Ремонт на чешмите в София предлагат общински съветници

-

Снимка: Facebook

Постоянната комисия по екология към СОС одобри предложение на общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Димитър Петров и Бойко Димитров от групата на ПП-ДБ-СС за поддържането и използването на градските чешми. 

В решението, което предлагат общинските съветници се отбелязва, че в срок от 1 месец Столична община трябва да предприеме действия за почистване и подготовка за пускане на чешмите на територията на София. Също в срок от 1 месец съоръженията трябва да бъдат снабдени с механизми за пестене на вода, с чиято помощ водата от чешмата да бъде спирана, когато не се ползва.

Чешмите на София са част от нейната история и идентичност, още древна Сердика се е гордеела с чешмите си и те са били изобразени върху монети. Тази традиция остава по нашите земи до наши дни. София се радва на много обществени чешми, но за жалост много от тях в момента не работят, или са в незавидно състояние, отбелязват общинските съветници. В район Оборище има няколко нефункциониращи чешми, които се нуждаят от ремонт:

1. Чешмата в градинката „Кюлуците” е пример за чешма с анималистична фигура. Тя е композирана като самостоятелно монолитно тяло, образуващо три корита с чучури за пиене, а над него върху постамент има фигура на катерица. Цялата чешма е изработена от бучарда (смес от цимент, вода и дребни камъчета, която е с грапава повърхност и наподобява естествен дялан камък). Чешмата е претърпяла злополучна реставрация и има следи от вандалски намеси.

2. Чешмата в градината „Докторски паметник“ също е изработена от бучарда, изобразяваща малко момче носещо делва с вода.

3. Чешмите по фасадата на Централна минерална баня (Музей на София) са изградени от различни видове камък, а чучурите са метални, патинирани. На чешмата на северната фасада чучурите липсват и са заменени с ВиК тръби.

За ремонт на нефункциониращите чешми в "Оборище" да се отделят средства в размер на 60 000 лева, предлагат общинските съветници, като средствата ще бъдат предоставени целево на кмета на района. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right