в първия общински атракцион "Аквапарка" в парк Възраждане. В три от петте детски басейни ще паднат водни лудории, а за по-големите е адреналиновата наслада от водните скорости на пързалките. Почитателите на плуването могат да навъртят ентусиазирано 40 дължини - километър, на закрития 25-метров басейн и да се почувстват като Майкъл Фелпс.

БЕЗПЛАТЕН УРОК ПО ТЕНИС В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

Може ли детето ви да е следващият Григор Димитров или Цвети Пиронкова? Това ще разберете, ако днес го заведене на безплатен урок в Националния тенис център, до зала София, в Борисовата градина. Квалифицирани треньори ще покажат първите стъпки на всяко дете, завладяно от тенис магията. От 10 часа започват тренировките, а радостни детски викове ще огласят кортовете на Националния тенис-център.

СВЕТОВНА КУПА ПО КОННА ЕЗДА В БОЖУРИЩЕ

Красота, изящество, аристократизъм, спортни емоции и шампионски вълнения завладяват Божурище. На конната база  „Ген . Крум Лекарски“ се провежда Световната купа по прескачане на препятствия с награден фонд от 139 600 евро. В надпреварата за медалите участват 252 коня и състезатели по конна езда от 11 държави.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 191 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 699 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стартира Седмото издание „Зелени библиотеки“ в парковете на София...

Стартира седмото издание на традиционната за Столична община кампания „Зелени библиотеки“, която е част от е...

Прочети още keyboard_arrow_right