Тема: зоопарк

comment 0
visibility 4363
Виртуално: Разходете се из столичния зоопарк - по въздух и по суша

Виртуално: Разходете се из столичния зоопарк - по въздух и по суша

Столичният зоопрак вече има нова опция и това е виртуална разходка. По въздух и по суша любителите на животни могат да видят подробно всички животни и техните клетки. Заради извънредното положение в България във връзка с Covid 19, както и по препоръка на Националния оперативен щаб, Зоологическа градина - София продължава да е затворена. Животните са в добро състояние и с нетърпение очакват срещите си с посетители. Дотогава всеки, който има желание, може да се разходи онлайн и да разгледа някои от най-любимите обитатели на парка чрез zoosofia.eu.

comment 0
visibility 851
Столичен зоопарк

Зоопаркът в София затваря до второ нареждане

Столичният зоопарк затваря врати от сряда, 11 март, до второ нареждане, съобщават от общинското дружество. Тази мярка се взима срещу разпространението на коронавируса. Заповедта за затваряне на зоопарка е издадена от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Всеки, който желае да посети зоопарка, може да го направи виртуално в новия сайт. В приложението Sofia ZOO Smart App някои от животните могат да се видта съвсем отблизо. Театрите, кината и музеите също заттварят до втори нареждане.

comment 0
visibility 715
Столичен зоопарк

От 237 вида животни в Столичния зоопарк 29 са защитени

Общо 2150 животни има в Софийската зоолгическа градина. Представени са 237 вида от животинския свят, като 29 от видовете са защитени, защото са застрашени от изчезване. Това показват данни в новия сайт на софийския зоопарк. Общинският обект работи без почивен ден и в календара за 2020 година има доста събития и иницативи. До два месеца от зимно зоопаркът ще премине към лятно работно време. Столичния зоопарк пусна и мобилно приложение (СНИМКИ) От днес започна "Ваканция и СПА Експо" в София, на което Зоологическата градина за първи път се представя самостоятелно със собствен павилион. Новите технологии вече са в зоопарка и целта е да се привлечат повече посетители. Освен мобилното приложение за смартфони в обновения сайт има и виртуална разходка, която може да ориентира феновете на животните, но не и да им даде емоцията от директния контакт с животните. В Столичния зоопарк антилопата "Дик-дик" маркира със сълзи територия (СНИМКИ) С новото приложение се изпращат известия и информация за предстоящите събития като Лятно училище за деца 2020, демонстративно хранене, Зооклуб Ной и доброволческата помощ. Тази година за първи път в Столичния зоопарк вече има мъжка и женска птица "носорог". Те не са двойка, а са брат и сестра. Очаква се в края на април да пристигнат нова група зебри от Берлинския зоопарк. Продължават и преговорите за получаване на червени ибиси, за които вече има обновено заграждение.

Реклама
comment 0
visibility 884
Столичния зоопарк със собствен павилион на „Ваканция и СПА Експо“

Столичния зоопарк пусна и мобилно приложение (СНИМКИ)

С мобилно приложение за смартфони може да се похвали вече Столичният зоопарк. Освен това общинското дружество има и нов сайт с виртуална разходка, научи Столица.bg. С новата технология на телефона може да се получава пълна информация за събитията и инициативите в зоологическата градина, както и за новите животни, лятното училище и демонстративно хранене на животните. Целта е да се привлечат още посетители и да им си осигури приятно прекарване, комфорт в зоопарка в столицата. Както е известно зоологическата градина в София е един от 100-те туристически обекта на България.  Зоопаркът има собствен павилион за започващото утре 37-ото издание на Международното изложение "Ваканция и СПА Експо" в София. На него ще бъдат представени новите технологии в единствената в София и Софийска област зоологическа градина. На изложението участват наши и чужди туроператори и туристически агенции, които могат да осигурят групово посещения в столичния зоопарк, който има възможност да се появи и на международния туристически пазар. "Ваканция и СПА Експо", под патронажа на Министерство на туризма, ще се открие утре в 10.30 часа от министъра на туризма Николина Ангелкова. Форумът продължава до 15 февруари т. г. Тази година в туристическата борса ще се представят над 360 участника от 20 държави – национални туристически организации, туристически фирми, общини, курортни комплекси, хотелиери, авиокомпании, софтуерни компании, съпътстваща туризма индустрия, медии. За първи път във „Ваканция и СПА Експо“ ще се включат представители на сектора от Босна и Херцеговина, Кения и Франция.  

comment 0
visibility 1757
нови видове

Нови екзотични видове радват посетителите на зоопарка в София

От тази седмица към колекцията в столичния зоопарк се добави нов, екзотичен вид - африканските антилопи дик-дик, които са едни от най–дребните и деликатни тревопасни в света. Те са две мъжки, които зоопаркът получи по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. И двамата са родени през 2018-а година, разказват от Зоологическата градина.   Близо 8% повече посетители има столичния зоопарк през лято 2019-а, в сравнение с предходната година. Това отчитат от софийската зоологическа градина. От там посочват, че през последните години посещенията значително нарастват заради множеството извършени подобрения и реконструкции, както и богатото разнообразие от мероприятия и атракции.   В момента зоопаркът вече работи със зимен график. Касите за билети са отворени от 8:00 до 16:00 часа, а престоят на посетителите около животните е разрешен до 17:00 часа. Залите „Големи котки, терариум и аквариум” и „Гиганти” са отворени от 8:30 до 16:30 часа. Работно време на администрацията е от 8:00 до 16:30 часа (от понеделник до петък).

comment 0
visibility 865
прилеп

Столичният зоопарк е домакин на „Нощ на прилепите“

Столичният зоопарк за втори път провежда „Нощ на прилепите“, съобщава Дир,бг. Събитието започва днес в 15.00 ч. Организатори са членовете на Фондация "Наука за природата". Ще се проведат редица образователни дейности, които ще позволят на присъстващите да осъзнаят ценността на прилепите за природата. Ще бъдат споделени важни съвети как да се постъпи в случаите, когато бъде намерен прилеп в нечий дом. Малките гости на събитието ще бъдат зарадвани с много работилници, рисуване и оцветяване, изработване на маска на прилеп или сами да бъдат нарисувани като прилепчета. Децата могат да вземат участие в играта "Загадките на кафявото прилепче". След като се стъмни, ще бъде демонстрирана работата с батдетектор, за да се установи какви прилепи има в зоопарка, както и да бъдат чути техните звуци. Напомня се, че въпреки приликата на прилепите в гризачи, те са бозайници. Те унищожават много вредни насекоми. Например за един час един малък прилеп може да изяде 1200 комара. В България живеят 33 вида прилепи, от всичките 35 вида на територията на Европа.  

comment 0
visibility 334
София, зоопарк, прилепи

Художници превръщат деца в супергерои в зоопарка

С помощта на художници децата могат да се превърнат в супергерои по време на отбелязването на „Международната нощ на прилепите“ на 13 октомври т.г. от 15,00  до 19,00 ч. , съобщиха от пресцентъра на столичната Зоологическата градина. Фондация „Наука за природата“, съвместно със зоопарка, са подготвили интересни образователни дейности, за да разберат малките посетители защо прилепите са супергероите на природата и защо и как трябва да бъдат опазвани. Събитието на 13 октомври ще бъде част от поредицата „Месец на прилепа“. Децата ще могат да участват в игра с награди - „Загадките на Кафявото прилепче“ . Ще се научат как да изработват къщички за прилепи, ще могат да се снимат до различни тематични макети, ще участват в демонстрация на работа с бат дедектор, за да се провери какви видове прилепи има на територията на зоопрака.

comment 0
visibility 378
Зоопарк София

Още не са готови клетките на маймуните

Повече от година се бави приключването на реконструкцията в клетките на приматите в софийския зоопарк, съобщава БНТ. Оказва се, че това е заради грешка на проектантите. Предварителните планове даваха краен срок за приключване на ремонта края на 2018 г. Важна подробност била пропусната при проектирането, а именно, че под разширенията на клетките има подземни колектори. Новият проект е вече готов, но от СО не могат да определят краен срок. Работата съвсем скоро ще започне. Разширението струва повече от 1 400 000 лв. То ще е 10 по-голямо от старото пространство. Стремежът е  маймуните да живеят в среда, която е близка до естествената им. Ще имат множество дървета в клетките. Голяма част от маймуните са в столицата, малка част са разпределени в зоопарковете в други градове. Служителите от зоопарка споделят, че маймуните са спокойни и липсата на посетители им се отразява добре. Прави се и ново обзавеждане на вътрешните клетки.

comment 0
visibility 4904
Зоопарк, ден на туризма

Два дни безплатно в столичния зоопарк

Софийският зоопарк отваря вратите си за безплатен достъп за всички посетители в почивните дни 28-29 септември по повод Световния ден на туризма. За поредна година Столичният зоопарк се включва под различна форма и в европейската нощ на учените. Тази година в античния център "Сердика" ще има 16 щанда, единият от тях е на Столичния зоопарк. Под стъкления похлупак на "Ларгото" гости и посетители ще бъдат запознати с образователин и научноизследователски поректи. Ще има викторина, награди, любопитните ще научат много факти. Екологичният център се е превърнал в средище на млади природозащитници и ветеринарни специалисти.

comment 0
visibility 735
ПУП на Столичен зоопарк

Готов е проектът на ПУП на зоопарка в София (СНИМКИ)

Подробният устройствен план (ПУП) на столичния зоопарк вече е готов. Предстой финално обществено обсъждане на проекта, научи Столица.bg. След като бъдат направени корекции, ако има предложения и забележки, Планът ще се приеме от СОС. Изработването на ПУП ще даде въззожност за цялостна реконструкция на софийския зоопарк, а и да се кандидаства с проект за финансиране. В момента се извършват ремонти на отделни сектори и то със собствени средства или с пари от бюджета на Столична община. Реновирани бяха клетките на големите котки. Ремонт бе започнат и на сектора "Примати". Засега обаче маймуните нямат нови клетки, тъй като реконструкцията беше спряна през май. През уикенда бяха поставени над 20 чисто нови хранилки от доброволци на TELUS. ОБновени бяха пейки, беседки, огради и бе почистено около зоната на слона.  Амбицията на ръководството е софийската зоологическа градина да стане сред най-добрите в Европа. Преди 10 дни там са се излюпили черни лебеди. Бебетата вече са добре и плуват в езерото. 

comment 0
visibility 392
Да изчистим България

Отборът на Алена с над 30 чувала в "Да изчистим България" (СНИМКИ)

Над 30 чувала с боклуци събра отборът на астроложката Алена в кампанията на bTV "Да изчстим България" в Зоологическата градина в София, видя Столица.bg. Въоържени с ръкавици и чували те почистиха зеленото пространство в близост до слона. Към тях се присъедини и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която беше на обиколка в зоопарка.  В кампанията на bTV Media Group в столицата се присъединиха и момчетата от юношеския волейболен отбор на "Левски". И през миналата година те бяха сред най-сериозните участници в почистването на столицата. На десетки локации днес в София граждани и организации се включиха в кампанията. 84% от събраните отпадъци в София се рециклират и всичко започва с хвърлянето в контейнера, съобщават организаторите на "Да изчистим България" Кампанията се провежда за девета поредна година и отново в нея участват любими спортисти, актьори, политици и лицата на bTV. ПРез 2018 г. бяха събрани 90 000 т боклук, което спестява 24 години работа на институциите. Изчистени бяха 13 700 нерегламентирани сметища в България.    

comment 0
visibility 702
Йорданка Фандъкова в Столичния зоопарк

900 доброволци на ТELUS монтираха 22 хранилки в столичния зоопарк (ВИДЕО/СНИМКИ)

Зоопаркът в София вече има 22 нови хранилки за животните. Заслугата е на добровлоци на TELUS, които днес усърдно работиха за обновяването на зоологическата градина в София. Над 900 души разделени на отбори монтираха новите съоръжения за животните, както и беседки и пейки.  В софийския зоопарк работиха доброволци от Канада, Америка, Гватемала, Китай, Филипините, Ирландия, Румъния и разбира се българи. Елементите на хранилки, беседки и пейки са от австрийско дърво, много сухо, за да се импрегнира по качествено. Частите са направени така че да могат да се сглобяват лесно, като конструктор, обясни на кмета Йорданка Фандъкова директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Столичният кмет обиколи целият зоопарк и се спря да благодари на всеки от екипите на TELUS. С усмивка и шеги доброволците бяха впечатлени от посещението на кмета на София. Те й разказваха от къде са и защо са дошли да помогнат именно в София. Канадската компания е известна с ангазираността си към социални и обществено значими проекти и инициативи. Около 100 деца, чиито родители работят в TELUS на воля се разхождаха из зоопарка и не пропуснаха нито едно животно. Докато родителите им са ангажирани с добри дела малчуганите се радваха на хубавото време и животните.  "Тук се случват прекрасни неща, но най-ценното е това, което получават децата като възпитание и личен пример", коментира Йорданка Фандъкова. "Вие сте най бързи", похвали столичният кмет един от екипите. "Обещаха ни да галим животните", пошегуваха се доброволците. Други техни колеги пък изчистиха идеално около загражденията на слона. Освен детски смях и глъч се чуваше и сериозния вой на благороден елен. "Той е в размножителен период и през февруари ще имаме малко еленче", обясни директорът на Зоологическата градина. Преди 10 дни са се излюпили и 4 черни лебеда. Малките са добре и вече са пуснати в езерото. В зоопарка вече е приключил първият етап от реконструкцията и в сектор "Котки" има поставени стъклени прегради, за да могат отблизо да се гледат животните. Целта ни е зоопрака на София да стане най-добрия в Европа", коментира Йорданка Фандъкова. В благотворителната инициатива "TELUS Ден на подкрепа" (TELUS Days of Giving) днес бяха сглобени и лакирани 22 специализирани дървени хранилки за тревопасни животни. Подменени бяха настилките на 3 беседки,монтирани още 2, поставени бяха нови пейки. Обновени са двете зони за отдих - "Мечки" и лятната сцена, а също бяха боядисани дървени и метални огради.

comment 0
visibility 685
Ден на подкрепата в зоопарка в София

Над 900 доброволци ще обновяват столичния Зоопарк

На Деня на подкрепата - 14-и септември т.г., служители на TELUS International и над 900 доброволци, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ще участват в обновяването на ключови зони в столичния Зоопарк. Освен подобряване на условията на живот на животните - нови хранилки на тревопасните, почистване на зоните “Слонове” и “Понита”, инициативата цели да се създадат нови пространства за отдих на посетителите, както и боядисване на пейки и беседки. Към инициативата ще се присъеди и Крис Захариев, автор на “Да се изгубиш нарочно”. В Деня на подкрепата Зоопаркът ще приема посетители и така ще даде възможност на желаещите да се включат в инициативата. Зоологическата градина, която е най-старата на Балканите, е създадена от княз Фердинанд през 1888 г., а през 1095 г. е на картата за развъждане на лешояди, застрашени от изчезване. През 1912 г. пристигат първите индийски слонове, като именно те са повод за изработването на емблемата на институцията - слон. Лилия Янкова

comment 0
visibility 956
Дариха електроинструменти на зоопарка в София

Бош дари електроинструменти за 7000 лв. на Столичния зоопарк

Зоологическата градина в София получи голямо дарение във вид на тхеника за поддържане на зелените площи и дърветата. Благодетелят е "Роберт Бош" ЕООД, който е оборудвал зоопарка с електроинструменти за около 7000 лв. Общинският зоопарк вече има градинска техника и акумулаторни машини, част от 18-волтовото семейство на хоби и градински електроинструменти. Това позволява да се подържат в перфектно състояние големите тревни площи и дървета. От фирмата дарител организирали демонстрация и обучение за служителите на Столичната зоологическа градина, как ефективно и безопасно да работят с инструментите. Новите уреди ще улеснят значително работата на персонала, който се грижи за парка и загражденията на животните.

comment 0
visibility 830
Новата волиера на совите в Софийската зоологическа градина.

Само за деца:) Кое животно искате да нахраните днес в зоопарка в София (СНИМКИ)

Как и с какво се хранят индийският слон, двугърбата камила или белият носорог? – На тези въпроси ще могат са си отговорят всички, които тази събота посетят столичната зоологическа градина. Традиционното демонстрационно хранене този път ще бъде под надслов „А знаете ли, че...". Гледачите на животните ще покажат как протича едно хранене на някои от най-интересните обитатели на парка. На любопитните деца те ще разкажат за навиците и капризите на мечките, ламите, белоглавите лешояди и орли. Демонстрацията започва в 11 часа от мечките. После е ред на залата на гигантите. Децата ще нахранят слона, хипопотама и носорога. По-късно ще минат и през хищните птици, сурикатите, големите котки. Демонстрацията ще завърши при новата волиера на полярната сова. Ето часовете и местата на демонстрациите и срещите на гледачите с публиката: 11:00 Мечки и ивичести хиени 11:30 Лами алпака, Двугърба камила и кози 12:30 Зала „Гиганти" – индийски слон, бял носорог и хипопотам 13:30 Волиера за хищни птици – белоглави лешояди и орли 16:00 Сурикати 16:30 Големи котки 17:30 Полярна сова

comment 0
visibility 473
готвене животни

Екип готвачи се грижи за храната на животните в столичния зоопарк

Цял екип готвачи се грижи за храната на животните в столичния зоопарк. Нерегламентираното хранене от посетителите може да донесе на различнитe видовe много заболявания- диабет, стесняване на кръвоносните съдове, затлъстяване. Това разказва директорът на зоопарка в София Добромир Бориславов, цитиран от bTV. За бърнестата мечка шеф Димитър Христов приготвя супа. В нея има ябълки, чушки, моркови и мляко. Но плодовете и зеленчуците се режат на малки парченца, за да може да се засмучат от животното. За всяко създание менюто е различно и задължително се опитва от хората. Те следят и по реакцията на своите питомци. Те си показват дали блюдата им са много сладки или много солени. Ако не погледнат купичките и си тръгнат- значи нещо е тотално сбъркано в менюто. И хората се стараят следващия път нещата да са по-вкусни. В жегите за животните има и ледени десерти- диня. Заради факта, че са на затворено и имат ограничено пространство, не се предлагат висококалорийни храни. Скоро в менюто на животните ще има специален биосладолед.

comment 0
visibility 562
софия зоопарк

Къпят всяка събота слона в столичния зоопарк заради жегите

Животните,които са в столичния зоопарк, вече са на летен лежим- това важи и за храната, и за грижите за тях. На мечките се осигуряват замразени дини или пъпеши. Специални разхладителни бани пък се правят всяка събота на слона и на носорога. Хипопотамът пък бори жегите в собствен басейн съобщават от зоопарка, цитирани от "Монитор". Който иска може да помогне на животинското царство, като си осинови нов приятел. Над 300 видове чакат своя човек, който ще помага за издръжката им. Сред потомците, които търсят попечител, са мечки, хиени, чакали, скунксове, бизони, лами, змии, игуани, гущери, лешояди, бухали и други животинки от всякакви видове. В списъка има и доста екзотични същества- жаба ага, смееща се гугутка, червена каня, дива коза и тигрова генета. Със събраните до момента пари от осиновителите са направени подобрения в залата на котките. Индийската слоница Артайда пък вече си играе със специална топка, която стимулира естественото ѝ поведение. Парите и за топката пак идват от осиновителите.  

comment 0
visibility 473
Лемури близнаци в зоологическата градина

Близнаци се родиха в Столичния зоопарк

Две малки и сладки лемурчета се родиха в Столичния зоопарк, научи Столица.bg. Животинките са близнаци и са се появили на бял свят около Гергьовден. Служителите полагат за тех денонощни усилия и ветеринарни грижи. За първи път в зоологическата градина в София се раждат близнаци. Това бе една отдавнашна мечта на екипа и това вече е факт. Бебетата са преминали през всички необходими прегледи и са в добро състояние. Сред малчуганите в зоопарка има и сурикатчета. А навън децата могат да видят и малката африканска антилопа Адекс. Тя е изключително красива - цялата е в бяло и е с дълги извити рога. През миналата година в зоопарка в София са родени рекордния брой 139 бебетата. Те са с 15 повече в сравнение с родените през 2017 година. Най-голям е успехът с раждането на котешко лемурче и се излюпи туканче от вида зелен аракари. Размножаването бе успешно и за египетските лешояди, които за четвърти път имат поколение, мишеловите на Харис, антилопата кана, сурикати, ръждиво кенгуру. Зоопаркът се обогати и с чакалчета, елени лопатари, пекари, патагонски мари, носати мечета и др. Софийският зоопарк е включен в Европейската програма за застрашени видове. Това са египетският лешояд, ягуар, персийският леопард и антилопа адакс.       

comment 0
visibility 603
доброволци

Отново се търсят доброволци за столичния зоопарк

Столичният зоопарк продължава да търси хора, които да следят дали животните не са хранени от посетители. Доброволците ще работят основно събота и неделя между 10.30 ч. до 17.00 ч.  и ще оказват съдействие на охраната и гледачите срещу вандали. Всеки уикенд в Зоологическата градина има от 1 до петима доброволци. Те получават бадж, с който се легитимират пред посетителите. Най-много доброволци трябват при клетките на мечките и сурикатите, съобщават от Столична община. Който иска да кандидатства трябва има навършени 18 години. Може да изпрати заявката си на имейла на Зопорака:sofzooed@zoosofia.eu. Кампанията за доброволците бе обявена на 10 април. До момента са се регистрирали 24 желаещи да помагат в грижата за животните.  

comment 0
visibility 755
Столичен зоопарк

Столичният зоопарк търси доброволци

Столичният зоопарк няма почивен ден и работи по време на Великденските празници. Вратите на зоологическата градина в София ще са отворени включително на 28 и 29 април, както и на официалните празници 1 май, 6 май и 24 май от 9.30 до 18 часа. От доброволци се нуждаят в зоологическата градина, съобщават на официалния си сайт от зоопарка. Необходими са хора, които в събота и неделя да оказват съдействие на охраната и на гледачите на животни. Целта е да се спре храненето на животните от посетителите. Въпреки че има предупредителни надписи много от посетителите нарушават правилата. Те дават храна на животните и поставят в опасност здравето и даже живота им, защото им предлагат вредна храна. Случвало се да подхвърлят на животните и предмети. При повече доброволци, които ще следят за изпълнения на забраната ще може да се преустанови с храненето от посетителите. Особено фрапиращи са случаите при мечките и сурикатите. Желаещите да помогната на администрацията на зоологическата градина трябва да са на разположение в събота и неделя между 10,30 и 17ч.  Те ще бъдат предварително инструктирани и ще получат фланелка и бадж, за да се отличават от посетителите. Необходимо е да са навършили 18 години. Кандидат-доброволците може да се свържат с нас на имейла на зоопарка.

comment 0
visibility 624
Слона Артаида

Демонстрационното хранене на животни ще се проведе в Софийския зоопарк

Демонстрационното хранене на животните в Софийския зоопарк, заедно с презентации на гледачите ще се проведе тази събота. Гостите ще могат да проследят храненето в следните часове: 12.00 Зала "Гиганти" - слон, носорог и хипопотам13.30 Гарван гробар14.00 Сурикати14.30 Кинкажу - в Зала "Големи котки, аквариум и терариум"15.30 Големи котки В Софийския зоопарк живеят общо 2 460 индивида от 312 вида животни. “Хищници” – 110 индивида от 29 вида животни.“Тревопасни” – 95 индивида от 27 вида животни.Примати” – 53 индивида от 12 вида животни. “Птици” – 411 индивида от 78 вида животни. “Терариум” – 184 индивида от 50 вида животни.“Аквариум” – 1487 индивида от 100 вида животни.“Инсектариум” -108 индивида от 7 вида животни.“Учебно-образователен” – 11 индвида от 9 вида животни Бозайници – 386 индивида от 81 видаПтици – 411 индивида от 78 видаВлечуги – 92 индивида от 46 видаЗемноводни – 7 индивида от 4 видаРиби – 1487 индивида от 100 видаБезгръбначни – 77 индивида от 3 вида Зоологическа градина – София е разположена на площ от 23,5 хектара и има над 129-годишна история, която прилича на приказка . Годишно я посещават над 330 000 души.  

comment 0
visibility 3815
Столичен зоопарк

Жена набила полицай и изтърпяла наказанието си в Столичния зоопарк

Жена набила полицай е била осъдена на пробация и наказанието, полагане на безвъзмезден труд изтърпяла в Столичния зоопарк. Дамата била изключително съвестна в работата си. Миела прозорци и събирала боклуци, изхвърлени от посетителите. Тя дори завела със себе си и приятелка в зоопарка, която давала доброволен труд, разказаха пред Столица.bg от зоологическата градина в София. От около 4000 осъдени на пробация, общо в страната, над 450 са в столицата. Те могат да работят, без да им се заплаща, само в държавни и общински обекти. Наказанието, наложено от съда може да бъде от 100 до 320 часа годишно. Зоопаркът имат довор със службата за пробация още времето, когато Бойко Борисов е кмет на София. Осъдените могат с труда си да помагат за почистването на парка, за озеленяването, събират листа, клони, извършват товаро-разтоварна дейност, носят касетки с храна, но нямат пряк достъп до животните, разказват от зоопарка. В момента в зоологическата градина имат 4 души, които се трудят, изтърпявайки наказанието си . Преди 3 години там е имало повече осъдени, които давали безвъзмезден труд, но тогава законът е бил друг. Можело да се работи повече часове, а и работата била доста по тежка. Товарили тор от клетките на животните в ремарке и така им се пишели по 8 часа. Заради черната работа бързо, бързо се правели часовете, на които са осъдени. Сега законът е променет и не позволява повече от 56 часа месечно. Осъдените на пробация пристигат в зоопарка със заповед и се прави график месец за месец с наблюдаващия ги инспектор, в кои дни ще работят. Често е имало хора, които и след изтичането на присъдата продължават да ходят да помагат в зоопарка с доброволен труд. Сред осъдените често има и специалисти. Случвало се да има монтьори на автомобили. В момента има двама, които шпакловат помещението на старата телефонна централа. От там е изнесено всичко старо и трябва да се ремонтира, за да се пренесе архивът на зоопарка. Иначе основно безвъзмездният труд се давал за почистване на парка, защото единствените, които правели това са две жени на граждански договор. Но те не смогвали, тъй като площа е доста голяма. Няма кошчета за отапъдци и хората не са свикнали да ги събират и хвърлят където им падне, признават от зоопарка. Сред осъдените имало и големи мързели и такива с претенции. Един от тях дори се опитал да краде. "Помолили сме да не ни изпращат крадци и хора със зависимост", уточняват от Зоологическата градина. Някои си взимали дори отпуск и ходели цяла седмица, работели по 8 часа на ден, за да си направят часовете за месеца.  Най-често осъдените на пробация са за шофиране след употреба на алкохол и са с отнета книжка. Има и такива за неплатени такси. Случвало се и дама от IT сектора, която изпълнила устното нареждане на шефовете си  и направила превод на пари, а след това я обвиняват в присвояване. Тя била доста усърдна в работата и бързо си направила часовете за безвъзмезден труд. Преди години в зоопарка пристигнал ром, шкембелия и целия в злато, осъден на пробация. Напереният момък като видял, че трябва да работи и казал, че не иска. От ръководството обаче му заявяват: работиш или си заминаваш, ето ти клетките на яковете и бизоните. Като видял, че няма мърдане организирал група с приятели и за седмица изринали клетките от тора на животните.

comment 0
visibility 934
почистване на гората край зоопарка

Доброволци почистиха гората около зоопарка в столицата(СНИМКИ)

Стотици столичани посещават редовно Зоологическата градина ежеседмично. Явно на по-будните им е направило впечатление състоянието на гората, заобикаляща зоопарка. В социалните мрежи беше публикувана новината за достойната постъпка на доброволци. Природата трябва да се пази. Гората около столичния зоопарк беше е отчайващо състояние. Навсякъде имаше всякакви боклуци. Група ентусиасти, обаче, не останали равнодушни към гледката и бързо направили организацията да променят гледката. Самите те споделят, че решили почти на шега да се съберат и да почистят района. Това им отнело не повече от 3 часа събиране на боклуците. Разбира се, не са успели да съберат всичко, но определено района има коренно различен вид. Това е чудесна инициатива. Още по-хубаво ще е, ако имат последователи. Днес е демонстративното хранене на питони и врани в зоопарка и ако това е в програмата ви за деня, можете сами да се уверите колко е хубаво, когато наоколо е чисто.